Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΕίναι κακό να αλλάζεις πολιτική άποψη;

Είναι κακό να αλλάζεις πολιτική άποψη;

Είναι κακό να αλλάζει κανείς πολιτική άποψη; Όχι βέβαια. Μερικές φορές είναι και απαραίτητο γιατί ίσως η προηγούμενη άποψή του ήταν λάθος ή γιατί ίσως άλλαξαν οι συνθήκες. Δεν είναι κακό λοιπόν να αλλάξει κάποιος πολιτική άποψη παραδεχόμενος ότι πριν έκανε λάθος ή ότι άλλαξαν οι συνθήκες και πρέπει να αλλάξει και η δική του συμπεριφορά. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να εξηγήσει γιατί έκανε λάθος πριν και τώρα κάνει το σωστό και ποιες είναι οι συνθήκες που άλλαξαν.

Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να αλλάζει άποψη, φωνάζοντας ότι δεν άλλαξε άποψη ή φωνάζοντας ότι πάει μπροστά. Δικαίωμά του είναι να πάει μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά ή να βαφτίσει μπροστά ότι εκείνος νομίζει, αλλά την αλλαγή της συμπεριφοράς του πρέπει να την εξηγήσει και προπαντός πρέπει να την εξηγήσει σ’ εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν.

Δεν είναι δυνατόν δηλαδή και άποψη να αλλάζει και να επιτίθεται σε όσους του κάνουν κριτική, γιατί ακριβώς δεν θέλει να παραδεχτεί την αλλαγή της αποψής του και να πάρει την ευθύνη. Αυτό προσβάλει και υποτιμά τη νοημοσύνη όσων δέχονται τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και δεν τιμά καθόλου τον ίδιο. Δεν τον τιμά γιατί όταν η αλλαγή της άποψης δεν συνοδεύεται από εξηγήσεις σχετικά με το λάθος της προηγούμενης άποψης ή σχετικά με την αλλαγή των δεδομένων, τότε δεν είναι αλλαγή άποψης, αλλά μια τεράστια κωλοτούμπα!

Σ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ