Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΓια τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων

Για τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων

Της Αλεξάνδρας Κορωνίδου, αντιδημάρχου Πρασίνου και Περιβάλλοντος Κορδελιού Ευόσμου

            Η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου, μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να μιλήσουμε ξανά για τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να προσδιορίσουμε ως σύγχρονη κοινωνία την υπεύθυνη στάση που οφείλουμε να έχουμε απέναντι τους.  Είναι η αφορμή για να αναδείξουμε τις παθογένειες, να καταγγείλουμε τα φαινόμενα κακοποίησης, εγκατάλειψης και παράβασης των αναγνωρισμένων ελευθεριών τους και κυρίως να διατρανώσουμε ότι δεν θα ανεχτούμε καμία κακοποιητική πράξη ή πράξη εγκατάλειψης σε βάρος των αδέσποτων ζώων.

            Την ώρα λοιπόν που οι πολιτισμένες κοινωνίες περηφανεύονται για τις κατακτήσεις και τις προόδους της σύγχρονης εποχής, η πραγματικότητα δυστυχώς έρχεται να αναδείξει πως στο σύγχρονο κόσμο  η ανάγκη ευαισθητοποίησης και συστράτευσης  για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων απαιτεί οργανωμένο σχεδιασμό, απαιτεί ευαισθησία και κυρίως σεβασμό απέναντι στην ίδια τη ζωή.

            Ως αρμόδια αντιδήμαρχος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στην προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την προστασία των αδέσποτων ζώων, μια προσπάθεια που επιχειρεί να ξεπεράσει τις θεσμικές αδυναμίες και να παράγει έργο με σεβασμό και αγάπη προς τα ζώα,  επιδεικνύοντας πάνω από όλα ανθρωπιά, αγάπη και φροντίδα.

            Με πνεύμα ευαισθησίας και διάθεση να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό μηχανισμό δράσης, στον οποίο ενεργό ρόλο διαδραματίζουν οι τοπικές φιλοζωϊκές οργανώσεις του Δήμου μας, τα δύο φιλοζωϊκά σωματεία – “Η Νέα Στοργή” και η “Πράξη και Δράση” – αλλά και πάρα πολλοί συμπολίτες μας που κάτω από αντίξοες συνθήκες βοηθούν τα αδέσποτα ζώα, επιχειρούμε θεσμικά να διασφαλίσουμε και να εξασφαλίσουμε σωστές συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα, υλοποιώντας όλο και περισσότερες δράσεις.

            Στο πλαίσιο του προστατευτικού αυτού μηχανισμού, προχωρήσαμε στη σύσταση πενταμελούς επιτροπής  διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έργο της επιτροπής είναι να αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς εφαρμόζοντας το νομικό πλαίσιο, μετά από καταγγελίες επιθέσεων,   καθώς και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείρισή τους.

            Παράλληλα έχοντας συνάψει σύμβαση για την προμήθεια ζωοτροφών, παρέχουμε ποσότητες  στα φιλοζωικά σωματεία  καθώς και σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, διασφαλίζοντας τη σίτιση των αδέσποτων του δήμου μας.

            Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων μας, έχουμε ενεργή σύμβαση για περισυλλογή και αποτέφρωση νεκρών ζώων ενώ διατηρούμε σύμβαση με ειδικευμένο εκπαιδευτή για την περισυλλογή και προσωρινή φιλοξενία ζώων, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι είναι επικίνδυνα, μέχρι η πενταμελής επιτροπή να αποφασίσει για την τύχη τους.

            Εξάλλου σε διαρκή συνεργασία με τον συμβεβλημένο κτηνίατρο του Δήμου μας φροντίζουμε για τη σήμανση των αδέσποτων ζώων, ενώ μεριμνούμε για στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς, κτηνιατρική βοήθεια για ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης καθώς και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο.

            Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στο πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, το οποίο υλοποιούμε δια του αρμόδιου τμήματος του δήμου μας σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας ως προς την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προωθώντας το σύνθημα “Η ζωή είναι δώρο. Δεν πωλείται και δεν αγοράζεται”. Πρόκειται  πραγματικά για ένα μήνυμα το οποίο θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία, τασσόμενοι ξεκάθαρα κατά της εμπορευματοποίησης και της κερδοφορίας που αναπτύσσεται σε βάρος των ζώων. Το εμπόριο ζώων συντροφιάς οδηγεί σε πιεστικές  συνθήκες αναπαραγωγής και στην πρόωρη απομάκρυνση των νεογέννητων από τις μητέρες. Γι΄αυτό υιοθετούμε ζώα συντροφιάς και δεν αγοράζουμε. Καμία ζωή δεν είναι προς πώληση!

            Στους άμεσους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η εξεύρεση ενός σύγχρονου και με τις κατάλληλες προδιαγραφές χώρου, για την ίδρυση ενός δημοτικού ενδιαιτήματος ζώων με κτηνιατρείο, χώρους φιλοξενίας και άσκησης ζώων. Μέσα από τη νέα αυτή δομή που τόσο ανάγκη έχει ο δήμος μας, τα αδέσποτα θα μπορέσουν να βρουν μια φιλόξενη στέγη  φροντίδας και περίθαλψης, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξάλειψη δυσάρεστων εικόνων και φαινόμενων που πλήττουν την πόλη μας.

            Έχοντας βαθιά επίγνωση των σύγχρονων αναγκών και καταστάσεων σε ότι αφορά στο κεφάλαιο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τις φιλοζωϊκές οργανώσεις του Δήμου μας για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, ένα έργο στο οποίο προσωπικά τίθεμαι αρωγός και συμπαραστάτης. Είναι λοιπόν αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιθέσεις, να σταθούμε μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες και να προχωρήσουμε όλοι μαζί με καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας με γνώμονα τη φροντίδα και την αποτελεσματική προστασία των αδέσποτων ζώων, τα οποία αξίζουν και δικαιούνται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για τον λόγο αυτό βρίσκομαι στη διάθεση όλων των συμπολιτών μου για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα αδέσποτα ζώα του δήμου μας, πρόθυμη να ακούσω τις προτάσεις τους δρομολογώντας από κοινού παρεμβάσεις, δράσεις και λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Γιατί η προστασία των ζώων δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία. Είναι ένα ζήτημα σύνθετο που μας αφορά όλους. Και πρέπει όλοι να δώσουμε το παρόν μας στον αγώνα, ώστε τα αδέσποτα ζώα να σταματήσουν να διαβιούν σε συνθήκες εγκατάλειψης, αδιαφορίας και σκληρότητας. Είναι χρέος μας ως πολιτισμένη κοινωνία να νοιαστούμε και να προστατεύσουμε τους μικρούς μας φίλους ώστε να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον που διαπνέεται από αγάπη, σεβασμό και φροντίδα. Γιατί όπως υποστήριξε ο Μίλαν Κούντερα «Τα ζώα είναι ό,τι μας απέμεινε από τον παράδεισο».

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

►Αρμόδια Υπηρεσία για τα αδέσποτα: Τμήμα Περιβάλλοντος , οδός Μαιάνδρου 98, τηλέφωνο 2310559254 (Δευτέρα  έως Παρασκευή 8.00 – 14.00)

►Συμβεβλημένη Κτηνίατρος του Δήμου: Χριστίνα Παρχαρίδου (οι επισκέψεις στο κτηνιατρείο γίνονται κατόπιν συνεννόησης με το  Τμήμα Περιβάλλοντος)

►Υπεύθυνη σε θέματα διαχείρισης αδέποτων ζώων : Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Κορωνίδου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313 302 105 (ώρες γραφείου) & 6952290691 (για έκτακτα περιστατικά).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ