Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Οι διαδικτυακοί ενημερωτικοί κύκλοι θα συνεχισθούν από τον Οκτώβριο» 

«Οι διαδικτυακοί ενημερωτικοί κύκλοι θα συνεχισθούν από τον Οκτώβριο» 

ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 3ων ΚΥΚΛΩΝ &  Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 4ου 

Με ιστορικές και θρησκευτικές αναφορές στην 29η Μαΐου 1453 αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Πόλης,  έπεσε  η αυλαία και του 3ου Κύκλου των Δημοτικών Διαδικτυακών Ενημερωτικών Διαλέξεων, που οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΚΕ, με θέματα δημόσιας υγείας, οικογένειας, ποιότητας ζωής καθώς και τον εορτασμό μεγάλων παγκόσμιων ημερών.    

Από τις 6 Μαρτίου έως τις 29 Μαΐου κάθε Σάββατο στις 4.00 μεταδιδόταν απευθείας από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube και από τη σελίδα του ενημερωτικού site NEWS.MAKEDONIAS.GR στο facebook που ήταν και χορηγός επικοινωνίας και των 3ων κύκλων, μια ενημερωτική εκδήλωση και παράλληλα  στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν και τρεις θεματικές εορταστικές παγκόσμιες ημέρες και μια επετειακή με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.    

Το θέμα «Νεολαία  και Εξαρτήσεις»  Ναρκωτικά -Αλκοόλ  -Διαδίκτυο  -Τζόγος -Παχυσαρκία .  Αίτια: βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί – οικογενειακοί παράγοντες. Πως αναγνωρίζω το πρόβλημα  και πως μπορώ να βοηθήσω, ανέπτυξε ο κ. Αλέξιος Καβαδάτος Κλινικός Ψυχολόγος  Πρόεδρος  Εταιρίας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης E.Ψ.Υ.Κ.Α, απαντώντας παράλληλα και στις ερωτήσεις των δημοτών .   

 « Η πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ με την συνεργασία της ΔΗΚΕΚΕ, να οργανώνει κάθε Σάββατο, επί τρεις ολόκληρους μήνες, μία διαδικτυακή – σεμιναριακή-ενημερωτική εκδήλωση, ανταποκρινόμενη στα δικά σας αιτήματα  για έγκριτη ενημέρωση πάνω σε επίκαιρα και εν πολλοίς άγνωστα στη διαχείριση τους θέματα απ όλους μας, πέτυχε τον στόχο της και για αυτό θα συνεχισθεί με νέα θεματολογία από τον Οκτώβριο. Αξίζουν  συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν ώστε η πρωτοβουλία να στεφθεί από επιτυχία» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανος.  

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στο θέμα των εξαρτήσεων τόνισε ότι « σε μια περίοδο που η κοινωνία βρέθηκε  ξαφνικά σε μια κατάσταση παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης και εγκλεισμού της το σπίτι, ενισχύθηκαν παλαιότερες εξαρτήσεις όπως τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός, η παχυσαρκία και έκαναν την εμφάνιση τους νέοι εθισμοί όπως ο εθισμός στον ηλεκτρονικό τζόγο και ο εθισμός στο διαδίκτυο, κυρίως στις νεαρές ηλικίες οι οποίες δυστυχώς καθημερινά γεμίζουν ψυχικά κενά και εθίστηκαν  στο να εκφράζονται,  να επικοινωνούν και τελικά να ζουν όχι δια ζώσης αλλά δυστυχώς μέσα από το διαδίκτυο, σε μια νέα εικονική πραγματικότητα.  Αυτή η νέα εθιστική και καταστροφική τάση των νέων ,  είναι εμφανής και γενικευμένη και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά όλους, γιατί αφορά το μέλλον του τόπου μας που είναι τα παιδιά μας» κατέληξε ο Δήμαρχος.   

Λέμε ότι όταν ένας κύκλος κλείνει , δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε, γιατί ανοίγει ένας άλλος. Πράγματι  αυτό είναι αλήθεια κι εμείς σήμερα είμαστε η επιβεβαίωση αυτού του κανόνα, γιατί κλείσαμε και ανοίξαμε  όχι έναν, ούτε δύο,  αλλά τρεις κύκλους.  Όταν ολοκληρώθηκαν οι 2 προηγούμενοι κύκλοι μας, δεν  είχαμε στεναχωρηθεί, αλλά να που  σήμερα είμαστε συγκινημένοι και γεμάτοι από εκείνη την γλυκιά ικανοποίηση της δημιουργίας  αλλά και της χαράς γιατί ανταποκριθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις συμμεριστήκαμε τις ανησυχίες σας, γιατί ήταν ανησυχίες όλων μας και ιδού το αποτέλεσμα,  σήμερα κλείνουμε τον 3ο κύκλο μ ένα θέμα που πάλι εσείς, μας το ζητήσατε και αφορά τη νεολαία μας, τα παιδιά μας που δυστυχώς πολλές φορές είναι αδύναμα να αντισταθούν στις μάσαγες της σύγχρονης αλλά πολύ επικίνδυνης εποχής μας,  μιας εποχής γεμάτη ύπουλες  προκλήσεις,  διλλήματα και παγίδες καλά στημένες και κριμένες παντού» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας-Δημόσιας Υγείας- ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, ανακοινώνοντας ότι πολύ σύντομα  θα είμαστε και πάλι μαζί γιατί θα κάνουμε και τον απολογισμό  των 3ων κύκλων και θα ανακοινώσουμε τον προγραμματισμό του 4ου.  

Ο  κ. Αλέξιος Καβαδάτος Κλινικός Ψυχολόγος,  Πρόεδρος  Εταιρίας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης E.Ψ.Υ.Κ.Α μεταξύ άλλων τόνισε    

«Ως άνθρωποι γεννιόμαστε «εξαρτημένοι». Το βρέφος εξαρτάται πλήρως από τους γονείς του για να επιβιώσει. Στη συνέχεια όσο μεγαλώνουμε ανεξαρτητοποιούμαστε, υπάρχει όμως μέσα μας ο βιολογικός και ψυχολογικός μηχανισμός της εξάρτησης. Κάτω από ορισμένες συνθήκες όλοι μας έχουμε κάποιου είδους εξάρτηση από κάτι ή κάποιον. Όταν μιλάμε όμως για εξαρτήσεις εννοούμε κάτι παραπάνω από αυτό, μιλάμε για τη μορφή εθισμού που έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή κάποιου, που μεταβάλει την προσωπικότητά του και τον καθιστά τελείως δέσμιο μιας ουσίας ή μιας συμπεριφοράς. Υπό αυτή την έννοια, ο εξαρτημένος σήμερα θεωρείται ως «ασθενής», που χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα και υποστήριξη. Η σύγχρονη κοινωνία, με την αποδυνάμωση των δεσμών της οικογένειας, τον υπερκαταναλωτισμό, τις απρόσωπες σχέσεις και την αβεβαιότητα, ενισχύει την τάση των νέων ανθρώπων να προσπαθούν να «διαφύγουν από την πραγματικότητα», με αποτέλεσμα τα προβλήματα εθισμού να είναι σήμερα η μεγαλύτερη μάστιγα της νεολαίας. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους μας να μείνουν μακριά από την παγίδα του εθισμού και της εξάρτησης, είναι σημαντικό να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους, να τους δώσουμε δημιουργικούς και υγιείς τρόπους εξερεύνησης των δυνατοτήτων και του εαυτού τους ώστε να μπορέσουν να «ανεξαρτητοποιηθούν» ως προσωπικότητες και να μην έχουν ανάγκη από πρόσκαιρες « φυγές»   

    Οργάνωση –Συντονισμός-Παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας      

Δελτίο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ