Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΕπιβαρύνει την κατάσταση ο συνδυασμός δυσοσμίας και μικροσωματιδίων PM10;

Επιβαρύνει την κατάσταση ο συνδυασμός δυσοσμίας και μικροσωματιδίων PM10;

Όπως γράψαμε χθες, τα μικροσωματίδια PM10, τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αλλά και αρκετές ημέρες του Ιανουαρίου, έχουν «πνίξει» τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Για τα PM10 δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού. Η οδηγία είναι η οριακή τιμή 50 μg/m3 να μην υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Δεν πρέπει, δηλαδή, η συγκεκριμένη τιμή να υπερβαίνεται πάνω από το 9,6% των ημερών του χρόνου.

Ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό κατέγραψε, κατά τον μήνα Ιανουάριο και κατά τις πρώτες πέντε ημέρες του Φεβρουαρίου, 9 υπερβάσεις αυτής της τιμής. Μέσα, δηλαδή, σε 36 ημέρες κατά το 25% αυτών των ημερών υπήρξε υπέρβαση της οριακής τιμής των PM10.

Στις 20 και 21 Ιανουαρίου στην περιοχή επικράτησε πολύ έντονη δυσοσμία. Στις 21, 22 και 23 Ιανουαρίου τα μικροσωματίδια PM10 στην ατμόσφαιρα ήταν διαδοχικά 64 μg/m3, 83 μg/m3, 95 μg/m3, ενώ η οριακή τιμή είναι 50 μg/m3. Στις 22 και 23 Ιανουαρίου οι τιμές των μικροσωματιδίων PM10 ήταν πολύ πάνω από την οριακή.

Από τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου δεν υπήρξε καμία αναφορά στις τιμές των μικροσωματιδίων PM10, ενώ υπήρξε κινητικότητα όσον αφορά τη δυσοσμία εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων. Το ερώτημα είναι αν ο συνδυασμός της δυσοσμίας με τα αυξημένα σωματίδια PM10 επιβαρύνει επιπλέον το περιβάλλον και σε συνέχεια την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου απευθύνθηκε σε ειδικούς; Αν δεν απευθύνθηκε, υπάρχει πρόθεση να απευθυνθεί για να πάρει απαντήσεις και να ενημερώσει τους κατοίκους;

Χαρίλαος Ταπαρίδης

Πνιγμένος στα αιωρούμενα μικροσωματίδια τις τελευταίες μέρες ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ