Τελευταία

  Παιδική διατροφή – Παιδική παχυσαρκία και οι κίνδυνοι από τον εγκλεισμό στο σπίτι λόγω κορονοϊού

  12-03-2021

  Ως παχυσαρκία ορίζεται η κατάσταση στην οποία υπάρχει μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στο λιπώδη ιστό, σε σημείο τέτοιο, ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

  Η μέτρηση της μπορεί να αποτυπωθεί είτε με την βοήθεια στου Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή με τις καμπύλες ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση όμως αναζητούμε και την πιθανή ύπαρξη Κεντρικής Παχυσαρκίας, πολύ εύκολα διαιρώντας την περίμετρο μέσης με το ύψος, αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε να είναι κάτω από 0,5.

  Τα στοιχεία από τον επιπολασμό, την συχνότητα δηλαδή της εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό, είναι αρνητικές για την χώρα μας.

  Σύμφωνα με τον IOTF, η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Σε άλλη έρευνα της Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) φαίνεται ότι το 21.3% των παιδιών 2-5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να αυξάνεται όσο αυξανόταν η ηλικία. Ενώ η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2016, έδειξε ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τέλος σε πρόσφατη επίκαιρη έρευνα αναφέρετε θετική συσχέτιση του εγκλεισμού που ζούμε σήμερα λόγω covid 19 με την παιδική παχυσαρκία.

  Στους κύριους παράγοντες που την επηρεάζουν βρίσκουμε τους Κληρονομικούς, τους Προγεννητικούς παράγοντες (Υποσιτισμός μητέρας, Διαβήτης κύησης, Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, Βάρος μητέρας κατά την εγκυμοσύνη), τους Παράγοντες κινδύνου μετά τη γέννηση (Μητρικός θηλασμός, Διατροφή, Φυσική δραστηριότητα) και τους Κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

  Πολλά προβλήματα που συνδέονται με την υγεία σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Η παιδική παχυσαρκία οδηγεί επίσης σε κινδύνους για την υγεία κατά την ενηλικίωση. Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν δεν είναι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά και κοινωνικά.

  Στην αντιμετώπιση του προβλήματος βασικές παραμέτρους αποτελούν η παραδοχή του προβλήματος, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό.

  Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα; Η ζωή ενός παιδιού είναι μέσα σε πρόγραμμα και κανόνες. Ακούν ποιο εύκολα αυτό που θα πει ένας ειδικός από αυτό που λένε οι γονείς του. Κατά την παιδική και η εφηβική ηλικία βάζουμε τα θεμέλια της μετέπειτα ενήλικου ζωής. Είναι κρίσιμο συνεπώς να κτίσουμε γερά θεμέλια απευθυνόμενοί στους ειδικούς.

  Για τους γονείς, η διατροφή αποτελεί μια μόνιμη πηγή άγχους. Άλλοι ανησυχούν για το αν τα παιδιά σας τρέφονται υγιεινά. Πολλοί γονείς λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό συνοδευόμενο από λίτρα αναψυκτικών. Άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία.
  Το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά που δεν τρέφονται ισορροπημένα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

  Η ισορροπία στην διατροφή αρχίζει κάθε πρωί. Ένα υγιεινό πρωινό βελτιώνει την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες στο σχολείο, στα σπορ και το παιχνίδι.

  Καθιερώστε και τηρείστε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων ποτέ όμως μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, γιατί χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.
  Το τι θα μαγειρέψω αύριο είναι η πιο κλασσική ερώτηση της Ελληνίδας μάνας, μετά το ζακέτα έβαλες! Ποτέ μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, ενθαρρύνοντας να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά από ένα καινούριο φαγητό, χωρίς δωροδοκίες. Να είστε επίμονοι, αν αποκλείσετε ένα φαγητό είναι βέβαιο ότι δεν θα το δοκιμάσουν ποτέ.

  Εάν το παιδί σας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να του το σερβίρετε αλλιώς (τα λαχανικά σε σαλάτες, μαγειρεμένα, στο φούρνο, στο γκριλ και τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή σε smoothie) για να τα εντάξουν τα παιδιά στη διατροφή τους. Στα ενδιάμεσα των 3 κύριων γευμάτων φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα υγιεινά σνακ όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια. Δεν υπάρχει κακό τρόφιμο, αλλά κακή ποσότητα και κακή συχνότητα. Γλυκά και λιχουδιές δικαιούται όλος ο κόσμος, όχι όμως καθημερινά και πότε σε αντικατάσταση γεύματος.

  Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα σαν γονείς.

                                                             Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης

                                                            Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

   

   Το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 

  το θέμα  

  «ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ -ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ» 

  θα αναπτύξει 

  ο κ. Λεωνίδας  Ναθαναηλίδης  Διατροφολόγος – Διαιτολόγος 

  στις 4.00μμ 

  από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube  

  https://m.youtube.com/channel/UCteaArGHIt3ci5Wyuf9FyQA 

   

   Ο κ. Ναθαναηλίδης  θα αναλύσει τις εξής  θεματικές ενότητες

   

  Ορισμός παχυσαρκίας

  Μέθοδοι Μέτρησης Παχυσαρκίας

  Επιπολασμός παιδικής παχυσαρκίας

  Παράγοντες κινδύνου- Αίτια

  Αντιμετώπιση

  You must be logged in to post a comment Login