Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑΙΧΜΗΡΑΓιατί ήταν ατυχής η δήλωση Κοντοζαμάνη σχετικά με τους ανθρώπους που απεβίωσαν...

Γιατί ήταν ατυχής η δήλωση Κοντοζαμάνη σχετικά με τους ανθρώπους που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ;

Ο κύριος Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είπε επί λέξει τα εξής:

«Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.

Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.

Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες και παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορoνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».

Από που προκύπτει ότι ο κύριος Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τους γιατρούς; Εμείς δεν βλέπουμε πουθενά καμιά κατηγορία σε βάρος των γιατρών. Αντιθέτως ο κύριος Κοντοζαμάνης είπε ότι με επιστημονικά κριτήρια επιλέγεται από τους γιατρούς ποιος θα μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ποιος όχι.

Σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά κυρία Ματίνα Παγώνη είπε ότι η δήλωση του κυρίου Κοντοζαμάνη ήταν ατυχής και πρέπει να την ανακαλέσει, γιατί η εισαγωγή στις ΜΕΘ γίνεται από τους γιατρούς με επιστημονικά κριτήρια! Μα τι διαφορετικό είπε ο κύριος Κοντοζαμάνης που πρέπει να το ανακαλέσει, αφού είπε με περισσότερα λόγια αυτά τα ίδια που είπε η κυρία Παγώνη;

Το δια ταύτα είναι πως, με βάση αυτά που είπε η κυρία Παγώνη, ο κύριος Κοντοζαμάνης έχει δίκιο. Δηλαδή αυτό το 80% των νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα, που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, δεν εισήχθη σε ΜΕΘ με επιστημονικά κριτήρια. Για ποιο πράγμα λοιπόν επιτέλους κατηγορείται ο κύριος Κοντοζαμάνης; Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε, από αυτά που είπε η κυρία Παγώνη, είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος γιατί δεν υπήρχαν ΜΕΘ, αλλά ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ συνέβησαν γιατί με επιστημονικά κριτήρια αποφάσισαν οι γιατροί να μην βάλουν αυτούς τους ασθενείς σε ΜΕΘ.

Αν συμβαίνει κάτι άλλο να μας το πουν οι καλοί μας γιατροί. Στο σημείο που έχουμε φτάσει με πάνω από 5.000 νεκρούς εξαιτίας του covid-19 και με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών, δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια». Εάν ο κύριος Κονταζαμάνης μας λέει ότι είναι ένας σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες και οι καλοί μας γιατροί συμφωνούν μαζί του, εμείς δεν θα αντιπαρατεθούμε με αυτήν την εξήγηση. Θα δεχτούμε ότι αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια είναι όντως ένας σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες και έχει δίκιο ο αναπληρωτής υπουργός. Τελεία και παύλα. Αν δεν είναι σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες, αυτό που κάνει νιάου στα κεραμίδια, ας μας το πουν οι γιατροί. Εκτός αν πρέπει να ρωτήσουμε κανέναν γλωσσολόγο…

Ποστ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ