Τελευταία

  «Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου στη λογική της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες»

  11-12-2020

  Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορδελιού Ευόσμου όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για το 2021 είναι η παρακάτω:

  «Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα, Η Τοπική Διοίκηση εξακολουθεί να “υποσιτίζεται” από κρατικά κονδύλια, με τάση μείωσης και το 2021, ενώ τα προβλήματα της περιοχής μας πολλαπλασιάζονται.

  Αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, για συντήρηση των υπαρχόντων. Χρειαζόμαστε νέα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό, νέα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φωτισμό, ελεύθερους χώρους, συγκοινωνίες κ.λπ.

  Και αυτό ενώ παραμένει στην ανεργία ικανό και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό εργατών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, παιδαγωγών, κάθε ειδικότητας εργαζομένων που μπορούν να τα υλοποιήσουν.

  Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση, όχι τις ανάγκες, αλλά το κέρδος, το οποίο “ξεχειλίζει” για εργολάβους και μεγάλα κεφάλαια.

   Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου  αποτυπώνει τη λογική της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για τον ετήσιο προγραμματισμό έργων και δράσεων στην περιοχή μας , σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι αστικές κυβερνήσεις.

  Στην ουσία η λογική του νομικού αυτού πλαισίου συμπυκνώνεται στο εξής: “Ο λαός πληρώνει, οι εργολάβοι κερδίζουν, τα έργα εξυπηρετούν λίγους, οι λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανεκπλήρωτες”. Και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι εάν κάποιος ή κάποιοι δήμοι παρεκκλίνουν από αυτήν τη λογική, τότε τα Τεχνικά τους Προγράμματα απορρίπτονται από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Μάλιστα, με τον νέο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, καταργείται ακόμα και η αρνητική ψήφος στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό ενός δήμου ή μιας Περιφέρειας!

  Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει  σχέδιο για νέα σχολεία για αντιπλημμυρικά έργα -δίκτυα όμβριων –χώροι στάθμευσης –σχέδιο για μετακίνηση των δημοτών μέσα στο Δήμο- έργα   και για την αντισεισμική θωράκιση και τους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολεία που είναι μια μελέτη που είναι αμφίβολο πόσο θα πραγματοποιηθεί . Εδώ και 20 χρόνια που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία, στην πλειοψηφία τους όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν! Αιτία; Ένα τόσο μεγάλης σημασίας έργο υποδομής για την προστασία της ζωής χιλιάδων παιδιών δεν θα φέρει επιχειρηματικό κέρδος και άρα δεν …συμφέρει.

  Η ΛΣ εξηγεί στον κόσμο που μας παρακολουθεί και που ακούει ΕΣΠΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟ  ΤΑΠ – ΣΒΑΚ -ΣΑΤΑ   κλπ  ότι “ο λαός πληρώνει το 100% των έργων” με την αιματηρή άμεση και έμμεση φορολόγησή του στο κράτος. Με τη σιωπηρή συναίνεση των συνδυασμών όλων των άλλων συνδυασμών παγιώνεται η παρακράτηση του 70% των πόρων που οφείλει το κράτος στην Τοπική Διοίκηση και καλύπτει μόνο το 26% του προγράμματος. Ο λαός πληρώνει ξανά για τα ίδια έργα, με υψηλά ανταποδοτικά τέλη, τοπική φορολογία.

  Επίσης επανειλημμένα  η δήλωση της διοίκησης πως ο δήμος αδυνατεί να υλοποιήσει έργα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων δείχνει τη μεθοδευμένη απαξίωσή τους απ’ όλες τις κυβερνήσεις, τη μετατροπή των δήμων σε μαγαζί των εργολάβων, που τους χαρίζει τεράστια κέρδη, για έργα πανάκριβα, τα περισσότερα κακοφτιαγμένα και παραδομένα με μεγάλη καθυστέρηση.

  Επιπλέον, η “Λαϊκή Συσπείρωση” αναδεικνύει ότι: Τα προβλεπόμενα δημοτικά έργα αποτελούν κατά 50% συνέχιση έργων της προηγούμενης διοίκησης. Κατά το υπόλοιπο, σωρεία μελετών για έργα αγνώστου μέλλοντος. Ακόμα κι αν “ωριμάσουν”, θα εκτελεσθούν μετά από χρόνια.

  Παρά τις διακηρύξεις για πρόγραμμα – τομή με έμφαση στις γειτονιές, συνεχίζεται η υποβάθμιση – “γκετοποίηση” κάποιον  γειτονιών (με κορυφαίο παράδειγμα το “Ελευθέριο Κορδελιό – Ελπίδα – 5ο διαμέρισμα και την Διαλογή ) σε όφελος του κέντρου του Ευόσμου  (όχι των κατοίκων του) με στόχο μια πόλη – βιτρίνα, πεδίο επενδύσεων και κερδών από επιχειρήσεις τουριστικές, επισιτιστικές, αγοράς ακινήτων.

  Η πόλη, ο λαός δεν “πονάει” για μια ακόμα αναμόρφωση της πλατείας και της δεκάδες ασφαλτοστρώσεις

  Πονάει για τα σχολεία – ερείπια, για τις δεκάδες αίθουσες που λείπουν (χωρίς πρόβλεψη δέσμευσης χώρων για ανέγερση νέων) και στοιβάζουν μαθητές σε απαράδεκτες συνθήκες, με σοβάδες ή ανεμιστήρες να πέφτουν. Για την – ουσιαστικά – ανύπαρκτη αντιπλημμυρική  προστασία τον ανύπαρκτο τεχνικό  σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή μας

  H ΛΣ έχουμε διαλέξει να είμαστε με τους απλούς ανθρώπους της δουλειάς, τη νεολαία, τους πρόσφυγες – μετανάστες, τους απόμαχους του μόχθου και φέτος διεκδικούμε   τα έργα και οι δράσεις του Δήμου να αντιστοιχίζονται στην κατεύθυνση να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση στα προβλήματά τους.

   Ολοκληρώνοντας,  πιστεύουμε ότι η αποτελεσματικότητα στο να επιτύχει  ένας  Δήμος με διοίκηση που θα έχει τέτοιο προσανατολισμό με  ένα τεχνικό πρόγραμμα με βάση της ανάγκες του λαού, πέραν των πρωτοβουλιών και της οργανωτικής μας ικανότητας, καθορίζεται από την γενικότερη αγωνιστική μας στάση και την δυνατότητα κινητοποίησης του λαού στο να διεκδικεί τα δίκια του.

  Θεωρούμε ότι καθήκον μας είναι να καλέσουμε το λαό της περιοχής μας  να πάρει την υπόθεση της καθημερινότητάς του στα χέρια του, να οργανώσει, να προβάλει μαχητικά τις διεκδικήσεις του για μια πόλη φιλική στις ανάγκες του, όχι “βιτρίνα” – πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών συμφερόντων, τονίζοντας ότι η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα».

  You must be logged in to post a comment Login