Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑΙΧΜΗΡΑΟι ανοησίες για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ

Οι ανοησίες για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ

Εξαιτίας του ότι εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ και εξαιτίας του ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει νικητής παρ’ όλο που υπολείπεται του αντιπάλου του κατά τεσσεράμισι εκατομμύρια ψήφους, διάφοροι καλοί αναλυτές προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτήν την κατάσταση, την οποία έχει δημιουργήσει το Αμερικανικό εκλογικό σύστημα και να πούνε ότι οι πατέρες του Έθνους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχαν κάποιο σκεπτικό όταν έκαναν τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο και είχαν λόγους για τους οποίους καθόρισαν με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των εκλεκτόρων ανά πολιτεία, ώστε ακόμα και αν κάποιος υποψήφιος προηγείται του αντιπάλου του με τεράστιο αριθμό ψήφων να μπορεί να χάσει τις εκλογές! Αυτό έχει συμβεί στις ΗΠΑ και η τελευταία φορά που συνέβη ήταν οι προηγούμενες εκλογές όταν η Χίλαρι Κλίντον έχασε από τον Τραμπ την προεδρεία, ενώ είχε λάβει τρία εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από αυτόν και ποσοστό 2,1% επίσης παραπάνω από το ποσοστό του Τραμπ!

Αυτή η γραφή δεν θα ασχοληθεί καθόλου με τις ανοησίες που λένε διάφοροι αναλυτές περί της βάσης του σκεπτικού των πατέρων αυτού του μεγάλου έθνους να δίνουν την εξουσία σε κάποιον που έλαβε λιγότερες ψήφους και μάλιστα όχι μία και δύο και τρεις ψήφους, αλλά τρία εκατομμύρια ψήφους, επειδή οι ΗΠΑ απαρτίζονται από Πολιτείες οι οποίες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Ας δεχτούμε αυτή τη δικαιολογία ως πραγματική και ας πούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα βρίσκεται στη βάση του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος, ο οποίος θα κερδίσει σε μία πολιτεία, λαμβάνει όλους τους εκλέκτορες αυτής της πολιτείας, πράγμα που σημαίνει ότι η ψήφος αυτών που επέλεξαν εκείνον που ηττήθηκε τελικά πάει εξ ολοκλήρου στα σκουπίδια!! Η ψήφος όσων επέλεξαν τον ηττημένο των εκλογών δεν μετράει καθόλου, είναι ανύπαρκτη!

Τι ήθελαν να κάνουν λοιπόν οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους ακυρώνοντας την ψήφο εκατομμυρίων Αμερικανών; Η σκέψη των Αμερικανών πατέρων του Αμερικανικού έθνους δεν ήταν τόσο περίπλοκη όσο θέλουν να μας την παρουσιάζουν οι σημερινοί αναλυτές. Οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους δεν ενδιαφέρονταν μήπως μείνουν ακυβέρνητες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αφού αυτό θα μπορούσαν να το διασφαλίσουν με πολλούς τρόπους. Αυτό που έκαναν οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους ήταν να δημιουργήσουν τη θεωρία της χαμένης ψήφου και να καταργήσουν τις πιθανότητες υποψηφιοτήτων για την Προεδρεία των ΗΠΑ πέρα από τις υποψηφιότητες των ρεπουμπλικανών και των δημοκρατικών, αφού λίγους λόγους έχει να ψηφίσει κάποιος έναν πρόεδρο που θα χάσει σίγουρα και δεν θα εκπροσωπείται και πουθενά. Οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους, με ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, εξαφάνισαν τα κόμματα, αφήνοντας να «παίζουν μπάλα» μόνο οι ρεπουμπλικανοί και οι δημοκρατικοί. Όλες οι υπόλοιπες αναλύσεις για τη βασιμότητα του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ είναι απλά ανοησίες.

Κώστας Β.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ