Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«ΟΧΙ στη ρύπανση της ζωής μας - ΝΑΙ στην επιχειρηματικότητα»

«ΟΧΙ στη ρύπανση της ζωής μας – ΝΑΙ στην επιχειρηματικότητα»

Την παρακάτω ανάρτηση έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου Κορδελιού στην ιστοσελίδα του σχετικά με τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου Κορδελιού συμμετείχε στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα αυτό που ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, έχει αναδειχτεί ήδη από το 2016 έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κύριος Γιουτίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κυρία Πατουλίδου, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής κύριος Μητράκας, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κύριος Μανδαλιανός, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων κύριος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού κύριος Βασιλειάδης, η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που υλοποίησε το ζήτημα της δυσοσμίας κυρία Σαμαρά, ο επικεφαλής Συντονισμού και Επικοινωνίας Εγκαταστάσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ Βορείου Ελλάδος κύριος Ζαγκλιβερινός, ο Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης κύριος  Πασπαλιάρης, κ.ά.

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι πηγές που προκαλούν τη δυσοσμία, η Περιφέρεια ανέθεσε στο ΑΠΘ μια σχετική μελέτη από την οποία διαπιστώθηκε ότι μία από τις κύριες πηγές δυσοσμίας είναι τα ΕΛΠΕ και, συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις τους στην περιοχή του Κορδελιού. Σύμφωνα με την κυρία Σαμαρά, βρέθηκαν και μετρήθηκαν 55 ουσίες και μελετήθηκαν όσες σχετίζονται με τη δυσοσμία (μερκαπτάνες). Οι περισσότερες εν δυνάμει εστίες δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Επιπλέον, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα και σειρά περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ επίσης ανανεώθηκε το υπάρχον δίκτυο των μετρητικών σταθμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και ανακοινώθηκε η λειτουργία δυο νέων σταθμών μέτρησης των ρύπων της ατμόσφαιρας, στη Σταυρούπολη και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ παρουσίασαν αναλυτικά στα μέλη της επιτροπής τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί πάνω στο ζήτημα της δυσοσμίας μέχρι σήμερα, καθώς και τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Ανακοίνωσαν δε, την απόφαση των ΕΛΠΕ να δρομολογηθεί μια σειρά νέων περιβαλλοντικών έργων με άμεσες επιδράσεις στο πρόβλημα, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Δεδομένου ότι απαιτείται διαρκής επαναξιολόγηση της κατάστασης και των συνθηκών, η Μητροπολιτική Επιτροπή και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των έργων και τα αποτελέσματά τους και θα αναλάβουν όποια πρωτοβουλία χρειαστεί για να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να λυθεί το ζήτημα της δυσοσμίας.

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού ήταν η σύσταση μιας επιτροπής που να αποτελείται από πολίτες και φορείς η οποία, με επιβλέπουσα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα έχει ως στόχο την αξιολόγηση αφενός της πορείας των έργων των ΕΛΠΕ και αφετέρου της αποτελεσματικότητάς τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ