Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟι υπηρεσίες του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ περνάνε στον δήμο

Οι υπηρεσίες του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ περνάνε στον δήμο

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 22ας Ιουλίου 2020 οι υπηρεσίες του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλλυλεγγύης Κορδελιού Ευόσμου περνάνε στο δήμο και το Νομικό Πρόσωπο διαλύεται. Παρ’ όλο που ακούστηκαν πολλά το προηγούμενο διάστημα και κάποιοι μπέρδεψαν το πέρασμα των υπηρεσιών από το ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ στο δήμο με τις συβάσεις εργασίας των εργαζόμενων στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ δηλώνοντας ότι δεν συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία, τελικά κανένας δεν διατύπωσε διαφορετική γνώμη στη συνεδρίαση.

«Η ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ έχει στην επίβλεψη της 10 παιδικούς σταθμούς, 8 στον Εύοσμο και 2 στο Ελευθέριο Κορδελιό. Η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών φτάνει στα 560 παιδιά, ενώ οι μέχρι σήμερα εγγραφές είναι 279 νήπια. Απασχολεί 83 εργαζομένους με τους 49 μόνιμους και αορίστου, ενώ έχει και 34 συμβασιούχους οι οποίοι πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, η σύμβαση των οποίων λήγει στις 31/8 κάθε έτους. Η επαναπρόσληψη τους γίνεται εφόσον υπάρχουν οι ανάγκες και στην παρούσα φάση θα πρέπει να φτάσουμε τις 450 εγγραφές νηπίων.

Είναι εξόφθαλμα τραγικό ένας Δήμος όπως του Εύοσμου, που δέχθηκε τέτοια πληθυσμιακή αύξηση, να μην ανέπτυξε τις υπηρεσίες του ανάλογα έτσι ώστε να καλύπτει μέρος έστω των αναγκών των δημοτών του. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί εδώ και 30 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας βρεφικός παιδικός σταθμός, ούτε ΕΝΑΣ! Που οφείλετε αυτό; Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις χρησιμοποιούσαν τους παιδικούς απλά και μόνο ψηφοθηρικά. Ένας παιδικός σταθμός χρειάζεται ανά 25 παιδιά 2 εργαζομένους ενώ ένας βρεφικός ανά 12 παιδιά 3 εργαζόμενους. Οι βρεφικοί σταθμοί ήταν άχρηστοι μιας και ενώ απασχολούν τριπλάσιους εργαζομένους έχουν μόνο τις μισές ψήφους να δώσουν.

Σήμερα με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής ένα κομμάτι των παιδιών εγγράφεται στα νηπιαγωγεία και έτσι μειώνεται δραματικά ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε ψηφίσει στο ΔΣ του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ από το προηγούμενο έτος την ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία 2 βρεφικών σταθμών που όμως είναι ακόμη στα χαρτιά. Σε λίγο θα τρέξει πρόγραμμα για άλλους δύο αλλά δυστυχώς η διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα. Ακόμη και με την παράταση ενός έτους της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, με τους ρυθμούς λειτουργίας της διοίκησης θα συζητάμε του χρόνου τα ίδια προβλήματα.

Στη διαπαραταξιακή η διοίκηση μας ενημέρωσε ότι εκτός από τη δημιουργία βρεφικών σταθμών θα προχωρήσει  και στην δημιουργία ΚΔΑΠ μιας και είναι πιο εύκολα να στηθούν, έτσι ώστε να απορροφήσει εκεί τους εργαζόμενους που τυχόν δεν επαναπροσληφθούν στους παιδικούς. Το πρόγραμμα όμως τρέχει τώρα και δεν έχει συμμετάσχει ο Δήμος μας με τις αναφερόμενες μελλοντικές δομές έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει ανάλογες θέσεις για τους δημότες στο πρόγραμμα και παρόλο που για τα ΚΔΑΠ τρέχουν εισιτήρια και μέσα στο έτος οι εργαζόμενοι από 1/9 θα βρίσκονται στην ανεργία.     

Η θέση μας για την διάλυση της ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Ζητούσαμε και από τις προηγούμενες διοικήσεις να προχωρήσουν στη διάλυση των νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων με την μεταφορά όλων των δράσεων στο Δήμο που θα προσφέρονται στους δημότες δωρεάν από εργαζόμενους μόνιμους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα».

Τα παραπάνω κατατοπιστικά για τη διάλυση του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ και την μεταφορά των υπηρεσιών του στον δήμο είπε ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ