Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΠνιγμένος στα αιωρούμενα μικροσωματίδια τις τελευταίες μέρες ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Πνιγμένος στα αιωρούμενα μικροσωματίδια τις τελευταίες μέρες ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Τις τελευταίες ημέρες ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δεν πνίγεται στη δυσοσμία, όπως είχε πνιγεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Τις τελευταίες ημέρες, όπως και τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου πνίγεται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια!

Τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter, PM) είναι μικρού μεγέθους στερεά ή υγρά αιωρήματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για έναν πολύπλοκο ρύπο με μεγάλη ποικιλία σε σχήμα, μέγεθος και σύσταση που έχει αρνητική επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Τα αερολύματα με μικρή διάμετρο (PM2.5 για διάμετρο μικρότερη από 2.5μm) αλλά και με πολύ μικρή διάμετρο (PM1 για διάμετρο μικρότερη από 1 μm) θεωρούνται ως τα πλέον επικίνδυνά για τον άνθρωπο λόγω της βαθύτερης διείσδυσης και εναπόθεσης στο ανθρώπινο σώμα. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επίδραση των σωματιδίων μεγαλύτερης διαμέτρου (έως 10μm, τα PM10).

Όσον αφορά τα PM10 δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού. Η οριακή τιμή 50 μg/m3 να μην υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Τα PM10 στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου υπερέβαιναν την οριακή τιμή τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρεται παρακάτω:

9 Ιανουαρίου 56 μg/m3

21 Ιανουαρίου 64 μg/m3

22 Ιανουαρίου 83 μg/m3

23 Ιανουαρίου 95 μg/m3

30 Ιανουαρίου 56 μg/m3

1 Φεβρουαρίου 58 μg/m3

3 Φεβρουαρίου 61 μg/m3

4 Φεβρουαρίου 53 μg/m3

5 Φεβρουαρίου 67 μg/m3

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όταν η μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων είναι από 51 έως 75μg/m3, γίνονται συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Όταν η μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων είναι από 76 έως 100μg/m3, γίνονται συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν ανακοινώσεις για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια τις ημέρες που η μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πάνω από 51. Στην ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ανακοινώσεις; Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου παρακολουθεί τα στοιχεία του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκεται στο Κορδελιό; Δεν πρέπει, εκτός του να ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου, να παρεμβαίνει όταν η κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεφεύγει από τα όρια;

Χαρίλαος Ταπαρίδης

Επιβαρύνει την κατάσταση ο συνδυασμός δυσοσμίας και μικροσωματιδίων PM10;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ