Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ ειδική συνεργάτης του δήμου Όλγα Βούγια μίλησε στην «Αγκίδα» για τα...

Η ειδική συνεργάτης του δήμου Όλγα Βούγια μίλησε στην «Αγκίδα» για τα καθήκοντά της

Συνέντευξη παραχώρησε στην «Αγκίδα» η ειδική συνεργάτης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, κυρία Όλγα Βούγια. Στη συνέντευξή της η κυρία Βούγια μας είπε ότι έχει προσανατολιστεί ως ειδική συνεργάτης στο άυλο κομμάτι και όχι σε ότι έχει σχέση με τα Τεχνικά.

Η κυρία Βούγια ξεκίνησε ως ειδική συνεργάτης τον Μάρτιο και ασχολήθηκε με ένα κοινωνικό πρόγραμμα, το «κάνε κλικ για τη ζωή».

«Αυτό ήταν κομμάτι που έπρεπε να το δουλέψουν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Λόγω του κορωνοϊού δεν έγινε κατορθωτό να εξελιχθεί όπως πρέπει. Το “κάνε κλικ για τη ζωή” είναι ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας που απευθύνεται σε ανθρώπους πάνω από εξήντα χρονών, ανθρώπους που ζουν μόνοι τους και ανθρώπους που έχουν προβλήματα στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται από φορέα στον οποίο ανατέθηκε από την Περιφέρεια μετά από δημόσια διαβούλευση. Απευθύνεται στην Κεντρική Μακεδονία» είπε η κυρία Βούγια.

Στην ερώτηση πώς ο δήμος εμπλέκεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα απάντησε ότι «εμείς είμαστε ωφελούμενοι. Η Περιφέρεια το πήρε αυτό το πρόγραμμα για τους δήμους της. Ο δήμος δίνει την ωφέλεια του προγράμματος στους δημότες που τη δικαιούνται. Το πρόγραμμα είναι για τρία χρόνια. Ο ωφελούμενος έχει κάτι σαν “κουμπί ειδοποίησης” με το οποίο ειδοποιεί ένα κέντρο όταν έχει κάποια ανάγκη. Το πρόγραμμα μετά από παρατάσεις κλείνει και αρχίζει η υλοποίησή του».

Ένα άλλο κομμάτι που έχει εμπλακεί η κυρία Βούγια είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε στην «Αγκίδα», δεν υπάρχει στο δήμο μας. Αναφερόμενη στο περιουσιολόγιο η κυρία Βούγια είπε τα παρακάτω:

«Δεν γνωρίζουμε την περιουσία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Πρέπει να ξέρουμε τι έχουμε για να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε τώρα. Σ’ αυτό το κομμάτι συνεργάζομαι με τον κύριο Κατσιά γιατί το περιουσιολόγιο έχει να κάνει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Ομολογώ πως μέχρι τώρα έκανα πολύ μικρά βήματα γιατί αντιμετωπίζω σημαντικά προβλήματα. Η Τεχνική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Έχουμε πάει αμέτρητες φορές με τον κύριο Κατσιά για να μαζέψουμε στοιχεία για το τι στάλθηκε από το κτηματολόγιο σ’ εμάς. Εγώ ουσιαστικά έχω αναλάβει τον συντονισμό αλλά επειδή δεν υπάρχουν υπάλληλοι, μπήκαμε στη διαδικασία μαζί με τον κύριο Κατσιά να μαζέψουμε εμείς αυτά τα στοιχεία. Αυτά μου έχουν ανατεθεί από το γραφείο του αντιδημάρχου Οικονομικών, λόγω του ότι είμαι οικονομολόγος. Η διαδικασία της σύνταξης περιουσιολογίου πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει το Κτηματολόγιο. Αν τα ακίνητα δεν είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Παρά το ότι υπήρχαν ειδοποιήσεις από το κράτος να συνταχθεί περιουσιολόγιο στο δήμο μας, η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ. Τώρα αυτό που έκανα ήταν να ψάξω να βρω, όσον αφορά τη δημοτική ενότητα του Κορδελιού, τίτλους από τη Γεωργική Υπηρεσία, να ψάξω δηλαδή όσο παλαιότερα γίνεται. Αν κάποια από τις προηγούμενες διοικήσεις είχε κάνει έστω ένα βήμα, θα μπορούσα να το συνεχίσω. Δυστυχώς αυτό το βήμα δεν είχε γίνει. Υπήρχε απόλυτο σκοτάδι και προσπαθώ βήμα βήμα να κινηθώ σ’ αυτήν την κατάσταση».

Στις αρμοδιότητες της κυρίας Βούγια είναι και η δημιουργία ηλεκτρονική πλατφόρμας από τον δήμο, στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται οι δημότες με τους κωδικούς του taxisnet προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν παλαιότερες οφειλές τους προς τον δήμο.

Η ειδική συνεργάτης του δήμου, Όλγα Βούγια, συμμετέχει ως εκπρόσωπος του δήμου στη «Συμμαχία για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη», στην οποία αναφερόμενη είπε τα εξής:

«Είναι ένα εργαστήρι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν ένα βήμα στον πολιτισμό. Εγώ συμμετέχω ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να είμαστε οι ενδιάμεσοι που θα προτείνουμε και θα αποφασίζουμε για πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη μας όσον αφορά τον πολιτισμό. Είναι ένα ευρύ σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ιδιώτες, θεατρικές ομάδες, δήμοι και άλλοι φορείς.

Στην ερώτηση αν αυτή η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια τουριστικής αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι «ένα κομμάτι μπορεί να είναι και αυτό», ενώ στην ερώτηση αν έχει κάτι ο δήμος μας να προτείνει σ’ αυτό το εργαστήριο, απάντησε ότι «μέσα από αυτό το εργαστήριο θέλουμε να προβάλουμε πράγματα που συμβαίνουν στον δήμο μας. Ουσιαστικά, με βάση το σκεπτικό μου, θέλουμε να τονίσουμε ότι σ’ αυτήν την δυτική άκρη της Θεσσαλονίκης συμβαίνουν πράγματα, παράγεται πολιτισμός».

Η κυρία Βούγια ανέφερε επίσης ότι το εργαστήρι «τώρα παίρνει μορφή. Θα αργήσει λίγο. Θέλει τον χρόνο του». Το κάλεσμα για τη συγκρότηση αυτού του εργαστηρίου, αυτής της κίνησης έγινε από το υπουργείο Νέας Γενιάς.

Το τελευταίο κομμάτι με το οποίο ασχολείται η κυρία Βούγια είναι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Η ειδική συνεργάτης του δήμου ανέφερε τα εξής:

«Τα ΚΔΑΠ τα διαχειριζόταν μέχρι τώρα η Δημοτική Επιχείρηση. Λόγω της ένωσης του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ με τον δήμο τα ΚΔΑΠ θα πάνε στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ. Υπάρχουν δύο ΚΔΑΠ, που θα λειτουργήσουν μόλις πάρουν άδεια από την Περιφέρεια και αυτό θα συμβεί την επόμενη χρονιά. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ΚΔΑΠ σε τέσσερα. Έχουμε στο σχεδιασμό και τη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Οι ειδικότητες που θα συμπεριλαμβάνουν τα ΚΔΑΠ καλύπτονται με δασκάλους και γυμναστές».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας δήμος χωρίς ειδικούς συνεργάτες, η κυρία Βούγια τόνισε τα παρακάτω:

«Θα μπορούσα να πω ότι αν ήταν στελεχωμένες οι υπηρεσίες θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς ειδικούς συνεργάτες, αλλά όμως ακόμα και τότε ο δήμαρχος πρέπει να έχει ειδικούς συνεργάτες που να τον ενημερώνουν. Οι ειδικοί συνεργάτες είναι τα μάτια του δημάρχου. Εγώ θεωρώ ότι είμαι “μάτι” του δημάρχου. Και για να συμπληρώσω κάτι ακόμα στο θέμα περί αργομισθίας δικής μου ή άλλων ειδικών συνεργατών, θα ήθελα να πω ότι κανένας δήμαρχος δεν θα έπαιρνε κανέναν ειδικό συνεργάτη για να κάθεται γιατί δεν ωφελεί τον ίδιο και τη διοίκηση του κάτι τέτοιο. Ο δήμαρχος προσλαμβάνει ειδικούς συνεργάτες για να κάνουν συγκεκριμένη δουλειά που αν δεν την κάνουν θα πρέπει να απολογηθεί. Άρα καταλαβαίνετε πως οι ειδικοί συνεργάτες είναι χρήσιμοι και δεν τίθενται ζητήματα αργομισθίας».

Τέλος στην ερώτηση αν αισθάνεται αργόμισθη η κυρία Βούγια απάντησε ότι «μακάρι αυτοί που είναι αργόμισθοι να το αντιλαμβάνονται» και συμπλήρωσε ότι «αυτό απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ