Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΝα πάνε να φέρουν τα χρήματα της απένταξης της οδού Επτανήσου

Να πάνε να φέρουν τα χρήματα της απένταξης της οδού Επτανήσου

Τα χρήματα της απένταξης της οδού Επτανήσου τα πήρε πίσω ο δήμος;

Με θράσος κάποιοι από τους οποίους στήριξαν με τη στάση τους και τα υπονοούμενά τους τη σκανδαλολογία σχετικά με την απένταξη της οδού Επτανήσου από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ρωτούν αν τα χρήματα της απένταξης της οδού Επτανήσου τα πήρε πίσω ο δήμος. Αυτό έχουν να πουν για το απαλλακτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που έστειλε στο αρχείο την καταγγελία για την απένταξη της Επτανήσου και έκλεισε οριστικά  μια υπόθεση που κάποιοι βάφτισαν σκάνδαλο.

Μιας όμως και ρωτούν αν ο δήμος πήρε πίσω τα χρήματα της απένταξης, ας πάρουν τώρα το Βούλευμα και ας πάνε να τα φέρουν αυτοί. Ε δεν θα ζητήσουν και τα ρέστα από πάνω γιατί ο δήμος επέστρεψε πάνω από 800.000 ευρώ, γιατί δεν επέστρεψε μόνο τα χρήματα που πήρε για το έργο από το Γ΄ Κ.Π.Σ., αλλά πλήρωσε και τόκους. Δεν το χωράει καμία λογική! Στήριξαν μια καταγγελία για την απένταξη του έργου της ανάπλασης της οδού Επτανήσου, ενώ το έργο ακόμη δεν είχε απενταχθεί οριστικά, αφού όταν έγινε η καταγγελία εκκρεμούσε η συζήτησή του στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αντί λοιπόν ο δήμος τότε να δώσει όλες του τις δυνάμεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μην απενταχθεί το έργο, έδινε όλες του τις δυνάμεις για να πείσει ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο και ότι οι αιρετοί και οι υπάλληλοί του δεν έκαναν κάποια ενέργεια που να ζημίωσαν τα συμφέροντα του δήμου. Τι λέει τώρα το Βούλευμα;! Ότι δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, ενήργησαν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου με κοινοτικά κονδύλια εντός του αυστηρά καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Η απένταξη του έργου επήλθε συνεπεία των αποκλίσεων από την απόφαση της ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που εντόπισε η Διαχειριστική Αρχή, στα πλαίσια του διοικητικού ελέγχου, θεωρώντας ότι ο δήμος δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η απένταξη αποτελεί διοικητικό μέτρο αποκαταστατικού χαρακτήρα και δεν μπορεί, δίχως άλλο, να θεμελιώσει ποινική ευθύνη σε βάρος των κατηγορουμένων.

Παρακάτω το Βούλευμα γράφει ότι οι ενέργειες των εκπροσώπων του δήμου δεν συνιστούν κατάχρηση της διαχειριστικής τους εξουσίας, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει έναντι της Διαχειριστικής Αρχής, καθόσον δεν υφίσταται παραβίαση των κανόνων της επιμελούς διαχείρισης, με βάση την καλή πίστη, τον οικονομικό και κοινωνικό σκοπό του διαχειριστικού τους δικαιώματος. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη μειοψηφούσα γνώμη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα έπρεπε να απενταχθεί πλήρως το έργο και να αναζητηθεί το σύνολο της κοινοτικής χρηματοδότησης, δεν δύναται να γίνει λόγος για πρόκληση βέβαιης και ορισμένης ζημίας στην περιουσία του δήμου με την απώλεια της χρηματοδότησης, καθόσον αυτοί που είχαν τη διαχειριστική εξουσία πέτυχαν να λάβουν τη χρηματοδότηση και να τη διαθέσουν σε ένα έργο που πραγματοποιήθηκε, χωρίς μάλιστα να τίθεται ζήτημα παράνομου πλουτισμού της αναδόχου.

Τα παραπάνω έγραφε και η «Αγκίδα» εξ’ αρχής για το θέμα. Αντί λοιπόν ορισμένοι να προσπαθούν να «πετάξουν τη μπάλα» σε αιρετούς και υπαλλήλους του δήμου που κατηγορήθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν επί πέντε χρόνια για ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο και αντί να τους ζητούν τα ρέστα για τη χρηματοδότηση, ας πάρουν το Βούλευμα και ας πάνε να φέρουν στο δήμο τα χρήματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για το έργο. Ας πάνε να φέρουν τα χρήματα γιατί με τον τρόπο που θέτουν τέτοιου είδους ερωτήματα θυμίζουν εκείνη την παροιμία που λέει «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι»!

Στο αρχείο και το «σκάνδαλο» της οδού Επτανήσου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ