Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΟ Ισνογκούντ και το καλό του τρολ…

Ο Ισνογκούντ και το καλό του τρολ…

Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή που λέγεται τρολάρισμα (trolling) πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

  • Τρολ είναι αυτός που έχει σκοπό να κάνει κακό σε μια διαδικτυακή κοινότητα, προκαλώντας αναταραχή.
  • Το τρολάρισμα είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς, όχι απαραίτητα με κακό σκοπό από τους φανερά εμπλεκόμενους, μια κατάσταση στην οποία μπορεί να έρθει η αλληλεπίδραση των χρηστών. Το τρολάρισμα κάνει την εμφάνισή του υπό διάφορες συνθήκες, όπως:
  1. Λόγω ενός πονηρού τρολ, στα καμώματα του οποίου ανταποκρίνονται, ανυποψίαστα, αδαείς χρήστες.
  2. Λόγω κάποιου αδαούς που παρασύρεται, ακούσια, σε συμπεριφορά αγανάκτησης.

Έρευνα των καναδών Erin Buckels, Paul Trapnell και Delroy Paulhus, οι οποίοι πήραν συνέντευξη από 1200 τρολ, βρήκε υψηλή συσχέτιση με τον σαδισμό, ψυχοπάθεια και μακιαβελλισμό. Ο σαδισμός σημαίνει πως αντλεί ευχαρίστηση με το να προκαλεί κακό στους άλλους, η ψυχοπάθεια είναι ψυχιατρική νόσος, αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και ο μακιαβελλισμός σημαίνει πως του αρέσει να εξαπατά και δεν έχει αισθήματα.

Ένα ιδιαίτερα επίμονο και ενοχλητικό τρολ μπορεί να αποτρέψει άλλους χρήστες από το να συμμετάσχουν σ’ έναν κοινό διάλογο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη διάλυση μιας διαδικτυακής κοινότητας. Αν ένα τρολ αγνοηθεί από την υπόλοιπη κοινότητα (πρόκειται συνήθως για το πιο αποτελεσματικό μέτρο), συνήθως αρχίζει να παράγει όλο και πιο ενοχλητικά και προσβλητικά μηνύματα με μόνο στόχο να προκαλέσει αντίδραση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε το τρολ συνήθως εγκαταλείπει την κοινότητα.

Η συμμετοχή ή απάντηση σε συζήτηση που συμμετέχει το τρολ, σατιρικά περιγράφεται ως “τάισμα” του τρολ, γι’ αυτό και υπάρχει η συνήθης παραίνεση «μην ταΐζετε τα τρολ» (Αγγλ. “Don’t feed the trolls”) ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα ικανοποιήσουν το τρολ, ή περαιτέρω δυσάρεστες τροπές.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα τρολ και από τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Ένα ειδικά, δεξί και αριστερό χέρι του Ισνογκούντ, έχει αναλάβει δράση και προσπαθεί να κάνει ζημιά στην Υπηρεσία Καθαριότητας.  Στην τελευταία ανάρτησή του μιλάει για υπαλλήλους που έφυγαν και άλλους που θέλουν να φύγουν. Η φυγή στην οποία αναφέρεται είναι 4 άτομα στα σχεδόν 100, εκ των οποίων τα 2 έφυγαν για να είναι κοντά στην κατοικία τους. Στη θέση τους ήρθαν άλλοι υπάλληλοι. Στις δυο περιπτώσεις που αναφέρεται ή δεν του (της)  τα είπαν καλά ή δεν τα ξέρει καλά ή ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει και επιλέγει να αλλοιώσει κατά το δοκούν τα πραγματικά γεγονότα για να δημιουργήσει θέμα από το τίποτα. Επειδή υπάρχουν δυο πλευρές σε κάθε περίπτωση, την επόμενη φορά που θα φύγει κάποιος υπάλληλος καλό θα ήταν πριν μιλήσει να κάνει μια έρευνα.

Επειδή σε κάποιους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα troll ταιριάζει γάντι αυτό που έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου «εμ χέστης, εμ ανώτερος», μικρό αθώο μου γατάκι (τρολάκι) καλό είναι να ασχοληθείς με κάτι πραγματικά σοβαρό!

Προς αναγνώστες: «dont feed the troll!!»

Υπατία

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ