Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ5 + 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για τη ρύπανση και τη δυσοσμία στη Δυτική...

5 + 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για τη ρύπανση και τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Το παρακάτω κείμενο με τίτλο «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΠΕ – ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» εξέδωσε η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ – ΡΥΠΑΝΣΗ»:

«5 + 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

⇒ Που οφείλεται το ζήτημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη;

Κάτω από τις έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες – κινητοποιήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια των κατοίκων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, επιβεβαιώθηκε από έρευνα του ΑΠΘ (τελική Έκθεση στις 8/7/2019) πως η δυσοσμία αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ. Οφείλεται σε μερκαπτάνες που σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ παρατηρήθηκαν μέχρι και εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις από αυτή που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό!

⇒ Μήπως δε φταίνε τα ΕΛΠΕ αλλά οι κάτοικοι που μένουν τόσο κοντά;

Η αιτία που οδηγεί σε άναρχη χωροθέτηση χρήσεων γης είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των βιομηχάνων και των εργολάβων. Έτσι εξηγείται το να δίνονται άδειες για βιομηχανίες σε κατοικημένες περιοχές αλλά και άδειες για κατοικίες δίπλα από βιομηχανίες!

Όψη του ίδιου νομίσματος είναι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των εταιρειών της “πράσινης ανάπτυξης” όπως η άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές NATURA, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, οι αλλοιώσεις στο περιβάλλον από τα αιολικά πάρκα απλά και μόνο γιατί αυτό επιβάλλει το κυνήγι του μέγιστου κέρδους των μεγαλομετόχων τους.

⇒ Έχει βελτιωθεί η κατάσταση από το 2019;

Έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση στο φαινόμενο της δυσοσμίας! Το αντίθετο μάλιστα! Ειδικά το διήμερο 21-22/1/2021, το φαινόμενο της δυσοσμίας οξύνθηκε σε τεράστιο βαθμό, περίοδος που το διυλιστήριο ήταν σε κατάσταση Shutdown.

Καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κατοίκους (πιθανότητα έκθεσης σε τοξικούς – καρκινογόνους ρύπους, επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον κλπ).

Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της εταιρίας πως μπήκε εμπόδιο η πανδημία στα έργα που είχαν δεσμευτεί τα ΕΛΠΕ να υλοποιήσουν, γιατί την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι απεργούσατε για τα συνεχόμενα 12ωρα και την εντατικοποίηση που διαρκεί 1 χρόνο!

Ακόμα και από τα έργα  που πραγματοποιήθηκαν όμως δε προκύπτει στην πράξη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και εργαζομένων.

Επίσης έργα όπως η ανάκτηση απαερίων πυρσού φαίνεται πως προτεραιοποιήθηκαν όχι με αποκλειστικό κριτήριο τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας αλλά γιατί κυρίως θα συμβάλλει σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση της επιχείρησης, σε κέρδος!

Ακόμα πιο υποκριτικό είναι να παρουσιάζονται στα πλαίσια της αντιμετώπισης της δυσοσμίας, έργα όπως η Αποκατάσταση Παλιών Σκαμμάτων Ελαιωδών Αποβλήτων. Για το συγκεκριμένο η ΕΛ.ΑΣ σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δύο εκπροσώπων των Ελληνικών Πετρελαίων, στη Θεσσαλονίκη καθώς κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος διαπιστώθηκε για τα έτη 2017 και 2018, στο πλαίσιο λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, διαρροή μαζούτ στο έδαφος και πτητικών οργανικών ουσιών στον αέρα, καθώς και ανεξέλεγκτη απόθεση  και απόρριψη επί του εδάφους επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων. Στην πραγματικότητα δηλαδή αποτελούσε χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα προκαλώντας κατ’ επανάληψη ρύπανση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής!

Δε μας ξεγελάνε επίσης οι αόριστες υποσχέσεις της εταιρίας για το μέλλον (“επιπλέον έργα, των οποίων εξετάζουμε τη σκοπιμότητα υλοποίησης”, “μελέτες” κλπ).

Γίνεται καθαρό πως η ιεράρχηση των έργων από την εταιρεία γίνεται με βάση τη λογική κόστους – οφέλους ενώ ο ρυθμός εκτέλεσης των όποιων έργων καθορίζεται από την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις μας.

⇒ Ποιος νοιάζεται πραγματικά για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων;

Για την όξυνση της δυσοσμίας το διήμερο 21-22/1/2021, τα ΕΛΠΕ δε δίστασαν να κατηγορήσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους ως υπαίτιους (“κάτι έγινε λάθος από τους εργαζόμενους και θα διορθωθεί”) όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου σε τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά και μέσα στην 2η διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που κατήγγειλε και το σωματείο σας, το ΠΣΕΕΠ (“η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ψευδόμενη, έριξε τις δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους για να κρύψει τη δική της ανεπάρκεια”).

Πέρα από τους δύσοσμους ρύπους, τι μέτρα πήρε η εταιρία όλες τις προηγούμενες δεκαετίες για τον πολύ σοβαρό κίνδυνο του δυνητικά καρκινογόνου βενζολίου, που φαίνεται να αποτελεί το 10% των αρωματικών υδρογονανθράκων που μετρήθηκαν, ζήτημα που αφορά πρώτα απ’ όλους εσάς τους εργαζόμενους; Κανένα! Γιατί το βενζόλιο παρ’ όλο που είναι πιο επικίνδυνο από τις μερκαπτάνες δε μυρίζει για να δημιουργεί “αναστάτωση”, είναι “αόρατος κίνδυνος”.

Εμείς, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι που ζούμε και εργαζόμαστε δίπλα στα ΕΛΠΕ είμαστε οι ίδιοι που θα δώσουμε τη λύση με τους αγώνες μας για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, των εργασιακών δικαιωμάτων.

⇒ Τι μέτρα πρέπει να παρθούν;

Χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσουν άμεσα όλα τα μέτρα περιορισμού/εξάλειψης της δυσοσμίας – ρύπανσης από τον υπαίτιο που είναι τα ΕΛΠΕ.

Στο βαθμό που τα ΕΛΠΕ δε παίρνουν αυτά τα μέτρα, να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας.

Παράλληλα να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου της μετεγκατάστασης κάποιων μονάδων που συντελούν ιδιαίτερα στο πρόβλημα της δυσοσμίας και να γίνει με ευθύνη του κράτους και με τις δαπάνες να βαραίνουν αποκλειστικά τα ΕΛΠΕ.

Ακόμα παλεύουμε για:

  • Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Όλες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.
  • Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.
  • Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Να ερευνηθούν επίσης, όλες οι αρωματικές και άλλες ενώσεις (πχ βενζόλιο), που υπάρχουν πάντα γύρω από διυλιστήρια και έχουν σοβαρές επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία καθώς και να ελεγχθεί το νερό και το έδαφος της περιοχής εξαιτίας των λυμάτων.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε.

⇒ Αν παρθούν όλα αυτά τα μέτρα δε θα κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων;

Οι κάτοικοι δεν έχουμε απέναντι μας τους εργαζόμενους, ξέρουμε πως εσείς ακόμα περισσότερο εκτίθεστε διαρκώς σε επικίνδυνες και τοξικές ουσίες, επιβαρύνεται η υγεία σας.

Η εταιρία πρέπει να πληρώσει για το πρόβλημα που δημιουργεί, να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για εργαζόμενους και κατοίκους.

Από τα τεράστια κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων να εξασφαλίσει όλα τα μισθολογικά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ