Η στάση της διοίκησης Μανδαλιανού στην υπόθεση του ΘΕΠΑΝ εκθέτει και την Εκκλησία

0
20
TEST

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2021 έγινε μία λογική πρόταση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Θεματικού Ευρυζωνικού Πάρκου Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού (ΘΕΠΑΝ). Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, αφού επισήμανε ότι με βάση τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου φαίνεται πως ο δήμος είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει δικαστικά τον χώρο του ΘΕΠΑΝ, πρότεινε εκ μέρους της παράταξής του κάτι άλλο το οποίο αφενός δεν θα αφήσει να εξελιχθεί μια διαμάχη μεταξύ της Εκκλησίας και του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και αφετέρου θα αφήσει ικανοποιημένους και την Εκκλησία και τον δήμο, επειδή θα ικανοποιεί και το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του δήμου αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζει και τα χρήματά τους τα οποία ξοδεύτηκαν για να ανεγερθούν από τον δήμο τα κτήρια μέσα στον χώρο του ΘΕΠΑΝ.

Ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης αναφέρθηκε στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών λέγοντας ότι δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και ότι κτίστηκε μέσα σε δημοτικό χώρο και συγκεκριμένα μέσα στο προαύλιο του ΕΠΑΛ Ευόσμου, αναφέρθηκε στον Ιερό Ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου λέγοντας ότι δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και ότι επιπλέον έχει επεκταθεί σε δημοτικό χώρο που προορίζεται για πράσινο, αναφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής λέγοντας ότι πλέον έχει τίτλους ιδιοκτησίας και ότι κατέλαβε χώρο που προοριζόταν για σχολείο και επίσης αναφέρθηκε σε τέσσερα οικόπεδα άνωθεν της περιφερειακής οδού λέγοντας ότι προορίζονται για να χτιστούν Ιεροί Ναοί και θα πρέπει γι’ αυτά τα οικόπεδα η Εκκλησία να αποζημιώσει τον δήμο αφού η δωρεάν παραχώρησή τους δεν επιτρέπεται. Ο κύριος Ναθαναηλίδης πρότεινε να γίνει συνεννόηση του δήμου με την Εκκλησία, να κοστολογηθεί η περιουσία του δήμου, την οποία χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Εκκλησία, να κοστολογηθεί η αξία του οικοπέδου του ΘΕΠΑΝ και αντί η Εκκλησία να αποζημιώσει τον δήμο για τους δημοτικούς χώρους που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει, να δώσει το χώρο του ΘΕΠΑΝ.

Με την πρόταση αυτή τάχθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Σωτήρης Νικολαΐδης, ο οποίος όμως τελικά δεν την ψήφισε, αλλά ψήφισε την πρόταση της διοίκησης να δοθεί ασυζητητί το ΘΕΠΑΝ στην Εκκλησία. Με την πρόταση του κυρίου Ναθαναηλίδη και της παράταξής του τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καμαρινού, Χρήστος Αντίνου, ο οποίος και την ψήφισε. Η διοίκηση του δήμου όχι μόνο έκανε πως δεν άκουσε μια τόσο καλή πρόταση, αλλά φάνηκε πως δυσανασχέτησε με τη στάση του κυρίου Σωτήρη Νικολαΐδη. Η διοίκηση του δήμου προφανώς ξεχνάει ότι είναι διοίκηση του δήμου και πρέπει να υπερασπίζει τα συμφέροντα του δήμου. Η διοίκηση του δήμου αγνόησε μια πολύ καλή πρόταση, την οποία μάλλον θα τη δεχόταν και η Εκκλησία. Η διοίκηση αρνήθηκε να συζητήσει αυτήν την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, πολύ περισσότερο αρνήθηκε να τη μεταφέρει στην Εκκλησία.

Η διοίκηση του δήμου με τη στάση της αυτή αδίκησε και τον εαυτό της και την Εκκλησία. Άφησε να φανεί ότι η Εκκλησία θέλει μόνο να πάρει και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ή να ανταλλάξει. Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν σωστό γιατί πολύ απλά η Εκκλησία με πνεύμα αγάπης και αλληλοκατανόησης κατά πάσα πιθανότητα θα δεχόταν. Γιατί εξαιτίας της στάσης της διοίκησης, να μείνει μια εικόνα για την Εκκλησία που είναι πολύ πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Γιατί να μην συζητηθεί με την Εκκλησία μια τόσο λογική πρόταση ώστε να μην μένει η εντύπωση μιας διαμάχης μεταξύ δήμου και Εκκλησίας; Γιατί η διοίκηση Μανδαλιανού επέλεξε να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, εκθέτοντας και την Εκκλησία;

Κ. Τσ.