Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Το παράδειγμα των προγόνων μας παραμένει διαχρονικό»

«Το παράδειγμα των προγόνων μας παραμένει διαχρονικό»

Μήνυμα του Δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
«Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη Δευτέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του αρνούμενος να υποταχθεί στο ναζισμό.
Το αυθόρμητο “ΟΧΙ” των Ελλήνων ήταν το έναυσμα ενός επικού αγώνα, που σήμανε τη θυσία των προγόνων μας, για να απολαμβάνουν οι μετέπειτα γενεές τα ύψιστα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.
Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος όταν απειλούνται οι παραπάνω αξίες γι αυτό και ο Ελληνικός λαός δεν έκανε δεύτερες σκέψεις όταν βρέθηκε στο δίλημμα που του ετέθη από τις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας.
Η υπεροπλία των δυνάμεων του Άξονα δεν απέτρεψε τους Έλληνες από το να δώσουν έναν ηρωικό αγώνα, τον οποίο πολλοί θεώρησαν εξ’ αρχής χαμένο. Και θα ήταν, αν αυτή η διαφορά συσχετισμών των δυνάμεων δεν υπερκαλύπτονταν από το σθένος, την αποφασιστικότητα και την πίστη για την τελική νίκη.
Η Ελληνική ψυχή ήταν αυτή που κατάφερε να αντισταθεί μετά τον νικηφόρο ελληνοϊταλικό πόλεμο, στη γερμανική επίθεση και την επιβολή της τριπλής κατοχής. Το μαζικό-λαϊκό κίνημα της Αντίστασης υπερασπίστηκε τα πάτρια εδάφη και παρά τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα και στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, διατήρησε ακμαίο το ηθικό του έως την υποστολή της σημαίας με τη σβάστικα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Οι κραυγές των προγόνων μας που έπεσαν ηρωικά στο πεδίο της μάχης, εκτελέστηκαν μαζικά ή κάηκαν ζωντανοί αντηχούν έως σήμερα στα αυτιά μας για να μας κρατούν σε επαγρύπνηση, θυμίζοντας μας ότι ο αγώνας κατά του φασισμού και η υπεράσπιση της πατρίδας, είναι μία καθημερινή αέναη μάχη.
Το παράδειγμα τους παραμένει διαχρονικό και εμπνέει όσους σήμερα αντιστέκονται απέναντι σε φαινόμενα βίας και βαρβαρότητας και είναι μία υπενθύμιση της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στην πατρίδα, να είμαστε ενωμένοι μπροστά σε κάθε απειλή.
Χρόνια πολλά
στους Έλληνες
Χρόνια πολλά
στην πατρίδα μας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ