Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΠαίζουν με την τσέπη και με τα νεύρα των επαγγελματιών

Παίζουν με την τσέπη και με τα νεύρα των επαγγελματιών

Μετά από πολλές μέρες που όλα ήταν καλά και έπρεπε να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις γιατί δεν επηρεάζουν το επιδημιολογικό φορτίο, φτάσαμε στη χθεσινοβραδινή απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σε τρεις περιοχές της χώρας! Ενώ μέχρι χθες μας έλεγαν ότι το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όπως αυτή του λιανεμπορίου, θα βελτίωνε την επιδημιολογική εικόνα, ξαφνικά χθες το βράδυ μας είπαν πως το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δεν θα ανοίξει γιατί αυτές οι περιοχές βρίσκονται στο πολύ βαθύ κόκκινο!

Αν ήταν χθες πρωταπριλιά όλοι θα πιστεύαμε ότι η συγκεκριμένη είδηση είναι πρωταπριλιάτικο αστείο! Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο όμως. Τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και συνεπώς στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στον οποίο ήταν κλειστά για επιπλέον δύο εβδομάδες σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος εξαιτίας των νοτιοαφρικανικών μεταλλάξεων του covid-19 που βρέθηκαν στον δήμο.

Οι επιχειρήσεις του δήμου βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Οι επιχειρήσεις του δήμου δεν βρίσκονται στο «παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε» όπως είπε στην «Αγκίδα» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού. Οι επαγγελματίες του δήμου περίμεναν ανυπόμονα να ανοίξουν τα καταστήματά τους, αλλά ξαφνικά χθες το βράδυ τους είπαν ότι δεν θα τα ανοίξουν. Η κατάσταση είναι τραγική και οι αρμόδιοι παίζουν με την τσέπη και τα νεύρα των επαγγελματιών και επίσης με την ψυχολογία όσων εξαρτώνται από την οικονομική δραστηριότητα των επαγγελματιών. Οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και οι επιδοτήσεις δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, χώρια που αρκετοί δεν έχουν δει ούτε δεκάρα από τις επιδοτήσεις.

Δεν φτάνει όμως το παιχνίδι με την τσέπη και τα νεύρα των επαγγελματιών. Είναι και ο εμπαιγμός. Στην Αττική το λιανεμπόριο θα ανοίξει! Στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, στην οποία δεκάδες διασωλυνωμένοι περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ θα παραμείνει κλειστό σε Θεσσαλονίκης, Αχαΐα και Κοζάνη! Τη «νύφη» θα την πληρώσουν η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη, ουσιαστικά δηλαδή θα την πληρώσουν μεγάλες πόλεις και περιοχές της επαρχίας. Τι επιστημονική λογική υπάρχει σ’ αυτό, ένας Θεός το ξέρει. Αν μπορούν να μας το εξηγήσουν οι επιστήμονες, ας μας το εξηγήσουν. Στοιχειώδη λογική έχουμε να καταλάβουμε.

Δεν γνωρίζουμε εάν επιδημιολογικά είναι σωστό να ανοίξουν τα καταστήματα ή εάν είναι σωστό να παραμείνουν κλειστά. Ας μας πούνε όμως αυτό που πρέπει να γίνει, ας μας πούνε αυτό που είναι επιστημονικά σωστό να γίνει και ας μην παίζουν με τα νεύρα όσων έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται στα όρια της καταστροφής. Δεν γίνεται στη Θεσσαλονίκη το άνοιγμα των καταστημάτων να επηρεάζει αρνητικά το επιδημιολογικό φορτίο και στην Αθήνα να το επηρεάζει θετικά. Ας πάρουν την ευθύνη να πουν στην κοινωνία τι συμβαίνει, τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να κάνει το κράτος. Δεν είναι δυνατόν, ένα χρόνο μετά από την αρχή της πανδημίας, να γίνεται παιχνίδι με τις αντοχές του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν όσοι γλιτώσουν από τον κορονοϊό, να βρεθούν με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Βασίλης Κιμ.

Έκκληση να ανοίξει η αγορά του δήμου Κορδελιού Ευόσμου τη Δευτέρα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ