Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟικονομική στήριξη 1 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά ο κ. Μανδαλιανός...

Οικονομική στήριξη 1 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά ο κ. Μανδαλιανός από την κυβέρνηση

Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, τόνισε εμφατικά στους συνομιλητές του την επιτακτική ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης από την Κυβέρνηση, παραθέτοντας τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Δήμο μετά και τα τελευταία έκτακτα υγειονομικά μέτρα:

«Εκπροσωπώντας ως Δήμαρχος το δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Βόρειας Ελλάδας, με περίπου 150.000 κατοίκους και 1800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους κόλπους του, οφείλω να προασπιστώ τα συμφέροντά του. Πρώτα απ΄ όλα θεωρώ πώς ο τόπος μου κατά κάποιο τρόπο αδικήθηκε από την απόφαση του lockdown, με τα δεδομένα που αυτή ελήφθη. Τη σέβομαι, όμως, γιατί και ως γιατρός αντιλαμβάνομαι ότι εκείνο που προέχει είναι το ύψιστο αγαθό της υγείας και αυτό οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες.

Από ΄κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έπεσε σαν κεραμίδα στο κεφάλι όχι μόνο το δικό μας, αλλά του συνόλου των δημοτών, οι οποίοι είναι ήδη κουρασμένοι, εξαντλημένοι και βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Και εξηγώ: Ο Δήμος μας είναι ένας πολυπληθής Δήμος, έχει έντονη κοσμική ζωή, έχει πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις και αποτελεί κέντρο αγοράς. Είμαστε ένα κομμάτι της αγοράς του πολεοδομικού συγκροτήματος. Όμως αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να περιοριστούν περαιτέρω, να κλειστούν στα σπίτια τους, να κλείσουν τα μαγαζιά τους, που λειτουργούσαν με παρηγορητικές λύσεις όπως αυτή του click away. Ξαφνικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την ανέχεια.  Άνθρωποι κιμπάρηδες, σοβαροί, υπεύθυνοι και εργατικοί που στηρίζουν το μέλλον αυτού του τόπου, ξαφνικά βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Κανείς μας δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας της υγείας, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κεντρική πολιτεία ότι έκλεισαν τα μαγαζιά σε έναν μεγάλο δήμο που μοιάζει με την Θεσσαλονίκη και συμβαίνει το παράδοξο από τη μία μεριά του δρόμου να επιτρέπεται μόνο ο περίπατος και από την άλλη τα πάντα, επειδή είναι άλλος Δήμος. Καθημερινά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας χάνουν εισόδημα  και πελάτες.  Έχουμε έναν αγανακτισμένο κόσμο, έχουμε έναν επιχειρηματικό κόσμο προ του χείλους της ανέχειας, έχουμε συκοφαντίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, από δεν ξέρω τι πολιτικά στοιχεία και δεν μπορεί να μην σταθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που αποτελούν τον Εμπορικό Σύλλογο Ευόσμου Κορδελιού, που είναι σοβαροί άνθρωποι και ζητούν το αυτονόητο, μία τόνωση των επιχειρήσεων τους, έχοντας δεχτεί ένα ακόμη χτύπημα σε μια ήδη επιβαρυμένη  περίοδο.

Έχει γίνει ήδη επιστολή από το γραφείο μου προς τον κύριο Βορίδη, προκειμένου να έχουμε μία χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους για τόνωση του Δήμου, προκειμένου να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τονώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ζητάμε να αποδείξουμε την αναγκαιότητα του lockdown, την ξέρουμε την αναγκαιότητα του. Ακούγεται παράδοξο για 12 κρούσματα να κλείνουμε έναν ολόκληρο Δήμο, αλλά το σεβόμαστε αυτό. Το θέμα είναι ότι απαιτούμε οι πολίτες και πρώτος εγώ, οικονομική βοήθεια και στήριξη από την πολιτεία προς τον εμπορικό κόσμο, γιατί κάποια στιγμή αυτός ο κόσμος θα κινδυνεύσει να πεθάνει από την πείνα, παρά από τον κορωνοϊό. Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία θέλουμε να απαντήσουμε σε όσους μας κατηγόρησαν για κρυφές ατζέντες για τη δημιουργία καμπ προσφύγων, όπως και για αναλγησία και απρέπεια. Ζητούμε τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης. Ένα ακόμη αίτημα είναι να μπορέσουν να ανοίξουν τα καταστήματα από Δευτέρα με αυστηρά μέτρα, αφού επιδημιολογικά φαίνεται να είμαστε σε καλό επίπεδο».

Από την επίσημη σελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ