Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΟι νταντάδες της γειτονιάς να μην φυτρώσουν στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου…

Οι νταντάδες της γειτονιάς να μην φυτρώσουν στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου…

Πληροφορούμαστε ότι ένα νέο φρούτο φυτρώνει στην Ελλάδα και ονομάζεται «νταντάδες της γειτονιάς». Ένα αντιεπιστημονικό πρόγραμμα υποβαθμισμένης υπηρεσίας «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, που θα υποκαταστήσει την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας». Ο υπουργός εργασίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα με τυμπανοκρουσίες γιατί θα επανεντάξει με αυτόν τον τρόπο άνεργες μητέρες! Μα όμως τα παιδιά δεν είναι εργαλεία επανένταξης στην εργασία ανέργων γυναικών. Τα παιδιά χρειάζονται επιστημονικά οργανωμένες κοινωνικές δομές για να κοινωνικοποιηθούν μεγαλώνοντας μέσα σ’ αυτές. Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι πάρκινγκ παιδιών που θα αντικατασταθούν από τη νταντά της γειτονιάς η οποία θα αναλαμβάνει παιδιά είτε στο σπίτι της, είτε στο σπίτι των παιδιών.

Οι αποσπασματικές παροχές παιδικής φροντίδας είναι μια εγκληματική πρακτική σε βάρος των παιδιών και της κοινωνίας. Αντί να πάει ο κόσμος μπροστά, γυρίζει πίσω, με τις επιλογές του κράτους, στις εποχές που τα παιδιά έμεναν με τους παππούδες προκειμένου να εργαστούν οι γονείς ακόμα και στο εξωτερικό. Το κράτος δημιουργεί παιδαγωγούς-φύλακες προκειμένου να διώξει από πάνω του το κόστος των κτηριακών εγκαταστάσεων και δομών όπου φιλοξενούνται παιδιά από 6 μηνών έως 2,5 ετών. Το κράτος θα επιδοτήσει τον αντιεπιστημονικό θεσμό της νταντάς της γειτονιάς προκειμένου να διαλύσει τις κρατικές δομές που φιλοξενούν αυτές τις ηλικίες και θα ανοίξει τον δρόμο για την επέλαση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ομίλων οι οποίοι θα προχωρούν στην επινοικίαση «νταντάδων της γειτονιάς».

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, με τόσο μεγάλο αριθμό νέων γονιών και συνεπώς παιδιών, πρέπει να διεκδικήσει και να δημιουργήσει επιστημονικά οργανωμένες δομές γι’ αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά δεν είναι αυτοκίνητα για να τα παρκάρουμε. Οι γονείς χρειάζονται οργανωμένες δομές για να αφήσουν τα παιδιά τους και όχι «νταντάδες της γειτονιάς». Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε οργανωμένες δομές με επιστημονικό πρόγραμμα κι όχι στα σπίτια της γειτονιάς. Είναι καθήκον του δήμου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις δομές για να μην «φυτρώσουν» στο δήμο «νταντάδες της γειτονιάς», για να μην αναγκαστούν οι γονείς να «παρκάρουν» τα παιδιά τους είτε στο σπίτι τους, είτε στο σπίτι της ντανάς!

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ