«Δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους έρμαια στις διαθέσεις καμιάς διοίκησης και κανενός μεροληπτικού και εχθρικού υπηρεσιακού παράγοντα»

0
7
TEST

Την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα «re-union.gr» «ΕΑΕΚ Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση», εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, όσον αφορά την απάντηση του δημάρχου σε προηγούμενη ανακοίνωσή του Σωματείου:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, χθες Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε ανακοίνωση με συγκεκριμένα προβλήματα. Σχετικά με το θέμα που προέκυψε για την καταβολή σε χρήμα του γάλακτος και των Μέσων Ατομικής Προστασίας, όπως και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, με την αντισυναδελφική στάση από το γραφείο προσωπικού της διεύθυνσης διοικητικών υπηρεσιών και την στάση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου Σωτηράκη. Τελευταίο περιστατικό, η περιπέτεια του Αντιπροέδρου του Σωματείου.

Ότι παραθέσαμε στην ανακοίνωση μας ήταν πέρα για πέρα ακριβές. Αποφύγαμε να επεκταθούμε σε όλα τα προβλήματα, στα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά, στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Δ.Σ. του Σωματείου μας για να δοθούν λύσεις, διότι δεν θα χωρούσαν σε μια ανακοίνωση, θα έπρεπε να γράψουμε βιβλίο.

  Σ’ αυτή μας την ανακοίνωση, την οποία αναφέρει ως “επιστολή”, επέλεξε ο κ. Δήμαρχος να απαντήσει αστραπιαία, την ίδια μέρα, με μια ατυχή ανακοίνωση, χωρίς να δώσει ούτε μια απάντηση επί της ουσίας. Οι ίδιες γενικόλογες υποσχέσεις, η “… πρόθεση να καταβληθούν σε όλους τους εργαζόμενους αυτά που δικαιούνται…”, ούτε καν δέσμευση. Ότι στηρίζει τους αιρετούς συνεργάτες του και τις υπηρεσίες γενικά και ότι ενημερώνεται από αυτούς. Τελειώνει με τη γνωστή από το παρελθόν καραμέλα της συνδιοίκησης.

Όταν οι προηγούμενες διοικήσεις ζορίζονταν, για να κρύψουν την ανικανότητα τους, εφεύραν την καραμέλα της “συνδιοίκησης”. Και ο λαός τους δήμου στις επόμενες εκλογές, τους αποδοκίμαζε με πάταγο, στέλνοντάς τους στο σπίτι τους.

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δεκαέξι μήνες μετά,  με την απραξία της διοίκησης του κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού και ήρθαν τα ζόρια, ανασύρθηκε πάλι η ίδια καραμέλα, “συνδιοίκηση”!

Υποθέτουμε ότι ο κ. Δήμαρχος δεν αναφέρεται στο Σωματείο των εργαζομένων του Δήμου, αλλά σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συνδιοικούσαν τον Δήμο. Διότι, σε ποιο έγγραφο που απευθύναμε ως Σωματείο, σε ποια ανακοίνωση μας, διέκρινε ο κ. Δήμαρχος ψήγματα ή υπόνοιες για συνδιοίκηση; Το Σωματείο μας πάντα διεκδικούσε το δίκιο των εργαζομένων του Δήμου, πάντα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ανυποχώρητα, με αγωνιστικότητα, συνέπεια, αξιοπρέπεια και δυναμισμό.  Έχοντας στο πλευρό του τους ίδιους τους εργαζόμενους του Δήμου, διεκδίκησε δίκαια δικαιώματα και πέτυχε πολλές και σημαντικές νίκες, κόντρα στις διαθέσεις διοικήσεων και μανδαρίνων της διοίκησης. Το ίδιο θα πράξει και τώρα.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δήμαρχος, εκφράζει την στήριξή του στους συνεργάτες του και στον κ. Κωνσταντίνο Σωτηράκη, ο οποίος, όπως αποδείξαμε, μας εμπαίζει κατ’ εξακολούθηση. Αναφέρει ότι οι συνεργάτες του τον ενημερώνουν. Τότε γιατί στις 31/12/2020 ενώπιον του κ. Κωνσταντίνου Σωτηράκη και χθες στο γραφείο του, είπε ότι για την διαδικασία της καταβολής σε χρήμα του γάλακτος που στάλθηκε στις διευθύνσεις δεν γνώριζε τίποτε; Όπως και όταν έγγραφο που έστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του πρώην ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ, ενημερώθηκε πέντε μέρες μετά; Ή γνώριζε και μας εμπαίζει ή πράγματι δεν γνώριζε. Ένα από τα δύο συμβαίνει. Ας επιλέξει ό ίδιος.

Αναφέρει ότι εμπιστεύεται τις υπηρεσίες, ότι θα κάνουν αυτά που πρέπει ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν ότι δικαιούνται!

Να του θυμίσουμε ότι, οι ίδιες συγκεκριμένες υπηρεσίες με τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν αυτές που την προηγούμενη φορά, άφησαν εκτός  από την καταβολή σε χρήμα του γάλακτος και των ΜΑΠ αρκετούς εργαζόμενους, σε κάποιους έγιναν λάθη και παρόλες τις οχλήσεις και παραστάσεις του Σωματείου μας στον ίδιο και τον κ. Κωνσταντίνο Σωτηράκη, οι εργαζόμενοι δεν τα πήραν ποτέ.

Να του θυμίσουμε ότι, όταν το γραφείο προσωπικού δίνει λανθασμένες πληροφορίες και πολλές φορές εις βάρος των εργαζομένων, για τα δικαιώματά του, οι εργαζόμενοι έβρισκαν το δίκιο τους μόνο όταν κατέφευγαν στο Σωματείο τους. Αν δεν το έκαναν αδικούνταν.  Πρόσφατο παράδειγμα που περιγράφουμε αναλυτικά στην τελευταία μας ανακοίνωση, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου μας.

Να του θυμίσουμε ότι, οι ίδιες συγκεκριμένες υπηρεσίες με τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με τους εκάστοτε αιρετούς, οι οποίοι όπως αναφέρει θα προασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι η αιτία που από το 2011 έως σήμερα, οι εργαζόμενοι πήραν όλο και όλο δύο φορές ΜΑΠ, το 2014 και το 2017. Με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία και την ασφάλειά τους και εάν δεν ερχόταν το κράτος να τα δώσει σε χρήμα, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι δεν θα έπαιρναν τίποτα. Όμως, ο νομοθέτης το γάλα και τα ΜΑΠ τα προέβλεψε για την προστασία των εργαζομένων και όχι να δίνονται σε χρήμα, μετά από νομοθετικές ρυθμίσεις και δικαστικές διεκδικήσεις.

Να του θυμίσουμε ότι, μετά από δεκαέξι μήνες στη διοίκηση του Δήμου δεν κατέστη δυνατόν να δώσουν τα ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους και όπως φαίνεται δύσκολα θα δοθούν και μέσα στο 2021!

Να του θυμίσουμε ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια που οι εργαζόμενες στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ είχαν μεταφερθεί και εργάζονταν σε υπηρεσίες του Δήμου, λόγω covid-19, δεν έπαιρναν το γάλα όπως το δικαιούνταν.

Να του θυμίσουμε ότι, η παθητική του στάση ήταν μια από τις αιτίες, που έκλεισε το μάτι σε εκείνους που με λύσσα αντιστεκόταν στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και μετέπειτα φόρεσαν τις κουκούλες και έκαναν τις καταγγελίες. Το μήνυμα που στέλνει με την απάντηση του σε αυτούς, είναι ότι τους  επικροτεί, υποκύπτοντας στους κουκουλοφόρους. Έτσι δεν έκανε προσφυγή ο Δήμος για την υπεράσπιση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τις 24 εργαζόμενες των παιδικών σταθμών. 

Να του θυμίσουμε ότι, η παθητική του στάση και η ανοχή στους υπεύθυνους για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, είναι αυτή που προωθεί την αναξιοκρατία, την άνιση μεταχείριση, τις διακρίσεις και μόνο εργασιακή ειρήνη και καλό κλίμα δεν προωθεί. Αντίθετα γίνεται η αιτία να δυσκολεύουν οι συνθήκες εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι καθημερινά σκέφτονται πως θα φύγουν με μετάταξη σε άλλους δήμους.

Να του θυμίσουμε το ρεύμα φυγής από την διεύθυνση καθαριότητας, του οποίου ο ίδιος έγινε μάρτυς. Εργαζόμενη με πέντε παιδιά που κατοικεί στον Εύοσμο, αγανακτισμένη από τις διακρίσεις, έφυγε στο Δήμο Θέρμης και μετακινείται καθημερινά, με τα λεωφορεία, στην άλλη άκρη της πόλης. Επίσης να του θυμίσουμε ότι και άλλοι εργαζόμενοι βρίσκονται στη διαδικασία φυγής.

Να του θυμίσουμε ότι, στην υπηρεσία καθαριότητας τοποθετούνται σε θέσεις υπευθύνων ημέτεροι, παρακάμπτοντας την αρχαιότητα.

Να του θυμίσουμε ότι, οι ίδιες συγκεκριμένες υπηρεσίες με τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκάστοτε αιρετούς, εδώ και δέκα χρόνια, καμιά ενέργεια δεν έχουν κάνει για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών που στεγάζονται σε ακατάλληλους, επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χώρους, για τους εργαζόμενους. Συνεχίζουν να στεγάζονται στους ίδιους ακατάλληλους χώρους για τους οποίους, ο προηγούμενος δήμαρχος και συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι κατηγορούμενοι και εκκρεμεί η δίκη, μετά από μηνυτήρια αναφορά της επιθεώρησης εργασίας.

Να του θυμίσουμε ότι, ο τεχνικός ασφαλείας είναι άγνωστος στους εργαζόμενους και η γιατρός εργασίας άρχισε να καλεί τους εργαζόμενους μετά από χρόνια και αφού προηγήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και έγιναν συστάσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν πέρασαν ούτε μια φορά από τους χώρους εργασίας για να ενημερώσουν σχετικά τους εργαζόμενους.

Να του θυμίσουμε ότι, τα φαρμακεία στους χώρους εργασίας είναι διακοσμητικά και χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα.

Να του θυμίσουμε ότι, ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος, με προβλήματα, και ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Στην υπηρεσία πρασίνου φορτώνουν το ογκώδες και βαρύ μηχανοκίνητο χορτοκοπτικό, σε μικρό τρικυκλάκι, η χρήση του οποίου είναι για την μετακίνηση του προσωπικού και για τη μεταφορά μικροεργαλείων.

Να του θυμίσουμε ότι, καμιά πρόβλεψη δεν έχει γίνει για τη στέγαση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι και παραμένουν οι εργαζόμενοι στοιβαγμένοι στο κτίριο της οδού Μαβίλη, σε ένα γραφείο το οποίο μοιράζονται με εργαζόμενους άλλης υπηρεσίας.

Να του θυμίσουμε ότι, για το πρόβλημα της καθαριότητας των λαϊκών αγορών δεν έχει κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

Να του θυμίσουμε ότι, μετά από δεκαέξι μήνες στη διοίκηση, δεν έχει απαντήσει σχετικά με την τοποθέτηση καμερών στο Δημαρχείο και σε άλλους εργασιακούς χώρους, εάν λειτουργούν, ποιος διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα και με ποιόν τρόπο, εάν έχει ληφθεί άδεια από την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρότι γνωρίζει ότι για την τοποθέτηση τους είναι κατηγορούμενος ο πρώην δήμαρχος και εκκρεμεί η δίκη.

Να του θυμίσουμε ότι, μετά από δεκαέξι μήνες ακόμη δεν έχει γίνει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, ούτε έχει προκηρύξει τις θέσεις ευθύνης που έχουν χηρέψει. Συνεχίζει με το καθεστώς των αναπληρωτών προϊσταμένων σε τμήματα και διευθύνσεις. Οι αναπληρώσεις όμως, γίνονται για σύντομο χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Στην περίπτωσή μας, σε πολλές μονάδες βρίσκονται τοποθετημένοι χωρίς κρίση, εδώ και πολλά χρόνια τα ίδια πρόσωπα. Όλοι αυτοί αποκτούν αθέμιτο προβάδισμα και θα προηγηθούν στις κρίσεις προϊσταμένων, παίρνοντας μόρια, εις βάρος άλλων και με προσόντα συναδέλφων που δεν είναι αρεστοί στη διοίκηση.

Να του θυμίσουμε ότι, για όλα τα χρονίζοντα προβλήματα τον έχουμε ενημερώσει εγγράφως από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, αλλά και στις  πάμπολλες παραστάσεις μας ως Σωματείο. Παρόλα αυτά παραμένουν άλυτα. Και επί πλέον, δεκαέξι μήνες μετά δεν έχει απαντήσει εγγράφως όπως ζητήσαμε και δεσμεύτηκε μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης και σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχό του.

Να του θυμίσουμε ότι μπορεί να συνεχίσει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, και να στηρίζει τους συνεργάτες του και τους συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι επιλογή του. Πρέπει όμως να ξέρει ότι, κάποια στιγμή αυτά γίνονται βουνό και τότε πέφτουν και σε πλακώνουν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το Σωματείο των εργαζομένων περίμενε επί δεκαέξι μήνες να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι. Όπως φάνηκε μέχρι σήμερα, λύσεις δεν δίνονται και ούτε φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να δοθούν.

Το Σωματείο μας, όπως έχουμε δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι το μόνο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε. Δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους έρμαια στις διαθέσεις καμιάς διοίκησης και κανενός μεροληπτικού και εχθρικού υπηρεσιακού παράγοντα. Γιατί η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα, δεν είναι αυτοί που μπορούν και να τα λύσουν».