Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ πρόταση του Πέτρου Σούλα για τη λειτουργία του προφίλ του δήμου...

Η πρόταση του Πέτρου Σούλα για τη λειτουργία του προφίλ του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο facebook

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 27ης Ιανουαρίου 2021, ο κύριος Πέτρος Σούλας, πρώην δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, κατέθεσε την παρακάτω ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία του profile του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο facebook:

Α.  ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το profile στο Facebook “ΔΗΜΟΣ Κορδελιού – Ευόσμου” δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 με μοναδικό σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών του δήμου μας σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, προθεσμίες κλπ) που τον αφορούν άμεσα, όπως και για τις πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δράσεις του δήμου και των αντίστοιχων συλλόγων, για την ευαισθητοποίησή των δημοτών ως έμμεση προτροπή για την συμμετοχή του, την δημοσίευση προκηρύξεων ανακοινώσεων, προσκλήσεων και άλλα κοινωνικά θέματα  του Δήμου μας. Επίσης θεμιτό ήταν και είναι μέσω της σελίδας του Facebook και η προβολή του έργου της εκάστοτε διοίκησης. Διαχρονικά όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε ως μέσον προβολής του δημάρχου ή για την δημόσια αντιπαράθεση με στελέχη της αντιπολίτευσης ή και της προβολής των προσωπικών απόψεων του δημάρχου για οποιοδήποτε θέμα ή ακόμα χειρότερα για προεκλογικό αγώνα. (κάνετε μια περιήγηση στις αναρτήσεις του 2020 και θα καταλάβετε τι εννοώ). Από την δημιουργία της η σελίδα αυτή ανήκει στον δήμο δηλαδή σε όλες τις παρατάξεις. Τους κωδικούς εισόδου είχε μόνον η εξουσιοδοτημένη υπάλληλος του γραφείου τύπου του δήμου και κανένας άλλος. Ούτε δήμαρχος, ούτε αντιδήμαρχος ούτε ειδικοί συνεργάτες-δημοσιογράφοι και η κάθε δημοσίευση ήταν στη κρίση της υπαλλήλου στα πλαίσια των καθηκόντων της ως γραφείο τύπου κατά τις ώρες εργασίας του δήμου χωρίς ποτέ να προκαλέσουμε με τις δημοσιεύσεις το πολιτικό ή παραταξιακό αίσθημα ή ακόμα χειρότερα να επιτιθέμεθα εναντίον συναδέλφων, που όπως γνωρίζετε είχα πολλούς λόγους να το κάνω κι όμως δεν το έκανα.

Β.  ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Παίρνοντας αφορμή από τις τελευταίες αναρτήσεις του 2021, και αναφέρω ενδεικτικά, γιατί θα χρειαζόταν πολύς χρόνος να τις ψάξω όλες, όμως αυτές είναι αρκετές για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

  1. 1. «Συνέντευξη του Δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού… »

              Στις (7-1-2021)

  1. Κλ. Μανδαλιανός: «Θεατρίνος υπήρξα μόνο στη σκηνή» στις (10-1-2021)
  1. «H διοικούσα παράταξη του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου κρίνει απαραίτητο να απαντήσει στην απαράδεκτη ανάρτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ιωάννη Καμαρινού….»στις (13-1-2021)

Συμπεραίνω ότι οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η σελίδα αυτή έχει μεταλλαχθεί, σε μέσον προβολής τόσο των προσωπικών απόψεων του δημάρχου όσο και της παράταξής του αλλά και ως μέσον προσωπικής αντιπαράθεσης με στελέχη της αντιπολίτευσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα του αντίλογου.

Γ.  ΠΡΟΤΑΣΗ

ΕΠΕΙΔΗ η σελίδα αυτή του Facebook ανήκει σε όλες τις παρατάξεις και όχι μόνο στην Διοίκηση.

ΕΠΕΙΔΗ το προφίλ του δήμου στο Facebook  αποτελεί κατ’ ουσία, διαδικτυακή εφημερίδα που αντικατέστησε την έντυπη εφημερίδα που εξέδιδε παλαιότερα ο δήμος.

ΕΠΕΙΔΗ  η εφημερίδα του δήμου, σε κάθε έκδοσή της, φιλοξενούσε και τις απόψεις όλων των παρατάξεων.

ΕΠΕΙΔΗ στο σημερινό μεταλλαγμένο περιεχόμενο του προφίλ στο facebook “ΔΗΜΟΣ Κορδελιού – Ευόσμου»  πρέπει να φιλοξενούνται οι θέσεις και απόψεις όλων των παρατάξεων, γι’ αυτό και σύμφωνα με το εδάφιο 2 της παραγράφου 7 του άρθρου 67 του Ν. 3852 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ)

«Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. …», θέτω προς ψηφοφορία στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο το θέμα με τίτλο:

 «Δημοσίευση των απόψεων όλων των παρατάξεων στο προφίλ του δήμου «ΔΗΜΟΣ Κορδελιού – Ευόσμου» στο Facebook

Δ.  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΜΑΤΟΣ:

  1. Για το κατ’ επείγον: Αν και ο Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4555/2018, αφήνει στην κρίση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να κρίνει το κατ’ επείγον και μάλιστα χωρίς συζήτηση, για λόγους και μόνο δεοντολογικούς να αιτιολογήσουμε, ότι το κατεπείγον έγκειται στο ότι υπάρχουν διάφορα επίκαιρα θέματα, πχ όπως ο covid-19, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, η δυσοσμία, και τόσα άλλα θέματα που μετά «εποχής» δεν θα έχει κανένα νόημα η άποψη των παρατάξεων.

(για την ψήφιση απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων μελών του ΔΣ)

  1. Πρόταση που μπορεί να είναι και η απόφαση:

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

Με φροντίδα και ευθύνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στο προφίλ του Δήμου στο facebook με το όνομα-τίτλο «ΔΗΜΟΣ Κορδελιού – Ευόσμου» κείμενα, φωτό ή και video της επιλογής των παρατάξεων, εκτός κι αν αυτά περιέχουν βωμολοχίες ή άσεμνο περιεχόμενο ή διαφημίσεις ή προεκλογικό περιεχόμενο. Στην περίπτωση που η διοίκηση του δήμου, είτε για τους λόγους αυτούς, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο δεν αναρτήσει κάποια δημοσίευση παράταξης θα πρέπει ο πρόεδρος του ΔΣ, με email προς τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, να αιτιολογήσει την άρνηση δημοσίευσης.

Ε.  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

  1. Τα κείμενα με φωτό ή και video αναρτώνται με τον τίτλο «Δημοσίευση της παράταξης όνομα παράταξης»
  2. Μέσω των δημοσιεύσεων των παρατάξεων επιτρέπεται η ανάδειξη των προβλημάτων του Δήμου, οποιαδήποτε κριτική ή έπαινος στο έργο της διοίκησης, των νομικών προσώπων του Δήμου, των άλλων παρατάξεων όπως και οποιουδήποτε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, ή και οποιουδήποτε οργανισμού ή δημόσιας υπηρεσίας.
  3. Τα κείμενα των παρατάξεων μπορεί να είναι ίδια με προηγούμενα ή διαφορετικά και πάντως ένα την κάθε φορά για κάθε παράταξη.
  4. Η συχνότητα δημοσίευσης των κειμένων με φωτό ή και video* των παρατάξεων, θα είναι μία (1) φορά την εβδομάδα για κάθε παράταξη (οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας).
  5. Το οποιοδήποτε κείμενο, οιουδήποτε μεγέθους, με τις απόψεις της κάθε παράταξης μπορούν να συνοδεύονται από video, (ένα video* κάθε φορά), φωτογραφίες, (5 φωτό κάθε φορά).
  6. Το αρχείο ή τα αρχεία με το κείμενο, φωτό, και video θα αποστέλλονται με email ή σε έντυπη μορφή στο γραφείο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με την ένδειξη «όνομα παράταξης, για το facebook(πχ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ για το facebook)
  7. Τα κείμενα που θα αποστέλλονται με ξεχωριστό έντυπο ή email στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι σε μορφή doc ή docx ή pdf, οι φωτογραφίες σε μορφή jpeg ή jpg και το video σε μορφή mp4 ο οποίος θα τα προωθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Οι δημοσιεύσεις πρέπει να γίνονται το αργότερο την αμέσως επομένη εργάσιμη ημέρα από την αποστολής του email.
  8. Το κάθε κείμενο και φωτό θα πρέπει προκειμένου περί έντυπης μορφής να φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της παράταξης ή να έχει αποσταλεί από το email του επικεφαλής της παράταξης όπως αυτό δηλώθηκε στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου, όταν αποστέλλεται ηλεκτρονικά.
  9. Τέλος κάθε παράλειψη μπορεί να προστεθεί, ή κάθε ασάφεια μπορεί να διευκρινιστεί με άλλη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
  10. Ο δήμαρχος σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορεί να ορίσει άλλον που θα έχει την ευθύνη δημοσίευσης.
  11. Οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια μπορεί να ρυθμιστεί σύμφωνα με την εμπειρία που θα αποκτηθεί χωρίς να αλλάξει το πνεύμα και η ουσία της απόφασης.

*Το λογικό είναι να καθοριστεί το μέγεθος του αρχείου του video ή χρονική διάρκεια αυτού όπως και των φωτογραφιών για διευκόλυνση των υπηρεσιών του δήμου. (μέγεθος 3min>video<25mb, συνολικό μέγεθος φωτό <25mb

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ