Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣυγκινητική εκδήλωση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για τις «Μητέρες της Καρδιάς»

Συγκινητική εκδήλωση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για τις «Μητέρες της Καρδιάς»

«ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΑΣ- ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ

ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ- ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ»

Με μια πολύ συγκινητική εκδήλωση, γεμάτη  με δάκρυα χαράς, με αγάπη, με συναισθήματα, εμπειρίες και καταθέσεις ψυχής,  αφιερωμένη τις «Μητέρες της Καρδιάς» τις Θετές, τις Ανάδοχες και τις Υιοθετημένες, τίμησε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ την Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας.

Στόχος του Δήμου ήταν να προσεγγίσει την  Μητρότητα, την Πατρότητα πρωτίστως όμως  την Παιδική Προστασία δια της Αναδοχής και της Υιοθεσίας των Παιδιών, με  την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας και αφορά 

-στις ανάγκες των παιδιών που διαβιούν σε δομές παιδικής προστασίας,

– στις  δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών μέσω της Αναδοχής και της Υιοθεσίας,

-στις αλλαγές του νέου θεσμικού πλαισίου,

-στο Ενιαίο Εθνικό Μητρώο, στην  αναμόρφωση του συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών, 

-στην ψηφιοποιημένη πλατφόρμα,

-στην καταγραφή όλων  των παιδιών  σε ένα κοινό Εθνικό Μητρώο,

-στην  εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων

 και σε όλα όσα καθημερινά αλλάζουν προς όφελος των παιδιών.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε «Σήμερα γιορτάζουν όλες οι Μητέρες του κόσμου, ανεξαρτήτου ονόματος, ηλικίας, εθνικότητας, θρησκεύματος, αλλά  κυρίως «τρόπου μητρότητας». Εδώ λοιπόν εστιάζουμε κι εμείς σήμερα στον «άλλο» τρόπο μητρότητας, γιατί η ανιδιοτελής αγάπη της Μάνας είναι η ίδια- ο τρόπος μητρότητας αλλάζει! Προστατεύοντας τα παιδιά, μεριμνούμε για το μέλλον του τόπου μας  και τιμώντας τις Μητέρες τιμούμε το ανθρώπινο γένος. Με αγάπη για τα παιδιά, με ιδιαίτερη ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη προτάσσουμε την προστασία τους μέσα από την Υιοθεσία και την Αναδοχή και  αφιερώνουμε στα νέα δεδομένα  της διαδικασίας του νέου θεσμικού πλαισίου, τον φετινό εορτασμό της «ΜΗΤΕΡΑΣ». Η διοίκηση μας στηρίζει με κάθε τρόπο τις Μητέρες του δήμου μας,  μέσα από την λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, του δημοτικού βρεφονηπιακού μας σταθμού,  των ΚΔΑΠ, των επιμορφωτικών προγραμμάτων της Δημοτικής μας επιχείρησης και με την εφαρμογή πολλών άλλων σύγχρονων προγραμμάτων που αφορούν στην πολύπλευρη πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Με ανάμικτα αισθήματα σεβασμού, αναγνώρισης και εκτίμησης, για την υπέρβαση της απόφαση τους, σφίγγω το χέρι σε όλες τις «Μανούλες της καρδιάς» που είναι σήμερα εδώ μαζί μας και θα  μας « ανοίξουν» την καρδιά τους! Μια καρδιά μεγάλη, μια καρδιά γεμάτη από αγάπη,  που έγινε ομπρέλα και ασπίδα προστασίας , για τα παιδιά που την στερήθηκαν από την κούνια τους, αλλά την βρήκαν στην μεγάλη και ζεστή αγκαλιά τους!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήττας, μετέφερε τα συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστας στον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο για την ευαισθησία να αγγίξουν και να αναδείξουν ένα τόσο ανθρώπινο και κοινωνικό θέμα, το οποίο μας αφορά όλους γιατί αφορά στα παιδιά που είναι το μέλλον, επαίνεσε τις ομιλήτριες –στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Μ.Ε.Θ, κ. Μαρία Παπαδοπούλου και Ουρανία Ντίκικου, ανακοίνωσε ότι η αιμοδοσία που οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αφιερωμένη στην ΜΗΤΕΡΑ και έκλεισε με εμφανή συγκίνηση τον χαιρετισμό του ευχόμενος «χρόνια πολλά» σ όλες τις Μητέρες του κόσμου και στην δική του, ευγνωμονώντας όλες τις Μητέρες για την αναντικατάστατη παρουσία κάθε Μάνας στη ζωή όλων των ανθρώπων της Γης.

Η Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης κ. Δήμητρα Τσιαρδακλή αφού συνεχάρει τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου,  για την εξαιρετική πρωτοβουλία να οργανώσει και να αφιερώσει την εκδήλωση στις θετές και ανάδοχες Μητέρες,  έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα εγρήγορσης σε όλους όσοι το σκέφτονται και επιθυμούν να γίνουν  ανάδοχοι γονείς,  να το επισπεύσουν γιατί τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα έχουν ανάγκη την αγάπη τους  την στοργή και την φροντίδα τους.  Από τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα δεν λείπει η τροφή ή  τα βασικά είδη  ένδυσης και υπόδησης αλλά η αγάπη που θα τα βοηθήσει να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν. Επίσης ευχαρίστησε για  την πολύτιμη αρωγή του,  το τμήμα  κοινωνικής  μέριμνας της μητροπολιτικηε ενοτητας θεσσα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους ανάδοχους γονείς, τονίζοντας ότι «Σώζοντας ένα παιδί δεν αλλάζουμε τον κόσμο  αλλά για αυτό το παιδί ο κόσμος θα αλλάξει για πάντα».

Η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων δήλωσε « Ως θετή μητέρα δυο αγοριών και μητέρα μιας κόρης, το γεγονός ότι σήμερα ο δήμος μας αφιερώνει την γιορτή της μητέρας και τιμά τις θετές και ανάδοχες μητέρες

όπως καταλαβαίνετε με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί οι αναφορές σε μας,  κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι ελάχιστες και με χαροποιεί απεριόριστα γιατί αυτή η εκδήλωση θα γίνει αφορμή να ενημερωθούν οι δημότες μας και όχι μόνον για το νέο πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας.  H υιοθεσία αλλά και η αναδοχή είναι δύο αυταπόδεικτες πράξεις προσωπικής υπέρβασης,  αληθινής αγάπης, προστασίας, ανατροφής και φροντίδας, προς ένα άγνωστο, μόνο και απροστάτευτο παιδί .Μέσα από την υιοθεσία και την αναδοχή χιλιάδες παιδιά έγιναν ευτυχισμένα και χαρούμενα γιατί μετά από πολλά εμπόδια και  περιπέτειες, βρίσκουν μία οικογένεια να τα αγαπάει και να τα φροντίζει . Όσο καλό κι αν είναι ένα ίδρυμα, δεν παύει να είναι ίδρυμα !Τα παιδιά θέλουν ένα δικό τους σπίτι μια ολοδικιά τους μαμά ένα δικό τους δωμάτιο. Όλες όσες ζήσαμε την περιπέτεια της υιοθεσίας και ανεβήκαμε τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας γνωρίζουμε  πάρα πολύ καλά ότι μέχρι πρότινος οι διαδικασίες ήταν δαιδαλώδεις και χρονοβόρες. Εύχομαι  όσα ζευγάρια –όσες γυναίκες το επιθυμούν πολύ να μην σταματήσουν την προσπάθεια υιοθεσίας,  τώρα το όνειρο της μητρότητας δεν είναι ακατόρθωτο, απλώς εκτός από την πολύ μεγάλη αγάπη θα πρέπει η κάθε γυναίκα κάθε ζευγάρι να έχει κι ένα μεγάλο απόθεμα  πίστης, ελπίδας,  υπομονής και επιμονής.

Στη συνέχεια η   Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή αποκάλυψε την δική της προσωπική περιπέτεια υιοθεσίας αλλά και μητρότητας.

 Η κ.  Μαρία Παπαδοπούλου Κοινωνική Λειτουργός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας -της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης- της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αφού συνεχάρει τον Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό και την Αντιδημαρχο κ. Φωτεινή Πεζματζόγλου Δεβετζή για την πρωτοβουλία  της εκδήλωσης που αφορά στην ενημέρωση  και στην  ευαισθητοποίηση των πολιτών, τόνισε ότι επειδή ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ο πρώτος Δήμος που οργανώνει εκδήλωση με θέμα τους εναλλακτικούς θεσμούς παιδικής προστασίας που αφορούν στην υιοθεσία και την αναδοχή, προτείνουμε μόλις οι συνθήκες,  μας το επιτρέψουν να συνδιοργανώσουμε με τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου και μία Ημερίδα που θα φωτίσει πολύπλευρα την υιοθεσία και την αναδοχή.

Στη συνέχεια η κ. Μαρία Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ υιοθεσίας  και αναδοχής, τι σημαίνει υιοθεσία- τεκνοθεσία  και τι αναδοχή, στις βασικές διατάξεις του Νόμου 4538/2018, στο πληροφοριακό σύστημα αναδοχής –υιοθεσίας anynet.gr πανελλαδικής εφαρμογής, ποιοι είναι κατάλληλοι να γίνουν θετοι η ανάδοχοι γονείς, ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες των ενδιαφερόμενων, στις διαπιστώσεις καταλληλότητας, στις διαδικασίες τοποθέτησης  ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, στα είδη ανάδοχης φροντίδας, στις διευκολύνσεις για τα ανάδοχα  παιδιά και έκλεισε την εισήγηση της, στέλνοντας προς όλους το μήνυμα ότι « Η ΑΓΑΠΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ». ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ- ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ»  

Η κ.  Ουρανία Ντίκικου  Ψυχολόγος  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας- της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης -της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε για το τι σημαίνει ΜΗΤΡΌΤΗΤΑ, για την Βιολογική, την παρένθετη, την θετή και ανάδοχη Μητέρα, τα δυνατά συναισθήματα και την ψυχολογία των ατόμων κυρίως των γυναικών που επιθυμούν να γίνουν μητέρες, για τον ισχυρό δεσμό που δημιουργείται μεταξύ της Μητέρας και του παιδιού,  έκανε αναφορές σε παραδείγματα και περιπτώσεις υιοθεσιών και αναδοχών, αναφέρθηκε σε πολύ δυνατά και ανθρώπινα περιστατικά, περιέγραψε την ψυχολογία των παιδιών που διαβιούν σε ιδρύματα, εστίασε στην σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη αυτών των παιδιών, στα προβλήματα  έκφρασης, εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους, στις δυσκολίες προσαρμογής στην επικοινωνία και την κοινωνικότητα τους, τόνισε πολλές φορές  τα προβλήματα που δημιουργούνται στα παιδιά από την έλλειψη μητρικής αγάπης και όχι καθημερινής φροντίδας, επαναλαμβάνοντας συνεχώς  ότι «Η ΑΓΑΠΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ- Η ΑΓΑΠΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ» και ότι η «ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ  ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ  ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ  ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ».

Κορυφαία και καταλυτική ήταν η ενότητα της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν οι θετές, οι ανάδοχες Μητέρες και υιοθετημένες γυναίκες,  οι οποίες με απλό, αληθινό, αλλά και ταυτόχρονα με σπαραξικάρδιο τρόπο κατέθεσαν  όλο το φάσμα των  συναισθημάτων τους, στο  ταξίδι της υιοθεσίας , για τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν, αποκάλυψαν τι φοβήθηκαν, τι τους δυσκόλεψε,  αλλά όλες μα όλες προέτρεψαν και συμβούλεψαν – όσους επιθυμούν-  να δημιουργήσουν οικογένεια μέσω αναδοχής ή υιοθεσίας, να μην καθυστερήσουν, να μη  το αναβάλλουν.  

Όλες οι καταθέσεις ψυχής ήταν  μοναδικές.  Η κάθε Γυναίκα  με  τον δικό της προσωπικό τρόπο αποκάλυψε τον πόνο αλλά και τον τρόπο  με τον οποίο μετά από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες  έγινε ΜΗΤΈΡΑ. Όλες  εξωτερίκευσαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια  τα συναισθήματα τους και  με δάκρυα στα μάτια, – που καμία δεν τα έκρυψε- με τρεμάμενη φωνή, έστειλαν σε όλους το μήνυμα με την ένδειξη του κατεπείγοντος  «ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΛΗΜΕΝΟ ΣΕ  ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ».  Τα παιδιά είναι ευλογία, είναι χαρά είναι όλα δικά μας παιδιά ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ!

Σε όλες τις «Μητέρες της Καρδιάς» στις οποίες τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Αντιδήμαρχος συνεχάρησαν για την προσωπική τους υπέρβαση- για το μεγαλείο της ψυχής τους και με τη ευχή να είναι γεμάτες υγεία και αγάπη, προσέφεραν σε όλες από μία αγιογραφία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑΣ και μία ανθοδέσμη, ευχαριστώντας την κάθε μία ξεχωριστά, για την προθυμία με την οποία  ανταποκρίθηκαν  να μοιραστούν τα συναισθήματα τους και να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν Μητέρες .

Όλες οι εμπειρίες ήταν πολύτιμες και σημαντικές!

Η συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από έναν θετό και ανάδοχο πατέρα, γνωστό ερμηνευτή .

Οργάνωση –Συντονισμός- Παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας  

ΧΟΡΗΓΟΣ

ever green flowers

ΝΕΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ-ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ-ΦΥΤΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Μ. Αλεξάνδρου 17 Ευοσμος

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ενημερωτικό site NEWS.MAKEDONIAS.GR  

Δελτίο τύπου ρεπορτάζ από το γραφείο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ