Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ επιστολή του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου στον Υπουργό Εσωτερικών για τη στήριξη...

Η επιστολή του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου στον Υπουργό Εσωτερικών για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ευόσμου Κορδελιού, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αίτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 1.000.000 ευρώ, προτάσσοντας την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να μην καταρρεύσουν υπό το βάρος του τοπικού καθολικού lockdown που επιβλήθηκε από την Πολιτεία, που προστέθηκε ως ένα ακόμη πολύ βαρύ πλήγμα για τον εμπορικό κόσμο.

Η πολύμηνη αδράνεια που προκάλεσε η πανδημία, έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τις οικογένειες που ζουν από αυτές και ως εκ τούτου είναι υποχρέωση μας να τις στηρίξουμε, έως ότου καταφέρουν να βρουν το βηματισμό τους. Για να γίνει αυτό κρίνεται αναγκαίο το Υπουργείο Εσωτερικών να χρησιμοποιήσει τους «Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων» για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών.Είναι μείζονος σημασίας να γίνει αντιληπτό ότι το κλείσιμο της αγοράς, με το οποίο έρχεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος ο εμπορικός κόσμος, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις επιχειρήσεις του Δήμου μας, εάν δεν υπάρξει πρόνοια στήριξης τους.Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη:«Έκτακτη Χρηματοδότηση ποσού 1.000.000 ευρώ απο τους “Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων” για την κάλυψη επειγουσών και επιτακτικών αναγκών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.
Κύριε Υπουργέ
Ο Δήμος μας με την πρόσφατη ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οκ.10969 (ΦΕΚ 648/20-2-2021) βρέθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19. H κατάσταση αυτή επιτείνει δραματικά τις συνέπειες της καθημερινότητας για όλους τους πολίτες μας και τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, δεύτερος σε πληθσμό στη Βόρεια Ελλάδα, με πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα και πολλές μικρές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με πλούσιο παραγωγικό δυναμικό, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κύριε Υπουργέ
Οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να στηριχθούν γιατί χάνουν εισόδημα, οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ανέχειας. Περισσότερες από 1800 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου ζητούν επιτακτικά τη στήριξη της Πολιτείας. Και όλα αυτά ενώ τελούν σε αναστολή και όμοιες επιχειρήσεις σε δραστηριότητα με αυτές, λειτουργούν σε ακτινά δέκα μέτρων στους γειτονικούς Δήμους Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης.
Παράλληλα, ο Δήμος ως οργανισμός, θα έχει μεγάλη απώλεια εσόδων και δημιουργεί επιπλέον έξοδα αναλαμβάνοντας δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των πολιτών.
Η αυτονόητη απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, για όσο χρονικό διάστημα η περιοχή μας θα βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα μας δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε άμεσα την έκτακτη χρηματοδότηση ποσού 1.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και τους “Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων” για την κάλυψη επειγουσών και επιτακτικών αναγκών του Δήμου, στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των δράσεων στήριξης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Αυτονότητα οι δαπάνες της ζητούμενης χρηματοδότησης θα έχουν τη δική της διακριτή παρακολούθηση, τη διαφάνεια και τα αντικειμενικά κριτήρια που απαιτούνται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Κύριε Υπουργέ
Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας.
Προτεραιότητα, όμως, η οποία χωρίς την ενίσχυση των τοπικών πολιτικών υποστήριξης των επιχειρήσεων και των πολιτών θα αποτελέσει κενό γράμμα».
Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ