Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΕάν το Κέντρο Υγείας Ευόσμου λειτουργούσε όπως έπρεπε…

Εάν το Κέντρο Υγείας Ευόσμου λειτουργούσε όπως έπρεπε…

Εάν το Κέντρο Υγείας Ευόσμου λειτουργούσε σε τρεις βάρδιες με όλες τις ειδικότητες των γιατρών και με όσους νοσοκόμους είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εάν τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο, εάν οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες δομές υγείας (ΤΟΜΥ) του δήμου Κορδελιού Ευόσμου αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλονίκης είχαν θωρακιστεί με προσωπικό και μέσα, εάν τα νοσοκομεία είχαν ενισχυθεί, εάν είχαν ανοίξει τα νοσοκομεία «Λοιμωδών», «Παναγία», παλιό «424», η πανδημία θα είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά, η κοινωνία δεν θα χρειαζόταν να είναι κλειστή για τόσο μεγάλο διάστημα και φυσικά οι επιστήμονες θα είχαν μεγαλύτερα περιθώρια για να βρούνε τρόπους να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Αντί όμως να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει, αντί να ενισχυθούν τα υπάρχοντα νοσοκομεία, αντί να ενισχυθούν οι υπόλοιπες δομές υγείας, επί ένα χρόνο ακούμε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, επί ένα χρόνο ακούμε ότι ο μόνος υπεύθυνος για τα χάλια της πανδημίας είναι ο κόσμος. Με 30.000 κενές οργανικές θέσεις υγειονομικών, για όλα αυτά που συμβαίνουν φταίει ο κόσμος.

Τώρα και ενώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για αύξηση των λεωφορείων, για αύξηση των σχολικών αιθουσών, για πρόσληψη υγειονομικών, οδηγών, δασκάλων, καθηγητών, μας λένε ότι πρέπει να ανοίξει η κοινωνία γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί! Την ώρα που υπάρχει εκρηκτική άνοδος κρουσμάτων και διασωληνώσεων, την ώρα που υπάρχει άνοδος νεκρών από κορονοϊό, προσπαθούν να φορτώσουν στην κούραση του κόσμου ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της κοινωνίας με αβέβαιες εξελίξεις. Την ώρα που οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής στενάζουν, την ώρα που υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κουβεντιάζουν για άνοιγμα της κοινωνίας! Επέβαλαν lockdown με 350 διασωληνωμένους γιατί πιεζόταν το σύστημα υγείας και θα ανοίξουν την κοινωνία με πάνω από 600 διασωληνωμένους!

Τελικά ο κορονοϊός δεν θα αφήσει πίσω του μόνο νεκρούς. Τελικά ο κορονοϊός θα αφήσει πίσω και ψυχοπαθείς, καθώς προσπαθούν να μας τρελάνουν με όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα που λένε και κάνουν. Γιατί θα ανοίξει η κοινωνία; Γιατί έτσι πρέπει να γίνει από πλευράς Δημόσιας Υγείας; Όχι. Θα ανοίξει η κοινωνία γιατί δεν αντέχει η οικονομία! Μα άμα λειτουργούσαν όπως έπρεπε οι δομές υγείας όλων των βαθμίδων, η κοινωνία και συνεπώς η οικονομία δεν θα ήταν στον «πάγο» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν οι δομές υγείας λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαν καταστραφεί οι επαγγελματίες με το 1/3 αυτών, κατά πάσα πιθανότητα, να μην μπορέσουν να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Τελικά το κλειδί για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι η υγεία, αλλά επί ένα χρόνο το κλειδί αυτό αφήνεται να σκουριάζει πεταγμένο σε κάποια σκοτεινή γωνιά!

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ