Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΑυτοκινητοπομπή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Δυσοσμία – Ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.

Αυτοκινητοπομπή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Δυσοσμία – Ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία – ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.:

«Και η φετινή παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος θα συνοδευτεί απ’ τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας παλιών, τωρινών και μελλοντικών κυβερνούντων και παρατρεχάμενων της κυβέρνησης, των διοικήσεων της περιφέρειας και των Δήμων για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Αυτές οι υποκριτικές δηλώσεις, που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από όλες αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ., το ΤΙΤΑΝ  που θυσιάζουν την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος η Συντονιστική επιτροπή Σωματείων και φορέων ενάντια στην Δυσοσμία – Ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπομπή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Ιουνίου 2021 10:30 πμ,

Πλ. Ελευθερίας Άνω Ηλιούπολη

Θα προηγηθεί συγκέντρωση 10:00 πμ στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο (πίσω από τη ΔΕΗ) και αυτοκινητοπομπή στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου.

Η δυσοσμία στην περιοχή μας όλο και μεγαλώνει, η ατμόσφαιρα είναι ανυπόφορη, ενώ ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε.

Η διοίκηση του Δήμου μας κοροϊδεύει και γι’ αυτό πήρε και ‘’το δωράκι’’ από τη θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ., την Elpedison, δήθεν για να ανακουφίσει όσους έχουν ανάγκη.  

Αναρωτιόμαστε τελικά: από την μια μεριά, η διοίκηση του Δήμου θα παίρνει χορηγίες από τα ΕΛ.ΠΕ., και από την άλλη θα μας λέει ότι είναι στο πλευρό των κατοίκων και δήθεν νοιάζεται για την υγεία μας;

Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία. Μας γεμίζουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και πρέπει να συμβιβαστούμε με την δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε.

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι:

Δεν θα ανεχτούμε τίποτα λιγότερο από το να καλυφτούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας.

  • Δε συμβιβαζόμαστε με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές μας και τον αέρα που αναπνέουμε.
  • Δε συμβιβαζόμαστε να ζούμε και να δουλεύουμε σε γειτονιές χωρίς χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, που είτε δεν υπάρχουν είτε αναγκαζόμαστε να τους χρυσοπληρώνουμε!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στην επιχείρηση. Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.
  • Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων, με το οποιοδήποτε κόστος να βαραίνει τα ΕΛ.ΠΕ.. Μέχρι την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛ.ΠΕ., μόνιμους και εργολαβικούς.
  • Όχι στις χορηγίες των ΕΛ.ΠΕ. που δίνονται για εξαγοράσουν την ανοχή μας. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.
  • Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων για όλες τις εκλυόμενες ενώσεις που παράγονται από την βιομηχανική δραστηριότητα.
  • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας του Εύοσμου. Να αναβαθμιστεί το ΚΥ με όλες τις ειδικότητες ούτως ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά διαστήματα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι επιβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους.
  • Να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάστασης των ΕΛ.ΠΕ. και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ