Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΕνώ οι επιστημονικές μελέτες για τη σχέση ρύπανσης και κορωνοϊού πληθαίνουν, ο...

Ενώ οι επιστημονικές μελέτες για τη σχέση ρύπανσης και κορωνοϊού πληθαίνουν, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου…

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, είπε στην «Καθημερινή» ότι «υπάρχουν αρκετές μελέτες που ανιχνεύουν την επιδημιολογική διάσταση και δείχνουν συσχέτιση της αυξημένης θνητότητας από COVID-19 με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5 μικρά (ένα μικρό ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου), όπως για παράδειγμα του Χάρβαρντ σε ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Εκεί σημειώνεται πως μια αύξηση της συγκέντρωσης ΡΜ 2,5 κατά ένα mg/m3 μπορεί να οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού θνητότητας λόγω κορωνοϊού κατά 10%. Έρευνες στη βόρεια Ιταλία οδήγησαν σε ανάλογα συμπεράσματα».

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, με αφορμή την πανδημία, δεν κάνει τίποτα για το περιβάλλον, ενώ, με βάση τις μελέτες για τη σχέση της ρύπανσης με τον κορωνοϊό, θα έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα από πριν. Ο δήμος με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του οφείλει να δώσει στοιχεία την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δήμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να οργανώσει άμεσα μια διαδικτυακή ημερίδα με τον κύριο Σαρηγιάννη και άλλους επιστήμονες, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για τη σχέση της ρύπανσης με τον κορωνοϊό.

Ας κάνει επιτέλους κάτι η διοίκηση του δήμου. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι ευκαιρία για να «σπρωχτεί η ατμοσφαιρική ρύπανση κάτω από το χαλί». Αντιθέτως, σύμφωνα και με τις μελέτες για τη σχέση ρύπανσης-κορωνοϊού, τα θέματα του περιβάλλοντος θα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια και να συζητηθούν διεξοδικά.

Βασίλης Κιμ.

Μελέτη για τη σχέση ρύπανσης και θανάτων από κορονοϊό – Τελικά ο Στεργιάδης ή πολύ ενημερώνεται ή μάγος είναι!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ