Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Είναι η αναπνοή δικαίωμα;

Καθώς βλέπεις τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 που έδωσε ο σταθμός μέτρησης του Κορδελιού κατά το 2020, αναρωτιέσαι αν η αναπνοή είναι δικαίωμα, αν η υγεία είναι δικαίωμα. Για τα PM10 η οριακή τιμή 50 μg/m3 δεν πρέπει να υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Κατά το έτος 2020 οι τιμές των PM10, που δόθηκαν από τον σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού,  υπερέβησαν την οριακή τιμή 52 φορές και άλλες 55 φορές ο σταθμός δεν έδωσε τιμές PM10.

Προφανώς και η οριακή τιμή των 50 μg/m3 και οι 35 φορές πάνω από τις οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνεται η τιμή μέσα σ’ ένα έτος, έχουν επιστημονική βάση και δεν έχουν ορισθεί αυθαίρετα. Αφού δεν έχουν ορισθεί αυθαίρετα, τι κάνει η πολιτεία, του δήμου Κορδελιού Ευόσμου συμπεριλαμβανομένου, όταν αυτή η τιμή μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σ’ ένα έτος κατά το 9,6% των ημερών και έχει ξεπεραστεί κατά το 14,3% των ημερών, ενώ για το 15,1% των ημερών δεν έχουν δοθεί οι τιμές των PM10 από το σταθμό; Τι κάνει η πολιτεία που τον Ιανουάριο του 2020 το όριο των 50 μg/m3 ξεπεράστηκε το 51,6% των ημερών, το Φεβρουάριο του 2020 ξεπεράστηκε το 24,1% των ημερών, το Νοέμβριο του 2020 ξεπεράστηκε το 26,7% των ημερών και το Δεκέμβριο του 2020 ξεπεράστηκε το 32,3% των ημερών;

Το 2020, τη χρονιά δηλαδή του covid-19 με τις μελέτες που λένε ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος επηρεάζει τη μεταδοτικότητα του ιού και αυξάνει τους θανάτους, στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου ζήσαμε με την αυξημένη ρύπανση των PM10 χωρίς να γίνει καμία κουβέντα γι’ αυτό. Αν μάλιστα ρωτήσουμε τους αρμόδιους και τη διοίκηση του δήμου είναι σίγουρο πως θα απαντήσουν ότι δεν γνώριζαν, αφού με αυτόν τον τρόπο απάντησαν για τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 του Ιανουαρίου και των αρχών Φεβρουαρίου του 2021! Μεγάλο όμως πρόβλημα να δηλώνουν άγνοια οι αρμόδιοι και μάλιστα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των πολιτών, με τη δημόσια υγεία.

Για τις τιμές των PM10 κατά το έτος 2020 δεν γνωρίζουμε να υπήρξε καμία παρέμβαση, δεν γνωρίζουμε να έγινε καμία ενέργεια από πλευράς της πολιτείας. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει κάποια παρέμβαση στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Μία λύση που θα μπορούσε να δώσει η πολιτεία θα ήταν να μας υποχρεώσει να φοράμε διπλή χειρουργική μάσκα όλον το χρόνο για να προστατευτούμε και από τους ιούς και από τα PM10. Άλλωστε η πολιτεία μπορεί να μας απαντήσει ότι τους τελευταίους μήνες του 2020 φορούσαμε μάσκα για τον κορωνοϊό, οπότε προστατευόμασταν και από τα PM10. Κάτι έκανε δηλαδή η πολιτεία και ας μη φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Θα συνέχιζα την πλάκα, αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η πολιτεία δεν πρόκειται να κάνει τίποτα αν δεν πιεστεί. Η αναπνοή είναι δικαίωμα, αλλά την αναπνοή δεν μας την κόβει μόνο η δυσοσμία. Μας την κόβουν και τα PM10, μας την κόβουν και οποιεσδήποτε άλλες μορφές ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ας αναδείξουμε λοιπόν τη ρύπανση του περιβάλλοντος που επικρατεί στο δήμο μας συνολικά, γιατί όταν δεν βρωμάει κάνουν πανηγύρι τα PM10 και όταν δεν κάνουν πανηγύρι τα PM10, βρωμάει και σίγουρα είναι φορές που ανταμώνουν η δυσοσμία με τα PM10 και στήνουν μεγάλο χορό. Αλήθεια… όταν ανταμώνουν οι μερκαπτάνες της δυσοσμίας με τα PM10, πώς επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου; Μπορεί να απαντήσει κάποιος αρμόδιος;

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ