Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«TΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ “ΞΕΠΛΕΝΕΙ” ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ»

«TΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ “ΞΕΠΛΕΝΕΙ” ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ»

Την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, όσον αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με τίτλο «TΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ “ΞΕΠΛΕΝΕΙ” ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ» εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού Ευόσμου:

«Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου με θέμα “Εξέταση της κατάστασης που δημιουργείται από την αιφνιδιαστική απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και έκδοση ψηφίσματος”, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να συμπεριληφθούν στο σχέδιο ψηφίσματος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου οι εξής δύο γραμμές:

“η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με μαζικά τεστ, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση βρίσκει τον ένοχο στην ατομική ευθύνη και στις μικρές επιχειρήσεις”.

Η προσθήκη αυτή ήταν απαραίτητη, κατά τη γνώμη μας, αφού χωρίς αυτές τις γραμμές δεν γίνεται καμία αναφορά στην ουσία του προβλήματος και αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες. Ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Αλεξανδρίδης αντέδρασε σ’ αυτήν την προσθήκη ζητώντας το ψήφισμα να παραμείνει ως έχει και απλά να απαιτεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Έφτασε δε στο σημείο να πει ότι στο ψήφισμα αυτό δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τη στελέχωση των νοσοκομείων.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αγορά της περιοχής  μας και στην αγορά όλης της Ελλάδας επί έναν χρόνο πανδημίας, δημιουργήθηκε ακριβώς με τέτοιες απόψεις σαν του κυρίου Αλεξανδρίδη που θεωρούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ανεξάρτητο από τη στελέχωση και τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εάν όμως οι υγειονομικές δομές ήταν στελεχωμένες, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων γιατί αυτές δεν θα είχαν ανασταλεί ποτέ ή θα είχαν ανασταλεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα του συνεχούς lockdown στην Ελλάδα το δημιούργησαν απόψεις σαν του κυρίου Αλεξανδρίδη για τα νοσοκομεία. Εάν οι δήμοι και τα δημοτικά συμβούλια είχαν πιέσει για την θωράκιση του Συστήματος Υγείας, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για το λιανεμπόριο που θα άνοιγε και που τελικά δεν άνοιξε. Ο κύριος Αλεξανδρίδης και όσοι έχουν την ίδια άποψη με αυτόν κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι το λιανεμπόριο και τα σχολεία παραμένουν τόσους μήνες κλειστά εξαιτίας του ότι οι δομές υγείας της χώρας έχουν στην κυριολεξία εξοντωθεί από τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι πηγαίνουν αντάμα το κλειστό λιανεμπόριο και η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Δυστυχώς την παρέμβαση του κυρίου Αλεξανδρίδη υιοθέτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ρούμελης χωρίς καν να ρωτήσει το σώμα για την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ως προς την προσθήκη αυτών των δυο γραμμών. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε πως η μόνη ευθύνη που έχει η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, είναι ότι δεν άνοιξε το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κύριος Αλεξανδρίδης πιστεύουν ότι το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό τόσους μήνες με ατομική ευθύνη των επαγγελματιών, αφού δεν ήθελαν να γραφτεί ούτε λέξη για τις κυβερνητικές ευθύνες. Γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση ο ένοχος βρίσκεται στην ατομική ευθύνη και στις μικρές επιχειρήσεις,την ώρα που στις μεγάλες βιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ, στον ΟΑΣΘ τα κρούσματα σπάνε ρεκόρ, ενώ αρνείται πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με μαζικά τεστ, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Τέτοιες απόψεις σαν αυτές του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, της διοίκησης του Δήμου και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης,  δεν βοηθούν καθόλου στο να ανοίξει ούτε το λιανεμπόριο ούτε η κοινωνία. Δυστυχώς με τέτοιες απόψεις και με τέτοιου είδους παρεμβάσεις όχι μόνο δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη άμεσα, αλλά θα κλείσει ξανά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με τέτοιες απόψεις και με τέτοιες προσεγγίσεις πολύ φοβόμαστε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο πάλι θα συζητάμε τα ίδια πράγματα. Εμείς πάλι θα ζητάμε την θωράκιση και τη στελέχωση των υγειονομικών δομών για να λειτουργήσει η οικονομία και η κοινωνία και ο κύριος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τον κύριο Αλεξανδρίδη θα μας λένε ότι δεν είναι αυτό το θέμα.

Κορδελιό – Εύοσμος, 05/04/2021»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ