Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟι θέσεις της παράταξης Καμαρινού για το ΤΙΤΑΝ

Οι θέσεις της παράταξης Καμαρινού για το ΤΙΤΑΝ

Δημοσιεύουμε τις θέσεις του συνδυασμού του Γιάννη Καμαρινού σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του κατά την ειδική συνεδρίαση που έγινε στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου με θέμα την βιομηχανία “ΤΙΤΑΝ”:

«Αξιότιμα μέλη
του δημοτικού συμβουλίου του ιστορικού μας δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

Η σημερινή ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το Περιβάλλον και την μονάδα TITAN με τα όποια προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τους δήμους που βρίσκονται στην περιοχή όπως και τον δήμο μας, δεν θα μπορούσε παρά να γίνει με οδηγό τις έννοιες και τις αξίες της αλήθειας, αν πραγματικά θέλουμε να υπηρετήσουμε σωστά και υπεύθυνα τις τοπικές μας κοινωνίες.

Οπότε, ας είμαστε ειλικρινείς και προς τους εαυτούς μας και προς τους συμπολίτες μας και χωρίς περιστροφές και φοβίες, να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα, τα λάθη που σίγουρα έγιναν και μέσα από διάλογο να κάνουμε το καλύτερο και για το περιβάλλον και για τους δημότες μας.

Βάζω πρώτα το περιβάλλον, γιατί με βιολογικούς όρους το περιβάλλον θα υπάρχει και μετά την δική μας πάροδο από τούτο τον κόσμο. Οπότε ας βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Συνάδελφοι,

Η δυτική Θεσσαλονίκη στον τομέα του περιβάλλοντος έχει σωρεία προβλημάτων, μεγάλης και διαφορετικής κλίμακας από την άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως της Ανατολικής, όπου εκεί έχει αναπτυχθεί ένας οικονομικός πυρήνας εκ διαμέτρου αντίθετος από αυτόν στην δική μας περιοχή.

Εδώ στην δυτική Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα είναι μερικές φορές ακραία, αφού σχεδόν ένα αιώνα, από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής, έχει επιλεγεί για τα βαρέα και ανθυγιεινά και κατέληξε στο σημείο σήμερα το περιβάλλον της να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Μέσα σε αυτά προσθέστε και άλλα σημαντικά ζητήματα που δεν λύθηκαν τόσα χρόνια, ούτε από τον καθένα δήμο ξεχωριστά, ούτε σε συνεργασία μεταξύ τους, όπως της αντιπλημμυρικής προστασίας που είναι ανύπαρκτη αλλά και οι υποδομές υγείας και φροντίδας που από τους πολίτες κρίνονται σχεδόν ανεπαρκείς.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να βάλει το ίδιο το κράτος, όπου το προβληματικό και συγκεντρωτικό θεσμικό του πλαίσιο, κρατά τις αποφάσεις για τέτοια ζητήματα στα υπουργικά γραφεία και διαδρόμους και αφήνει στην τοπική αυτοδιοίκηση το ρόλο του φτωχού συγγενή, του επαίτη και ενίοτε του εκτελεστή αποφάσεων.

Οι πρόχειρες και βιαστικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, τα εκκρεμή προεδρικά Διατάγματα και οι νόμοι που αλλάζουν, οι συνεχείς τροπολογίες, εγκύκλιοι και αποφάσεις , καλύπτουν με πυροσβεστικό τρόπο τα προβλήματα που διαρκώς ανακύπτουν και το μόνο που δημιουργούν είναι ένα αλαλούμ που εντείνει τη σύγχυση της δυσκίνητης διοικητικής μηχανής των Δήμων και τους φτάνει σε σημείο παράλυσης.

Είναι αλήθεια ότι εδώ στην Δυτική Θεσσαλονίκη όπου είναι συγκεντρωμένες κάθε λογής βαριές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, εργοστάσια και εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε εντός, είτε εκτός βιομηχανικής περιοχής, χωρίς να ξέρουμε κατά πόσο τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν δημιουργήσει δεκάδες οχλήσεις και προβλήματα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας και προβλήματα ποιότητας ζωής.

Μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, ή κατονομάζοντας τους υπαίτιους, εκθέσεις και αναλύσεις του ΑΠΘ και δεσμεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων ότι θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους δράση δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους που ζουν πιο κοντά στις βιομηχανίες.

Κομματικοί φορείς, Οικολογικές οργανώσεις, Ανεξάρτητοι πολίτες περισσότερο ευαίσθητοι ακόμη και από αυτοδιοικητικούς, Δημάρχους, αντιδημάρχους και συμβούλους που έκλειναν τα αυτιά τους σε ζητήματα περιβαλλοντικά, διαμαρτύρονται για αυτήν την κατάσταση ζητώντας λύση στα προβλήματα.

Δική μας υποχρέωση είναι να τους ακούσουμε, να μιλήσουμε μαζί τους και μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο, νόμιμα, να διεκδικήσουμε το καλύτερο.

Για το θέμα της μονάδας του ΤΙΤΑΝ και τις τελευταίες εξελίξεις είμαστε αλληλέγγυοι με τους όλους τους δήμους και συμφωνούμε με το περιεχόμενο των ψηφισμάτων που έχουν εκδώσει κατά της άδειας καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης και επέκτασης αυτής σε RDF- SRF της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Α.Ε., που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά και ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους φορείς ώστε κυβέρνηση και άλλα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να ακούσουν τις προτάσεις μας.

Η υγεία των πολιτών είναι δημόσιο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, αφού η διασφάλιση της αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση του Κράτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ