Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣυνέντευξη του Κλεάνθη Μανδαλιανού στην «Αγκίδα» για το ολικό lockdown στον δήμο...

Συνέντευξη του Κλεάνθη Μανδαλιανού στην «Αγκίδα» για το ολικό lockdown στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ουσιαστική συνέντευξη παραχώρησε στην «Αγκίδα» ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός για την επιβολή ολικού lockdown στον δήμο και για τις συνέπειες στους κατοίκους και ειδικά στους μαθητές και στους επαγγελματίες. Ο κύριος Μανδαλιανός εξέφρασε την αμφιβολία του για την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίον επιβλήθηκε ολικό lockdown μόνο στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, πρότεινε ως ιατρός μία διαφορετική λύση, ενώ μίλησε και για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στον δήμο.

Ερώτηση: Ενώ έγινε μήνυση από τον δήμο κατά αγνώστων για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, κυκλοφόρησε ένα άρθρο το οποίο γράφει ότι υπήρχε σχεδιασμός δημιουργίας της συγκεκριμένης δομής που αποτράπηκε με τον αγώνα όσων ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης. Ουσιαστικά δηλαδή το άρθρο μας λέει ότι ίσχυαν τα όσα καταγγέλλονταν για τη δημιουργία της δομής.

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Είναι θράσος αυτό. Είναι θράσος, είναι αναίδεια, είναι ανηθικότητα. Είναι ανηθικότητα πρώτον απέναντί μας γιατί μας διαβάλουν ότι πήραμε 75 εκατομμύρια χρηματική αποζημίωση, ότι κάναμε το lockdown επίτηδες, ότι έναν δήμο τον σύραμε στον αποκλεισμό για να καλύψουμε τις κινήσεις μας. Είναι προσβολή όχι μόνο απέναντι στη διοίκηση του δήμου, αλλά απέναντι σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα όμως είναι ανήθικο το ότι συνεχίζουν. Εάν το συνεχίσουν θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε συγκεκριμένες μηνύσεις και όχι μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Ερώτηση: Ο κόσμος με το δίκιο του είναι σε υπερένταση γιατί πιέζεται απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Η διασπορά τέτοιων ειδήσεων δημιουργεί παραπάνω ένταση και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Φυσικά. Μα είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και είναι και ανήθικος ο τρόπος που γίνεται. Δηλαδή σ’ έναν κόσμο αγανακτισμένο, που έχει δίκιο αλλά ο τρόπος ο οποίος διεκδικεί το δίκιο πολλές φορές είναι λάθος, είναι πολύ ανέντιμο, περίεργο, ύπουλο, να διασπείρεις φήμες για να έχεις την υποστήριξη τμήματός του. Χρησιμοποιείς την αγανάκτηση του κόσμου για να τη στρέψεις κάπου αλλού.

Ερώτηση: Ακούγονται αλλά και γράφονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πράγματα πολύ παρελκυστικά για την πανδημία, όπως ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός. Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των κύκλων που διέσπειραν τις ψευδείς ειδήσεις για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στον δήμο και των κύκλων που διασπείρουν πως δεν υπάρχει πανδημία;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Πιθανώς και να υπάρχει. Δεν μπορώ να το πω 100%. Η προσωπική μου άποψη είναι αυτή. Προσπαθούν να δείξουν ότι όλα αυτά είναι στημένα, είναι μια πλεκτάνη για να περιοριστεί ο κόσμος. Προσπαθούν να μεγαλώσουν την αγανάκτηση του κόσμου και να τη στρέψουν εναντίον των προσφύγων. Θεωρώ ότι τέτοιες κινήσεις δεν αρμόζουν σε πολιτικά όντα.

Ερώτηση: Ο δήμος μας είναι ένας τεράστιος δήμος που εκτείνεται από τον Θερμαϊκό κόλπο έως το Ωραιόκαστρο. Ως ιατρός πιστεύετε πως υπάρχει λογική στην επιβολή ολικού lockdown μόνο στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου; Απομονώνεται το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Όχι. Δεν έχει λογική. Δεν είμαστε ένα χωριό το οποίο μπορούμε να το περιορίσουμε. Είμαστε ένας μεγάλος αστικός δήμος, ο οποίος συνορεύει με πάρα πολλούς δήμους και έχει εκατοντάδες εισόδους και εξόδους. Δεν μπορούμε να βάλουμε ναρκοπέδιο και συρματόπλεγμα γύρω από τον δήμο. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που κατοικούν εδώ και δουλεύουν εκτός δήμου και επίσης υπάρχουν άλλοι που κατοικούν σε άλλον δήμο και δουλεύουν στον δικό μας. Δεν είναι δυνατόν να γίνει πλήρες lockdown όσο κι αν προσπαθούμε, ό,τι κι αν κάνουμε, όσα μέτρα φύλαξης και να πάρουμε. Σε μια τηλεδιάσκεψη με λοιμωξιολόγους (τέσσερις ιατροί συμμετείχαμε), λοιμωξιολόγοι που συμμετέχουν σε επιτροπές του ΕΟΔΥ και στους οποίους μίλησα ως ιατρός, είπαν καθαρά ότι υπάρχουν τρωτά σ’ αυτό το μέτρο και πρότειναν ένα γενικότερο lockdown πιο ελαφρύ από θέμα ωρών, όπως αυτό που υπάρχει στην Αθήνα. Να μην υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα αλλά στις 9. Θα πρέπει επίσης να δοθεί μια λύση για τα μαγαζιά, να υπάρχει έστω το click away, να μην είναι τελείως κλειστά τα μαγαζιά.

Ερώτηση: Με τις μετακινήσεις από και προς το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, υπάρχει κίνδυνος διασποράς παντού. Έτσι δεν είναι;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Σωστά.

Ερώτηση: Γι’ αυτό και η δική σας πρόταση για τον περιορισμό της πανδημίας είναι ένα καθολικό lockdown σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα με πιο ελαστικό το διάστημα των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Αυτή είναι η πρόταση για ένα διάστημα προκειμένου να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τα πράγματα. Αυτά δεν τα είπα προκειμένου να πω: «να ψοφήσει η αγελάδα του γείτονα». Τα λέω για να μην ψοφήσουν όλες οι αγελάδες, όλου του χωριού.

Ερώτηση: Θέλετε να πείτε ότι αυτή η πρόταση γίνεται για να μην χρειαστεί να επεκταθεί χρονικά το lockdown;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Σωστά.

Ερώτηση: Πιο συγκεκριμένα, τι έχετε να πείτε για τους μαθητές που κατοικούν στο δήμο μας αλλά φοιτούν σε σχολεία εκτός του δήμου και ενώ οι συμμαθητές τους κάνουν μάθημα και προχωρούν κανονικά την ύλη των μαθημάτων, αυτοί αναγκάζονται να μένουν σε καραντίνα και να κάνουν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης με άλλους καθηγητές;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Είναι από τα τρωτά αυτού του lockdown. 120 παιδιά που μένουν από τη μια πλευρά της οδού Ιθάκης που ανήκει στον δήμο μας, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο το οποίο βρίσκεται από την άλλη πλευρά της οδού Ιθάκης που ανήκει στον δήμο Παύλου Μελά.

Ερώτηση: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο δήμαρχος Παύλου Μελά είπε πως δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται και πρότεινε να γίνονται τα μαθήματα για όλους τους μαθητές αυτού του σχολείου μέσω διαδικτύου.

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Χαίρομαι για τη θέση του κυρίου Δεμουρτζίδη. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με άλλους μαθητές που κατοικούν στο δήμο μας και φοιτούν σε άλλα δημόσια σχολεία ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που βρίσκονται σε άλλους δήμους.

Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε για τους επαγγελματίες του δήμου που βιώνουν αυτήν την κατάσταση;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Δεν γίνεται στο ένα πεζοδρόμιο να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και στο απέναντι πεζοδρόμιο να είναι κλειστά.

Ερώτηση: Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως το λένε οι έμποροι;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Ναι.

Ερώτηση: Ελπίζετε ότι αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα του ολικού lockdown για τον δήμο μας;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Πιστεύω πως ναι, αν περιοριστούμε. Ή θα τελειώσει ή θα υπάρχει γενίκευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ