Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑ«Τα γρήγορα τεστ covid-19 γίνονται για εντυπωσιασμό, είναι παραπανήσια, παράλογα και μπαρουτιές...

«Τα γρήγορα τεστ covid-19 γίνονται για εντυπωσιασμό, είναι παραπανήσια, παράλογα και μπαρουτιές στον αέρα»!

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2020, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου και ιατρός παθολόγος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, απαντώντας στον πρώην δήμαρχο Πέτρο Σούλα, ο οποίος ζήτησε, όπως ζητάει από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο, να γίνουν προληπτικά τεστ κορονοϊού στις υπηρεσίες του δήμου, είπε ότι «δεν χρειάζονται προληπτικά τεστ γιατί δεν υπάρχει λογική πίσω από το προληπτικό τεστ, γιατί σήμερα μπορεί να κάνουμε προληπτικό τεστ και να βγάλει ότι είμαι καθαρός και αύριο να έρθω σε επαφή με κάποιον και να νοσήσω» και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε προληπτικά τεστ, να πάμε να εγκαταστήσουμε, όπως είπε η κυρία Καλού, ένα συνεργείο και να κάνουμε τα rapid test. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ψευδώς θετικών rapid tests, τα οποία βγαίνουν θετικά, αναστατώνουν τον κόσμο και κατόπιν στο μοριακό test βγαίνουν αρνητικά».

Ο κύριος Μανδαλιανός ολοκλήρωσε τη σκέψη του για το ζήτημα λέγοντας ότι: «δεν υπάρχει νόημα των προληπτικών τεστ, δεν υπάρχει νόημα να πάρουμε τον πληθυσμό και να τον κάνουμε τεστ, πέρα από το ότι δεν είναι κάτι ρεαλιστικό που μπορεί να γίνει από την πλευρά του κράτους». Αυτά όλα τα είπε ο δήμαρχος για να υποστηρίξει ότι όποιος έχει ένδειξη πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό θα πάει κατευθείαν στο αξιόπιστο μοριακό τεστ, το οποίο, όπως επισήμανε ο κύριος Μανδαλιανός, επίσης μερικές φορές μπορεί να βγει λάθος, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Τα μαζικά τεστ γίνονται για εντυπωσιασμό, τόνισε ο κύριος δήμαρχος.

Απαντώντας ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου και ιατρός παθολόγος στον πρώην δήμαρχο Πέτρο Σούλα, ο οποίος αναρωτήθηκε εάν, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει ο δήμαρχος, ο ΕΟΔΥ οργανώνει κάποια μαζικά τεστ για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο, είπε ότι το κάνει για τον ίδιο ακριβώς λόγο που όταν πεθαίνει κάποιος από κορονοϊό τον βάζουν μέσα σε δυο σακούλες, του κλείνουν το φέρετρο και δεν επιτρέπουν ούτε την τελευταία στιγμή να τον χαιρετήσουν οι συγγενείς του. «Είναι μερικά πράγματα τα οποία σαν γιατρός, δεν μιλάω σαν δήμαρχος, τα βρίσκω υπερβολικά. Δηλαδή πραγματικά διακατεχόμαστε από πανικό, ακόμα και οι ιθύνοντες αυτής της εκστρατείας ενάντια στον κορονοϊό και κάνουν παράλογα πράγματα. Για μένα είναι παραπανήσιο και παράλογο», ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κύριος Μανδαλιανός στον κύριο Σούλα.

Στην παρατήρηση του κυρίου Σούλα ότι αναφέρθηκε στον ΕΟΔΥ, ο δήμαρχος επέμεινε στα όσα είπε και πρόσθεσε ότι: «Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ο ΕΟΔΥ συμμερίζομαι οτιδήποτε κάνουν» και συνέχισε ότι «σε τελική ανάλυση δεν θα έπρεπε να ρίχνουμε μπαρουτιές στον αέρα».

Καλά και άγια όσα είπε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου ως ιατρός χαρακτηρίζοντας τα rapid test παραπανήσια, παράλογα και μπαρουτιές στον αέρα και επίσης καλές και άγιες οι κατηγορίες του ότι κάνουν τα μαζικά τεστ, όσοι τα κάνουν, για λόγους εντυπωσιασμού. Σεβόμαστε την άποψη του κυρίου Μανδαλιανού ως ιατρού και σίγουρα από τον κύριο Σούλα γνωρίζει πολλά παραπάνω, αφού ο κύριος Σούλας είναι μηχανικός και δεν μπορεί να επαναφέρει συνεχώς αυτό το ζήτημα αφού παίρνει ιατρική απάντηση. Έλα όμως που δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, στον Real fm και στην εκπομπή των δημοσιογράφων Μπογιόπουλου και Κοττάκη ήταν φιλοξενούμενος ο κύριος Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο οποίος στην ερώτηση του Νίκου Μπογιόπουλου γιατί βιώνουμε ότι βιώνουμε με αυτόν τον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων από τον κορονοϊό απάντησε ότι «βιώνουμε ότι βιώνουμε γιατί έχουμε κρούσματα που δεν είναι αναγνωρισμένα και νομίζω ότι έχουμε τεράστια διασπορά του ιού σ’ όλη την επικράτεια και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά πολύ φοβούμαι ότι θα έρθει και προς τα κάτω. Επομένως τα μη αναγνωρισμένα κρούσματα είναι αυτά που μας εμποδίζουν να κάνουμε μια σωστή επιλογή και απομόνωση των θετικών και γι’ αυτό θα τροφοδοτεί αυτή η άδηλη δεξαμενή συνεχώς τα δεδομένα».

Στην επόμενη ερώτηση του Νίκου Μπογιόπουλου εάν χρειάζονται εδώ και τώρα μαζική ιχνηλάτιση και μαζικά διαγνωστικά τεστ, ο κύριος Βλαχογιαννόπουλος απάντησε ότι «ακριβώς αυτό απαιτείται» και συνέχισε λέγοντας ότι «μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα είμαστε εκτεθειμένοι. Συνεπώς χρειαζόμαστε ένα καλό εργαλείο για να ασκήσουμε πολιτικές κι αυτό το εργαλείο είναι τα μαζικά τεστ, ακόμα και τα rapid tests καλά είναι. Είναι 200 φορές λιγότερο ευαίσθητα από το μοριακό αλλά είναι κάτι. Σαν screening είναι καλά τεστ για να διαγνώσουμε όσους περισσότερους φορείς μπορούμε και να χαρτογραφήσουμε αυτή τη θετικότητα του ιού σε όλη την επικράτεια».

Ποιον να ακούσουμε εμείς λοιπόν που δεν είμαστε ιατροί, μαζί με εμάς και ο κύριος Σούλας που μάλλιασε η γλώσσα του να ζητάει προληπτικά τεστ στους υπαλλήλους του δήμου; Να ακούσουμε τον κύριο Μανδαλιανό που λέει ότι τα rapid test είναι αχρείαστα, παραπανήσια και παράλογα ή να ακούσουμε τον κύριο Βλαχογιαννόπουλο που λέει ότι ακόμα κι αυτά είναι απαραίτητο εργαλείο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και ότι η τεράστια διασπορά του κορονοϊού οφείλεται στο γεγονός πως κυκλοφορούν μη αναγνωρισμένα κρούσματα; Να ακούσουμε τον κύριο Μανδαλιανό και να πάψουμε να ζητάμε προληπτικά τεστ ή να ακούσουμε τον κύριο Βλαχογιαννόπουλο και να συνεχίσουμε να τα ζητάμε; Ο κύριος Μανδαλιανός στη θέση μας ποιον θα άκουγε;

 Κ. Τσ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ