Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Ενώσαμε τις δυνάμεις με την Ε.ΨΥ.Κ.Α σε μια κοινή προσπάθεια για την...

«Ενώσαμε τις δυνάμεις με την Ε.ΨΥ.Κ.Α σε μια κοινή προσπάθεια για την ψυχική υγεία»

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σε συνδυασμό με την  ευχάριστη  νότα της  ζωντανής ποιοτικής μουσικής με την Κέλλυ Στεφάνου και τον Δημήτρη Αργυρίου της  Μουσικής Σχολής «ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ», ολοκληρώθηκαν στην πλατεία Ευόσμου, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, με μεγάλη επιτυχία οι τετραήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Από νωρίς το πρωί υπάλληλοι του Δήμου και στελέχη της Ε.ΨΥ.Κ.Α έστησαν ένα μεγάλο εντυπωσιακό και διαδραστικό  περίπτερο Infokiosk,  στο οποίο υπήρχαν εκτεθειμένα  αντικείμενα κεραμικής, έργα ζωγραφικής  των φιλοξενουμένων των δομών της Ε.ΨΥ.Κ.Α, πληροφοριακά έντυπα, συμβουλευτικά φυλλάδια ακόμη και κεράσματα για τον κόσμο, ο οποίος σταματούσε και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ρωτούσε, συζητούσε με τους επιστήμονες της Ε.ΨΥ.Κ.Α για θέματα ψυχικής υγείας  και παρακολούθησε με θαυμασμό κι έκπληξη  το πολύ ευρηματικό  βιωματικό δρώμενο με τις εύστοχες προτρεπτικές του ψυχολογικές συμβουλές προς  όλους, απόλυτα προσαρμοσμένο στην εποχή των μέτρων προστασίας κατά του κορονοιού. 

Φέτος για πρώτη φορά και μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού τις εκδηλώσεις  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την Ψυχική Υγεία, συνδιοργάνωσαν,  ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ, με  την «Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Κοινωνικής Αποκατάστασης» και ειδικότερα με  τις δομές  του Ευόσμου τον Ξενώνα «Ίρις» και το Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ «Γλαύκη».

«Ενώσαμε τις δυνάμεις με την Ε.ΨΥ.Κ.Α σε μια κοινή προσπάθεια να πούμε στον κόσμο ότι όπως ζητά βοήθεια από ένα γιατρό όταν ασθενήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα πρέπει άμεσα και χωρίς καμία προκατάληψη, ταμπού η ακόμη και ενοχή, να ζητήσει βοήθεια και ψυχολογική στήριξη από τους επιστήμονες του χώρου ψυχικής υγείας. Ο Δήμος μας,   δια της  Αντιδημαρχίας  Κοινωνικής Προστασίας  στηρίζει τους συνδημότες μας  που  χρειάζονται βοήθεια παρέχοντας  καθημερινά συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη από τις υπηρεσίες του Κέντρου Στήριξης» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός. Δυστυχώς όμως συνέχισε   ο Δήμαρχος  τόσο η περίοδος της καραντίνας  όσο και η παρατεταμένη περίοδος εφαρμογής και τήρησης των  αναγκαίων μέτρων κατά της πανδημίας  του κορονοϊού  όχι μόνο ανέτρεψαν τη ζωή όλων των ανθρώπων της γης, αλλά την γέμισαν και με  έντονα συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας, φόβου, αβεβαιότητας και θλίψης . Για αυτό, το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  προτρέπει όλες τις χώρες να κάνουν επενδύσεις  και  να διαθέσουν κονδύλια για την δημιουργία υποδομών στον παραμελημένο και παραγκωνισμένο  χώρο της ψυχικής υγείας» κατέληξε  ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου επαινώντας το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο που επιτελούν οι δομές της ΕΨΥΚΑ, συγχαίροντας όλους όσοι συνεργαστήκαν για την άριστη οργάνωση των τετραήμερων εκδηλώσεων, ευχαριστώντας και όλους τους Δημότες που διέθεσαν χρόνο, ενδιαφέρθηκαν και συμμετείχαν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις.

ΜΗΝΥΜΑ Ε.ΨΥ.ΚΑ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, σηματοδοτεί την έμπρακτη στήριξη στο έργο και τις προσπάθειες της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., για ενσωμάτωση των ενοίκων μας στην τοπική κοινωνία.

Με την ευαισθησία που έδειξε τόσο ο Δήμαρχος κ. Μανδαλιανός όσο και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ κ. Φωτεινή Δεβετζή  Πεσματζόγλου, αλλά και όλοι οι δημότες όλα αυτά τα χρόνια, καταφέραμε να δείξουμε πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί, στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας.

Στις δομές της ΕΨΥΚΑ, άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας βρίσκουν ξανά τη θέση τους στην κοινωνία, συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ζουν κινούνται και εργάζονται μέσα από τον ΚοιΣΠΕ ΙΡΙΣ και τα προγράμματα του δήμου, και αυτό ακριβώς είναι που θέλαμε να αναδείξουμε, τη σημασία της ψυχικής υγείας, με το σύνθημα «ψυχική υγεία για όλους» ώστε να ευαισθητοποιηθούμε τόσο ατομικά όσο και σε συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο και να επενδύσουμε στην ψυχική μας υγεία, έναν τομέα παραμελημένο αλλά εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις όπως αυτή που ζούμε τελευταία.

Η ΕΨΥΚΑ στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει ενεργά με το ειδικό προσωπικό της (ψυχολόγους κοινωνικούς λειτουργούς) στη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας 10306, στην οποία μπορεί να απευθυνθεί κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται υποστήριξη ή θέλει να ενημερωθεί για ζητήματα ψυχικής υγείας.

«Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας  και ΚΕΠ ακολουθώντας τις οδηγίες του Δημάρχου μας, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, με τις υπηρεσίες του Κέντρου Στήριξης του Δήμου μας, είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες  ιδιαίτερα σ αυτούς που μας έχουν περισσότερο ανάγκη.  Στο πλαίσιο αυτό  για πρώτη φορά  φέτος συνδιοργανώσαμε κοινές εκδηλώσεις με την Ε.ΨΥ.Κ.Α σε μια κοινή προσπάθεια  ενημέρωση ς και ευαισθητοποίησης των πολιτών  κατά των φαινομένων του στιγματισμού,  της διαφορετικότητας και της περιθωριοποίησης των ψυχικά νοσούντων. Το αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από την συνεργασία του Δήμου μας  με την Ε.ΨΥ.Κ.Α είναι  η κοινή μας «επένδυση»  στην πρόληψη και στην  έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών» δήλωσε ηΑντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ κ. Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου, τονίζοντας ότι  επειδή δεν υπάρχει υγεία χωρίς σωματική και ψυχική υγεία θα  πρέπει  όλοι να είμαστε πιο ανεκτικοί στις  ιδιαιτερότητες των άλλων. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε τι που αφορά στην Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους  και είναι μια «επένδυση» σεβασμού  στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ακόμη και εάν αυτό είναι ένα χαμόγελο, κατέληξε κ. Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας καθιέρωσαν από το 1994, την 10η Οκτωβρίου ως παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία στα θέματα των ψυχικών νοσημάτων. Η ψυχική υγεία είναι η ψυχο-νοητική κατάσταση ενός ανθρώπου μέσα από την οποία μπορεί να λειτουργεί συναισθηματικά, να εργάζεται, να προσφέρει και να δημιουργεί, ως άτομο αλλά και συλλογικά μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον. Οι ειδικοί επιστήμονες μιλούν πλέον για παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών. Γι’ αυτό υπάρχουν οργανωμένες μονάδες υγείας που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά όποιον βιώνει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Η σημερινή κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ψυχικής υγείας καθιέρωσε και σχετική θέση αρμόδιου υφυπουργού» δήλωσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Στράτος Σιμόπουλος

Στηρίζουμε την κοινή προσπάθεια του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της Εταιρίας Ψυχικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης στον κοινό αγώνα τους, κατά του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης που βιώνουν τα άτομα με ψυχικά νοσήματα. Για αυτό και σήμερα είμαστε εδώ και με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, στέλνουμε προς όλους ένα ηχηρό και ανθρώπινο μήνυμα, ότι αποδεχόμαστε και στηρίζουμε εκείνους που χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξή μας, για να συνεχίσουν ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα τη ζωή τους. Κι επειδή η κατάσταση που ζούμε είναι για όλους πρωτόγνωρη και καθημερινά δοκιμάζει και κλονίζει τις ψυχικές δυνάμεις και αντοχές όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, η Περιφέρειά μας με εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, αφουγκραζόμενη το αίτημα της κοινωνίας, στηρίζει αφενός μεν τις δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα ψυχικής υγείας και αφετέρου ενισχύει στο μέτρο των δυνατοτήτων της και τα ιδρύματα του χώρου με υλικοτεχνικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας κατά της πανδημίας του κορονοϊού» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήττας, συγχαίροντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη από κάθε άποψη κοινωνική εκδήλωση, αλλά και τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.

  «Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στηρίζει τις στοχευμένες δράσεις  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν υψηλό δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας, όπως η σημερινή η οποία  έχει στο επίκεντρο τους την ψυχική υγεία. Στην απρόβλεπτη και πρωτόγνωρη από κάθε άποψη εποχή που ζούμε, η ψυχική υγεία δεν θα μπορούσε να μείνει και δεν έμεινε  αλώβητη. Επηρεάστηκε η ζωή, η σκέψη, η διάθεση, η συμπεριφορά  και καθημερινότητα όλων. Ευχόμαστε η πανδημία του κορονοιού να μην επιφέρει και επιδημία ψυχικών διαταραχών. Για αυτό όταν χρειασθούμε βοήθεια να μην διστάσουμε να την ζητήσουμε από τους ειδικούς του χώρου υγείας» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μπάτζιος συγχαίροντας τον συνάδελφο του ιατρό και Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ  κ. Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου και την Ε.ΨΥ.Κ.Α για την  συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία αναδεικνύει  την αξία της πρόληψης  και της ενημέρωσης σε θέματα  ψυχικής υγείας, μαζί με  το ανθρώπινο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήττας, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μπάτζιος,  ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Σωτήρης Νικολαίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Δεμερτζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού κ. Πέτρος Μεσθανεύς,  ο Πρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Α. Καβαδάτος, η Αντιπρόεδρος της ΕΨΥΚΑ  κ. Ε. Βενύτη, ο Αντιπρόεδρος του νέου  ΙΝ.ΚΑ κ. Κωνσταντίνος Παμπουκίδης, η Σύμβουλος Εργοδοτών ΟΑΕΔ και Πρόεδρος του Ελεγκτικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου του νέου ΙΝΚΑ  κ. Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, στελέχη και επιστήμονες της ΕΨΥΚΑ και του χώρου Ψυχικής Υγείας κ.α

Η  δράση πραγματοποιήθηκε με όλους τους προβλεπόμενους όρους και οδηγίες κατά της πανδημίας του κορωνοιού.

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ»

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ