«Γιατί η Περιφέρεια δεν συνέχισε τους ελέγχους για τη δυσοσμία μετά τον Αύγουστο του 2019;»

0
5
TEST

Σε επικοινωνία της «Αγκίδας» με τον Θανάση Κοκονά, δημοτικό σύμβουλο Κορδελιού Ευόσμου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου, σχετικά με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόβλημα της δυσοσμίας, ο κύριος Κοκονάς είπε ότι αρχικά έκανε δύο ερωτήσεις προς τον εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ και προς την Περιφέρεια, οι οποίες δεν απαντήθηκαν άμεσα. Οι ερωτήσεις του κυρίου Κοκονά ήταν:

– Γιατί η Περιφέρεια δεν συνέχισε τους ελέγχους σε συνεργασία με το ΑΠΘ και μετά τα αποτελέσματα του Αυγούστου του 2019;

– Γιατί τα ΕΛΠΕ όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος και ότι η δυσοσμία προέρχεται από άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες;

Κατόπιν ο Θανάσης Κοκονάς τόνισε ότι η συζήτηση για τη δυσοσμία γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση με ευθύνη την Περιφέρειας, η οποία μάλιστα αντί να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το εισήγαγε στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης προκειμένου να το υποβαθμίσει. Αυτή η πρακτική, κατά τον κύριο Κοκονά, έχει σκοπό να περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, παρά τις όποιες περιστασιακές φωνές.

Ο κύριος Κοκονάς συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση των καθημερινών μετρήσεων των ρύπων και για το γεγονός ότι πολλές φορές δεν δίνονται αποτελέσματα. Ο Θανάσης Κοκονάς επέρριψε μεγάλες ευθύνες  στην τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου γιατί ο δήμαρχος θεωρεί ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι πολλές φορές υπερβολικές και οφείλονται σε παρεξήγηση, η οποία μπορεί να λυθεί με υπομονή και συμβιβασμό.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κύριος Κοκονάς ζήτησε να γίνει δεκτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο όλο το πλαίσιο των αιτημάτων των φορέων. Επίσης ζήτησε από την Περιφέρεια, αν θέλει να δείξει ότι είναι στο πλευρό των σωματείων και των συλλόγων, να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή όλου του πλαισίου των αιτημάτων των φορέων, που είναι το παρακάτω:

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία. Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για την ρύπανση από το ΑΠΘ.
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Όλες  οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.
  • Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων, το κόστος της διακοπής λειτουργίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στις πλάτες των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση, η οποία κερδοφορεί και είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση στη βάση υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.
  • Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.
  • Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Εκτός από τις οσμηρές ενώσεις να γίνει έρευνα και για  τις  υπόλοιπες εκλυόμενες  ενώσεις  που παράγονται από την βιομηχανική δραστηριότητα πχ  το διοξείδιο του θείου, το  μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το όζον, ο μόλυβδος τα βενζόλια και τα αιωρούμενα σωματίδια.
  • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένου κέντρου Υγείας του Εύοσμου. Να αναβαθμιστεί το ΚΥ με όλες τις ειδικότητες ούτος ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά  διαστήματα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν  μέσα στο χρόνο τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι βεβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους
  • Να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.