Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣυλλαλητήριο το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία Ευόσμου

Συλλαλητήριο το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία Ευόσμου

Το παρακάτω ψήφισμα εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο καλούν σε συλλαλητήριο το  Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 στις 17:00 στην πλατεία Ευόσμου:

«Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη της πανδημίας. Ήδη, όλη αυτή η περίοδος έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία αναποτελεσματικά για το λαό. Δεν έλαβε υπόψη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας στους χώρους υπερμετάδοσης του COVID-19, δηλαδή στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ, στα σχολεία.   

Παράγοντας επιδείνωσης της υγείας μας είναι και η μεγάλη βιομηχανική ρύπανση που εξελίσσεται, ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά της πόλης. Ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που αφήνουν τους βιομήχανους να ρυπαίνουν γη, νερό και αέρα. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανθρώπινη υγεία θυσιάζεται στο βωμό των κερδών τους.

Δεν βάζουμε lockdown στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματα μας!

Η κυβέρνηση δεν ανέστειλε την αντιλαϊκή της πολιτική συνολικά την περίοδο της πανδημίας και του lockdown. Αντίθετα, την κλιμάκωσε με κριτήριο το κέρδος των λίγων. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας. Πλήθος αυτοαπασχολούμενων βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο χρεοκοπίας από τα συσσωρευμένα χρέη και τους φόρους. Μαθητές και φοιτητές βρίσκονται εκτός ζωντανής και ουσιαστικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, μακριά από τους φυσικούς τους χώρους, εδώ και ένα χρόνο.

Οι αγώνες που γεννιούνται από την οργή και την αγανάκτηση μας, αντιμετωπίζονται με αυταρχισμό και πρωτοφανή κρατική καταστολή. Φοβούνται τη δύναμη της οργανωμένης διεκδίκησης, γιατί γνωρίζουν ότι έχουμε μεγαλύτερη δύναμη από αυτούς όταν είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τις ανάγκες μας. Γι’ αυτό λαμβάνουν μέτρα περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθερίων, εξαπολύουν επίθεση στη λειτουργία και στη δράση των εργατικών σωματείων.

Στην καταστολή και στην κρατική βία απαντάμε με οργάνωση και συλλογική πάλη!

Οι φορείς, οι σύλλογοι, τα σωματεία πρέπει να φωνάξουμε: “Έως εδώ! Δεν πάει άλλο!”. Έχουμε τη δύναμη να αναχαιτίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη δύναμη που κρύβει ο μαζικός, συλλογικός οργανωμένος αγώνας. Μην τους αφήσουμε άλλο να θυσιάζουν τις ζωές μας για να κερδίζουν οι λίγοι.

Αγωνιζόμαστε για:

-Να ενισχυθεί το ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η Π.Φ.Υ.. Να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια! Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

-Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα!

-Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή!

-Να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλείται από τη λειτουργία των βιομηχανιών!

Καλούμε όλες και όλους στο συλλαλητήριο που θα γίνει το  Σάββατο στις 27/3, 17:00 στην πλατεία Ευόσμου! Απαντάμε μαχητικά με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες!

 

Συνδικάτο οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές Ν.Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο εργαζομένων σε επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας

Ένωση εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο κατεργασίας ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης

Σύλλογος εργαζομένων Ο.Τ.Α. και δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης

Σωματείο Γραφικών Τεχνών, Τύπου-Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων μετάλλου και εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας

Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο εργαζομένων φαρμάκου, καλλυντικού & συναφών επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας

Σύνδεσμος Συνταξιούχων Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου (μέλος Ο.Γ.Ε.)

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονίας

Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων

Σύλλογος Φοιτητών Οδοντιατρικής

Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού-Αρχαιολογικού

Σύλλογος Φοιτητών Νομικής

Σύλλογος Φοιτητών Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ