Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες του τελικού συνεδρίου του ευρωπαϊκού έργου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τελικού συνεδρίου του ευρωπαϊκού έργου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας “InnovaSump”

Με επίκεντρο την αναγκαιότητα επίτευξης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία θα ενσωματώνει τους σκοπούς, τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα οράματα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων στην προσπάθειά τους να βαδίσουν μπροστά, εντάσσοντας στους σχεδιασμούς τους την εφαρμογή βελτιωμένων και καινοτόμων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου  λήξης του ευρωπαϊκού έργου «Καινοτομίες στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για αστικές μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα» (InnovaSump) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Europe, που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ως ένας από τους εννέα συμμετέχοντες δήμους και φορείς του ευρωπαϊκού εταιρικού σχήματος.

            Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, εκπρόσωποι των εννέα εταίρων του έργου από τον Δήμο Λευκωσίας (Κύπρος) που είναι επικεφαλής εταίρος, τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου (Ελλάδα), τον Δήμο του Ντέβον (Ηνωμένο Βασίλειο), τον Δήμο της Ραβέννα (Ιταλία), τον Δήμο Ιασίου (Ρουμανία), τον Δήμο Βισέου (Πορτογαλία), τη Δημοτική επιχείρηση “Connection services” (Λιθουανία), τον Δήμο Πράγας (Τσεχία) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) παρουσίασαν τα συμπεράσματα από τις δράσεις που υλοποίησαν, ενώ αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες, στις πρακτικές και στις μεθοδολογίες που ακολούθησαν,  στο πλαίσιο της τετραετούς αυτής διακρατικής συνεργασίας, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη και εποικοδομητική.

            Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης,  αφού ευχαρίστησαν τους εταίρους και τους επιστημονικούς υπεύθυνους του έργου για την εξαιρετική συνεργασία, αναφέρθηκαν στη συμβολή του InnovaSump στην προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων.

            Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου αναφέρθηκε  στο κοινό όραμα των ευρωπαϊκών πόλεων και στη συνεισφορά της διακρατικής συνεργασίας στην επίτευξή του. “Με το βλέμμά μας στο αύριο, με επίκεντρο τη βιώσιμη πόλη, με σεβασμό στο περιβάλλον, με οδηγό και παράδειγμα τις σύγχρονες καλές πρακτικές, δουλέψαμε μεθοδικά και συντονισμένα για 4 ολόκληρα χρόνια, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ευρώπη του σήμερα. Ένα μήνυμα που διαπνέεται από την ανάγκη να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες, πιο φιλικές και ανοιχτές και κατ’ επέκταση πιο αξιοπρεπείς για όλους τους πολίτες” επισήμανε ο κ. Μανδαλιανός. Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του έκανε εκτενή αναφορά στις ιδιαίτερες ανάγκες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας, με αιχμή την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. “Αυτός λοιπόν ο τόπος, με την τεράστια αναπτυξιακή του προοπτική και την αναπτυσσόμενη εμπορική κίνηση,  χρίζει άμεσα τη δρομολόγηση αποφασιστικών παρεμβάσεων, που θα δώσουν πνοή στις γειτονιές, στις πλατείες και στους δρόμους, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να αναβαθμιστεί,  προκειμένου να αποτελέσει στην πράξη μητροπολιτικό κέντρο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αναζητώντας τις λύσεις και τις διεξόδους που θα συμβάλλουν σε αυτό το όραμα, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα υποστήριξης, και επενδύοντας στην ευρωπαϊκή εμπειρία είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε” τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και πρόσθεσε: “Το  έργο  ΙnnovaSUMP  μας μετέφερε τεχνογνωσία και μας έφερε πιο κοντά στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τις πόλεις που θέλουμε και αξίζουμε. Η συμβολή του στη  χάραξη των τοπικών μας πολιτικών υπήρξε καθοριστική, ενώ ανέδειξε την αξία και την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα κινητικότητας και δημόσιου χώρου μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Το Σχέδιο αυτό για το δήμο μας έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, προσβλέποντας στη δημιουργία νέων συνθηκών μετακίνησης και κυκλοφορίας, στην ενίσχυση της προσβασιμότητας για όλους, στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και της δημόσιας συγκοινωνίας, στη βελτίωση της ασφάλειας στις μετακινήσεις, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας, πάντα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και την απόδοση του δημόσιου χώρου στον πολίτη. Ένα Σχέδιο στο οποίο προβλέπεται να εξεταστούν  και οι καινοτομίες που προτείνει το InnovaSUMP”.

            Στα οφέλη που αποκόμισε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου από τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό έργο, αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Κώστας Σωτηράκης, επισημαίνοντας πως “ με την  τεχνογνωσία και την εμπειρία που αποκομίσαμε, σχεδιάσαμε τη μεθοδολογία υλοποίησης του ΣΒΑΚ, ενσωματώνοντας τις καινοτομίες του InnovaSUMP και θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα αυτού του σχεδίου τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας”.

            Εισηγήσεις στο συνέδριο εκ μέρους του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου πραγματοποίησαν ο Συγκοινωνιολόγος & Συνεργάτης του Δήμου στο έργο InnovaSUMP κ. Ραφαήλ Κατκαδίγκας, ο οποίος παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου στο έργο, ενώ ο Συγκοινωνιολόγος και Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην προετοιμασία του υπό εκπόνηση ΣΒΑΚ στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, καθώς και στους βραχυπρόθεσμους κυκλοφοριακούς σχεδιασμούς που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του Δήμου.

Δελτίο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ