«Πάνω από 50 ακατάλληλες και υπόγειες αίθουσες στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου»

0
18
TEST

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού Ευόσμου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κορδελιού -Εύοσμου, εύχεται καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και στις οικογένειές τους.

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλές ιδιαιτερότητες για τα σχολεία όλης της χώρας λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Η μεγάλη ανησυχία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για την υγεία και την ασφάλεια τους, με χρόνια προβλήματα στα σχολικά κτίρια και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό, είναι δικαιολογημένη.  Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία την νέα σχολική χρονιά, χωρίς να διακυβεύεται η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση.

 Οι σχολικές μονάδες του Δήμου Κορδελιού Εύοσμου  αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια  σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που καθιστούν την λειτουργία τους στην συγκεκριμένη συγκυρία δύσκολη έως αδύνατη.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση”  καταγγέλλουμε τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας προωθούν το άνοιγμα των σχολείων παίζοντας “στα ζάρια” την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και με “ποντάρισμα” μια μάσκα, ένα παγουρίνο και μπόλικη ατομική ευθύνη.

    Παρά το γεγονός ότι είχαν τον απαραίτητο χρόνο να σχεδιάσουν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όχι μόνο δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά αντίθετα, σε τομείς όπως η καθαριότητα και υγιεινή, επέλεξαν να διαμορφώσουν ακόμη χειρότερες συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες σχολικές χρονιές και την προ κορονοϊού εποχή. 

Η κατάσταση στο Δήμο Κορδελιού-Εύοσμου είναι χαρακτηριστική:

Πάνω από 50 ακατάλληλες και υπόγειες αίθουσες, δεν έγινε καμιά προσπάθεια συντήρησης  των σχολικών κτιρίων στην διάρκεια του καλοκαιριού, τμήματα 25 μαθητών κυριαρχούν σε όλα τα σχολεία , για τους  εργαζόμενους στην σχολική καθαριότητα αντιστοιχούν  περίπου 14 αίθουσες ανά εργαζόμενο στην καθαριότητα χωρίς όλοι αυτοί να είναι πλήρους απασχόλησης, συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά  η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο (παρά της διαβεβαίωση και του ίδιου του Δημάρχου ότι η μεταφορά του έχει εξασφαλιστεί), η συνεχιζόμενη συστέγαση σχολικών μονάδων δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση για μαθητές γονείς εκπαιδευτικούς(  (1οΓυμνασιο-1οΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κορδελιού,3ο Γυμνασιο-6ο Δημοτικό…) ελλείψεις σε βασικά μέσα υγιεινής, όπως σαπούνια, αντισηπτικά, καθαριστικά, κενά σε καθηγητές τα οποία δεν φαίνεται να καλύπτονται ούτε τη φετινή σχολική χρονιά

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η έναρξη της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, για την οποία δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, παρά μόνο προκάτ κατασκευές και μέσα σε αυλές σχολείων.

Και επιπλέον 34 εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ, παιδαγωγοί-καθαριστές-μάγειρες, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μένουν ’’στον αέρα’’, την ίδια στιγμή που αρκετοί γονείς δεν πήραν το voucher για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες σε βρεφικά τμήματα, αφού ο Δήμος έχει μόλις ένα βρεφονηπιακό σταθμό στο Κορδελιό.

Τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρει και η Δημοτική Αρχή , που αποδέχεται και υλοποιεί αδιαμαρτύρητα την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Κάτι που εξάλλου εφάρμοσε καθ΄ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος, προβάλλοντας την λογική της “ατομικής ευθύνης” και σιωπώντας για τις τεράστιες ελλείψεις στο κέντρο Υγείας Εύοσμου  και την ανυπαρξία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Είναι ευθύνη του Δήμου να εξασφαλίσει ασφαλή επιστροφή και στους 17404 μαθητές των σχολείων  μας.

Η παραπάνω κατάσταση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς διεκδίκηση.

Τεράστιες ευθύνες επίσης φέρει το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων της μειοψηφίας, καθώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη πρόσφατα, απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Την ίδια στιγμή μάλιστα όλες, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, υπερψήφισαν την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές μονάδες, οι οποίες είναι στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, πάρα τις αυξημένες ανάγκες σε υλικά καθαρισμού, αντισηπτικά, μάσκες.

   Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και ζητήσαμε την διεξαγωγή έκτακτης ειδικής συνεδρίασης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών, της Ένωσης και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. 

   Θεωρούμε αναγκαίο, έστω και λίγες ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να οργανωθεί η διεκδίκηση για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων:

  • Εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών διδασκαλίας ώστε να μειωθεί ο αριθμός στους 15 μαθητές ανά τμήμα. Να μην λειτουργήσει καμία αίθουσα που είναι σε υπόγειο.
  • Πρόσληψη μόνιμων  εκπαιδευτικών για την κάλυψη των νέων τμημάτων που θα προκύψουν.
  • Πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα  για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων.
  • Διεκδίκηση πόρων από το κράτος προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί τόσο στις αυξημένες ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων που διαμορφώνει η  πανδημία του κορονοϊού, όσο και στην κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών.
  • Εξασφάλιση έγκαιρα κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή μεταφορά μαθητών
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για το σύνολο των μαθητών του Δήμου μας»