Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Ανιστόρητες “αλήθειες” στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του...

«Ανιστόρητες “αλήθειες” στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

Την παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «Ανιστόρητες “αλήθειες” στο Δημοτικό Συμβούλιο για την  Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», σχετικά με τα όσα είπε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου ο ιστορικός Κυριάκος Χατζηκυριακίδης αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού Ευόσμου:

«Στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της Δευτέρας 17 Μαΐου 2021 σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, κλήθηκε ο ιστορικός Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

 Παρουσιάζοντας τα ιστορικά γεγονότα, αποφάσισε να γυρίσει την ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω. Αφού μίλησε για το ρόλο και τις βαριές ευθύνες των Γερμανών και ειδικά στην περιοχή του Πόντου, αποφάσισε να αναφερθεί στους Μπολσεβίκους λέγοντας ότι βοήθησαν τον Κεμάλ πιστεύοντας ότι στρέφονται κατά των ιμπεριαλιστών. Αμέσως μετά μίλησε για ένα άγαλμα στην πλατεία Ταξίμ, κατά παραγγελία του Κεμάλ, στο οποίο υπάρχουν και δύο Σοβιετικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί, ο Φρούντζε και ο Βοροσίλοφ. Αυτό, κατά τα λεγόμενα του κυρίου Χατζηκυριακίδη, το έκανε ο Κεμάλ για να αποτίσει φόρο τιμής σ’ αυτούς που τον βοήθησαν όταν τους χρειάστηκε.

Ο κύριος Χατζηκυριακίδης δεν υποστήριξε ευθέως  ότι οι Μπολσεβίκοι στήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Πολύ  πονηρά όμως τους ανέφερε με τρόπο που ο ακροατής να καταλαβαίνει ότι στήριξαν τη γενοκτονία. Αυτό μάλιστα το έκανε χωρίς να πει ούτε μισή κουβέντα για τις ευθύνες των Αγγλογάλλων, πέρα από μια γενική και αόριστη αναφορά περί πετρελαίων και οικονομικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Ο κύριος Χατζηκυριακίδης άφησε τους ακροατές να πιστεύουν ότι οι Νεότουρκοι διέπραξαν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τη στήριξη Γερμανών και Μπολσεβίκων. Ίσως στο μέλλον να προχωρήσει τον συλλογισμό του και να προσκολλήσει στις ανιστόρητες αθλιότητες για συνεργασία μπολσεβίκων χιτλερικών.

Ταυτόχρονα ο καθηγητής με τον τρόπο που τοποθετήθηκε έκανε και κάτι άλλο σε βάρος της  ιστορίας, απογύμνωσε τα γεγονότα της γενοκτονίας από το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβη.  Απέκρυψε ότι η χώρα μας το 1919 συγκαταλεγόταν στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία στρατών 14 αστικών κρατών ενάντια στη νεοσύστατη σοβιετική εξουσία στη Ρωσία, στέλνοντας  στην Κριμαία 23.351 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς που συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου σε βάρος των επαναστατών εργατών και αγροτών της Ρωσίας. Έτσι, την περίοδο Γενάρη – Μάη 1919, ο Ελληνικός Στρατός βρέθηκε να παίρνει μέρος στην ουκρανική εκστρατεία για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Κι αμέσως μετά ελληνικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη. Απέκλεισε ότι η χώρα μας βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την χώρα των μπολσεβίκων. Η αστική τάξη της χώρας μας  τότε χτύπησε τους αδύνατους που ξεσηκώθηκαν για να γλιτώσουν τους ίδιους και τα παιδιά τους από το θάνατο και την ταλαιπωρία, ενώ οι Νεότουρκοι αναγνώρισαν το νεοσύστατο κράτος. Παρά τη στάση όμως της Ελλάδας απέναντι στους Μπολσεβίκους, οι Μπολσεβίκοι υπεράσπισαν τον Ποντιακό πληθυσμό και τον δέχτηκαν στο έδαφός τους για να τον γλιτώσουν από τη σφαγή, χαρακτηριστικά όπως έγραψε  η μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, “οι άθεοι κομμουνιστές (σ.σ. οι Σοβιετικοί) εφάνησαν περισσότερον χριστιανοί από τους “χριστιανούς” Αγγλογάλλους”, στέλνοντας πλοία και μεταφέροντας τους δοκιμαζόμενους πληθυσμούς στην ασφάλεια την ώρα που οι Αγγλογάλλοι άφηναν τους Μικρασιάτες στα χέρια των Νεοτούρκων, καμαρώνοντας τη σφαγή από τα καράβια τους την οποία θα μπορούσαν να σταματήσουν με μία και μόνο κανονιά. Βέβαια ο σκοπός αγιάζει τα μέσα κι έτσι ο κύριος Χατζηκυριακίδης “πνίγει” και τη φωνή του Χρύσανθου προκειμένου να πει αυτά που θέλει. Η στάση των Μπολσεβίκων κάθε άλλο παρά στήριξε τα σχέδια του Κεμάλ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, άλλωστε ευθέως ούτε ο κύριος Χατζηκυριακίδης ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και μάλιστα σε δευτερολογία του διευκρίνισε ότι τα Ρώσικα ρούβλια και όπλα προς τον Κεμάλ δεν ήταν για να διαπραχθεί γενοκτονία σε βάρος των Ποντίων αλλά γιατί έτσι πίστευαν ότι χτυπάνε τον ιμπεριαλισμό.

Κουβέντα δεν είπε ο κύριος Χατζηκυριακίδης για τον άθλιο τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μήπως και γι’ αυτό ευθύνονται οι Μπολσεβίκοι; Κουβέντα δεν είπε ο κύριος Χατζηκυριακίδης για το γεγονός ότι ο Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης. Η βασική γραμμή των Τούρκων στο εξωτερικό για να μην αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους είναι αυτή η πρόταση του Βενιζέλου. Ούτε αυτό το ανέφερε ο κύριος Χατζηκυριακίδης.

Ο κύριος Χατζηκυριακίδης, επιβεβαίωσε ότι η ιστορία και οι ιστορικοί δεν είναι ουδέτεροι ταξικά.

Η ιστορική αλήθεια θα παραμένει μια: Ότι η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού ήταν μια τεράστια τραγωδία για την οποία εκτός από την τουρκική ηγεσία έχουν τις ευθύνες τους και οι σχεδιασμοί  Άγγλων και Γάλλων ιμπεριαλιστών, αλλά κι η ελληνική αστική τάξη που συμμετείχε σε  αυτούς και στο τέλος εγκατέλειψε τους Έλληνες του Πόντου στην μοίρα τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ