Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΚινητοποίηση την Κυριακή 18/4 ενάντια στη δυσοσμία και τη ρύπανση από τα...

Κινητοποίηση την Κυριακή 18/4 ενάντια στη δυσοσμία και τη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ – ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛ.ΠΕ.:

«Κυριακή 18 Απριλίου 18:30 μμ κινητοποίηση από το Δημαρχείο Ευόσμου στις γειτονιές μας

Οι αγώνες μας δεν παίρνουν αναβολή!

Μέσα από τις μάσκες, οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά

Η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛ.ΠΕ. είναι η κορυφή του παγόβουνου για τους κατοίκους της περιοχής για την κατάσταση που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας. Σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε δεν χαμηλώνουμε τον πήχη, σηκώνουμε το ανάστημα μας και φωνάζουμε ότι δεν θα ανεχτούμε τίποτα λιγότερο από το να καλυφτούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν το πρόβλημα της ρύπανσης και της δυσοσμίας από τα ΕΛ.ΠΕ..

Η διοίκηση του Δήμου μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας. Μας γεμίζουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και πρέπει να συμβιβαστούμε με την δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε.

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι:

 • Δε συμβιβαζόμαστε με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών μας.
 • Δε συμβιβαζόμαστε με μειώσεις μισθών, με απληρωσιά σε μια σειρά κλάδους, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις σε χώρους δουλειάς με πρόσχημα την πανδημία.
 • Δε συμβιβαζόμαστε να ζούμε και να δουλεύουμε σε γειτονιέςχωρίς χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, που είτε δεν υπάρχουν είτε αναγκαζόμαστε να τους χρυσοπληρώνουμε!
 • Δε συμβιβαζόμαστε να ζούμε στο φόβο, δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μένουν κλεισμένα στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη με τηλεκπαίδευση (που και αυτή δεν υπάρχει).

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Διεκδικούμε:

 • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στην επιχείρηση. Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.
 • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.
 • Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων. Το κόστος της διακοπής λειτουργίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στις πλάτες των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση, η οποία κερδοφορεί και είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση στη βάση υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι την εφαρμογή αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.
 • Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για εξαγοράσουν την ανοχή μας. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
 • Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.
 • Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων για όλες τις εκλυόμενες ενώσεις που παράγονται από την βιομηχανική δραστηριότητα.
 • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας του Εύοσμου. Να αναβαθμιστεί το ΚΥ με όλες τις ειδικότητες ούτως ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά διαστήματα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι επιβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους.
 • Να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάστασης των ΕΛ.ΠΕ. και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ