«Εκχώρηση κρίσιμων Υπηρεσιών του Δημοσίου, των Δήμων σε ιδιώτες εν μέσω πανδημίας»

0
11
TEST

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης:

«Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τον σχεδιασμό της προκειμένου να εκχωρηθούν κρίσιμες Υπηρεσίες του Δημοσίου, των Δήμων σε ιδιώτες.

Σειρά τώρα έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, αφού με τη ψήφιση των Νόμων 4674/20,  4735/2020 και τη κατάθεση του Νομοσχεδίου για αλλαγές στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων (Ν. 4412/16) επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης τους.

Συγκεκριμένα, εκχωρούνται αρμοδιότητες των Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης σε “Αναπτυξιακούς Οργανισμούς” και ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τη σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημόσιων μελετών και έργων από τους ΟΤΑ, την τεχνική διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί  των ΟΤΑ, χωρίς καμιά άμεση λαϊκή νομιμοποίηση,  καμιά λογοδοσία απέναντι στο λαό, αναγορεύονται σε φορείς ισότιμους με τους ΟΤΑ πουμπορούν, πλέον ανεμπόδιστα -με εκχώρηση- να ασκούν αρμοδιότητές των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες.

     Στρώνεται λοιπόν ο δρόμος της “επιχειρηματικής δραστηριότητας”, μέσω των συμπράξεων  φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να μπαίνουν σε προγραμματικές συμβάσεις με το δημόσιο, τα επιμελητήρια, τις τράπεζες, τους συνεταιρισμούς, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα πανεπιστήμια κλπ. ώστε να εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, παρακάμπτοντας κάθε πιθανή λαϊκή αντίδραση. Και παράλληλα το κόστος της λειτουργίας των Αναπτυξιακών θα το επιβαρυνθούν, μέσω των προγραμματικών, οι ΟΤΑ, δηλαδή οι δημότες.

Την ίδια στιγμή, οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα συνεχίσουν να είναι υποστελεχωμένες,  αποδιοργανωμένες, χωρίς εξοπλισμό και στήριξη, οι εργαζόμενοι στις Αναπτυξιακές εταιρίες χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη δουλειά, και παράλληλα οι υπάλληλοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα παραμείνουν  αποθετήριο ευθυνών για  τις ποινικές και αστικές ευθύνες από την προβληματική κατάσταση των τεχνικών έργων (οδοποιίας κλπ),  ώστε ταυτόχρονα  να ξεπλένονται οι πολιτικές ευθύνες.  Ενώ  το κόστος μελετών και έργων θα πηγαίνει στα ύψη.

 Η στελέχωση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» θα γίνει με τακτικό και έκτακτο προσωπικό με διεύρυνση τωνελαστικώνσχέσεωνεργασίας. Με τη θεσμοθέτηση μάλιστα “ειδικών” προσλήψεων, με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, ως ανώνυμες εταιρείες, που όμως θα διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις. Αντί της ενίσχυσης των Υπηρεσιών των Δήμων με ειδικευμένο σταθερό και μόνιμο επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται άμεσα.

Συνάδελφοι

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των Δημόσιων Υπηρεσιών, που “απαγορεύουν” τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θέλουν να λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες με ΣΔΙΤ και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Παλεύουμε για το σταμάτημα αυτών των πολιτικών και διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμων
  • Εξω οι ιδιώτες από όλες τις υπηρεσίες των Δήμων
  • Κατάργηση των σχετικών νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις»