Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ"Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ"

“Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ”

Φέτος στις 19 Μαΐου, συμπληρώνονται 102 χρόνια από εκείνη την φοβερή ημέρα που ο Ελληνισμός του Πόντου, με πόνο βαθύ, άφηνε πίσω του την ιστορία αιώνων. Άφηνε πίσω του ότι αγάπησε, κυνηγημένος να σωθεί, διότι δεν θέλησε να προδώσει την πίστη του, τον Ελληνισμό του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την Ιστορία τους.
Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν για αιώνες να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν, όπου και αν έζησαν, στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και σήμερα εδώ στον δικό μας ιστορικό δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.
Στον Πόντο άνθισε, για είκοσι οχτώ ολόκληρους αιώνες, ένας πολιτισμός των Ελλήνων. Ο ίδιος εκείνος πολιτισμός που κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά την κριτική σκέψη, τη βάση της επιστήμης, της έρευνας, της πολιτικής. Καμάρι του ελληνισμού ήταν η Παναγία η Σουμελά. Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά σήμερα στην Καστανιά Βεροίας, αποτελεί όχι μόνο σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου αλλά και για κάθε Έλληνα ορθόδοξο.
Τιμούμε το διωγμό των σκέψεων, των εθίμων των παμπάλαιων παραδόσεων. Η διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας είναι διεκδίκηση διασφάλισης της ειρήνης. Το μήνυμα της αναγνώρισης θα είναι η ειρήνευση στις συνειδήσεις και η αποφυγή της επανάληψης τέτοιων σχεδίων και τέτοιων ανθρωπιστικών δραμάτων. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα. Ως παράταξη σήμερα και ως αυριανή δημοτική αρχή στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου αυτό θα κάνουμε σε συνεργασία με τα Ποντιακά σωματεία του δήμου μας.
Αιωνία τους η μνήμη!!
“Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο..”
Ανάρτηση στη σελίδα της παράταξης Καμαρινού στο facebook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ