Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα»

«Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα»

Η παρακάτω παρέμβαση φορέων πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021, με θέμα την μαρίνα Αρετσού:

«Απ’ ότι φάνηκε  όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθείτε μια μέθοδο δοκιμασμένη και με εγγυημένο αποτέλεσμα, κι αυτή δεν είναι άλλη από το να εγκαταλείπετε και να απαξιώνετε πρώτα τη δημόσια περιουσία και μετά να την ξεπουλάτε με πρόσχημα να τη σώσετε.

Από την ημέρα που η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς γνωμοδότησε θετικά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού), ουσιαστικά δηλαδή την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημά της,  φορείς της Καλαμαριάς όπως ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μπουμπουλίνα, ενημερώνουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου για την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Καλαμαριάς, έχουμε μαζέψει χιλιάδες υπογραφές και θα συνεχίσουμε με δράσεις ζητώντας πρώτα απ’ όλα: Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάκληση της θετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Καταλαβαίνουμε γιατί επαναφέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι λογικό να φοβόσαστε τις αντιδράσεις των πολιτών, γιατί ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε, σε τι γνωμοδοτείτε θετικά. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους πολίτες ότι τάχα μπορεί να υπάρξει ήπια επιχειρηματικότητα, ήπια δόμηση, ήπια ιδιωτικοποίηση, ιδιωτικοποίηση με καλούς όρους. Γιατί κάνετε ότι δεν ακούσατε τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας μίλησε ξεκάθαρα «Για να πάρει το δημόσιο όσα χρήματα περισσότερα γίνεται, πρέπει να δώσει στον επενδυτή τη δυνατότητα να κάνει αυτό που νομίζει ότι θα του φέρει τα έσοδα που προσδοκά για τα επόμενα 40 χρόνια» κι αυτό αφορά και τις Δημοτικές παρατάξεις που θέλουν τώρα να παρουσιάζονται ότι τάχα, ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης. Δεν υπάρχει όριο στην ιδιωτικοποίηση, τα μόνα όρια που προσπαθείτε να επιβάλετε είναι στις ανάγκες μας.

Γι΄ αυτό και όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν έχετε λάβει το παραμικρό μέτρο για την υπεράσπιση της Υγείας, δεν συζητάτε τίποτα πέρα από την πολύτιμη περιουσία της Καλαμαριάς, πώς θα την παραδώσετε σε ιδιώτες και πώς θα μας χρυσώσετε το χάπι με ήπια ιδιωτικοποίηση και δυνατότητα προσβασιμότητας.

Δεν σας απασχόλησε ότι αυτή την περίοδο, το σημείο αυτό θα έπρεπε να είναι ανοιχτό στους πολίτες για περίπατο, αφού  υπάρχει άμεση ανάγκη σωματική και ψυχική, στις ιδιαίτερες συνθήκες που περνάμε, για περίπατους σε ανοιχτούς χώρους . Αυτό που σας απασχόλησε είναι το πώς θα αλλάξει η χρήση γης και το Ν. Παναγία να  γίνει πεντάστερο ξενοδοχείο, να διαφημίσετε το προϊόν σας. Μην κάνετε ότι εκπλήσσεστε που το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά με γοργούς ρυθμούς, εσείς με τη στάση σας τους δώσατε το πράσινο φως, μην κάνετε ότι εκπλήσσεστε για το αλιευτικό καταφύγιο, που εσείς οι ίδιοι μετατρέψατε τη διεκδίκηση για δημιουργία του, σε κυνήγι υποτιθέμενων πιέσεων με έγγραφα και αιτήματα, όπως κάνετε και σήμερα.

Τα Σωματεία και οι  φορείς της περιοχής θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε και να διεκδικούμε να σταματήσει το έγκλημα το οποίο συναποφασίσατε οι Δημοτικές Παρατάξεις που στηρίξατε την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η Δημοτική Αρχή. Στην ουσία δεν διαφέρετε πουθενά.

Έστω και την τελευταία ώρα ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες τους και να διεκδικήσει από το κράτος χρήματα (μη μας πείτε ότι δεν υπάρχουν, δίνετε 30 εκατομμύρια ευρώ για την αστυνομία πανεπιστημίων, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε χρόνο δαπανούνται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ) για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, για τους κατοίκους όλης της Θεσσαλονίκης. Γιατί το πραγματικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να πάρουμε θέση όλοι καθαρά είναι προς  όφελος ποιανού θα γίνει η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Καλαμαριάς, για τον λαό όλης της περιοχής ή για τους επενδυτές.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν επιδέχονται, δεν θα έπρεπε να επιδέχονται, όρους αγοράς και κερδοφορίας! Είναι οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου όπως Υγεία, μόρφωση, ελεύθεροι χώροι.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που αναφέρονται στο κοινό πλαίσιο που έχουμε συνυπογράψει:

Το πλαίσιο:

Τα σωματεία και οι φορείς της Καλαμαριάς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο σημαίνουμε το συναγερμό στους κατοίκους της Καλαμαριάς με αφορμή:

– την έναρξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΡΕΤΣΟΥ, που θα φέρει συνολικές αρνητικές αλλαγές σε όλη την παραλιακή ζώνη.

– την υγειονομικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, σε μια περιοχή που παραμένει κλειστό το πρώην νοσοκομείο ΠΑΝΑΓΙΑ (κομμάτι της παραλιακής ζώνης), και απαξιώνεται καθημερινά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Χρόνια τώρα, συναντάμε παντού τη μέθοδο της απαξίωσης και της υποβάθμισης, ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια:

Κυβερνήσεις – Δήμος – Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση- οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, τη μαρίνα Αρετσούς.  Μια τέτοια εξέλιξη στην Μαρίνα, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο (π.χ. πρώην στρατόπεδο Κόδρα), με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά!

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν – σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής – κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσής του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή!.

Απαιτούμε το Παραλιακό μέτωπο, ο χερσαίος χώρος της ΜΑΡΙΝΑΣ να αναβαθμιστεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο πράσινης ανάπλασης με χώρους αναψυχής, δωρεάν για όλο το λαό χωρίς δυσκολίες στην  προσβασιμότητα.

Διεκδικούμε:

– Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάκληση της θετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και της Περιφέρειας.

– Αξιοποίηση της περιοχής της μαρίνας και της ευρύτερης περιοχής της, που περιλαμβάνει την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για την αναψυχή των πολιτών της Καλαμαριάς αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης. Αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση των υποδομών που υπάρχουν, αναβάθμισή τους, δημιουργία νέων.

– Ένταξη της περιοχής της Μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, για το συμφέρον του λαού της περιοχής το μοναδικό τοπίο, η τεράστια και πολύπλευρη αξία της περιοχής.

– Να ξηλωθούν όλα τα συρματοπλέγματα, μπάρες, κλειδαριές από την περιοχή.

– Στήριξη και ενίσχυση των ναυταθλητικών σωματείων ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αναδειχθεί το θαλάσσιο μέτωπο σε χώρο δράσεων για το ναυταθλητισμό.

– Έκτακτο κονδύλι από τον Δήμο σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς φορείς για τις ανάγκες που έχουν την περίοδο της πανδημίας. Στήριξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων και κοινωνικής λειτουργίας των συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

– Άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία». Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 7/2/2021

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς

Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Κρήνης η Μπουμπουλίνα

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς

Σωματείο Συνταξιούχων ΟΤΑ

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης

Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής

Σωματείο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής

Σύλλογος Εργαζόμενων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης

Σωματείο Εργαζόμενων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ