Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνέντευξη του Τοπικού Συμβούλου Ελευθερίου Κορδελιού, Κώστα Τερζόπουλου

Συνέντευξη του Τοπικού Συμβούλου Ελευθερίου Κορδελιού, Κώστα Τερζόπουλου

Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο Τοπικός Σύμβουλος Ελευθερίου Κορδελιού με την παράταξη Σούλα, κύριος Κώστας Τερζόπουλος. Ο κύριος Τερζόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία του στον Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού καθώς και στα δημοτικά δρώμενα. Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Ελευθερίου Κορδελιού.

Αγκίδα: Κύριε Τερζόπουλε ξεκινώντας τη συνέντευξη θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για τον εαυτό σας;

Κώστας Τερζόπουλος: Κατάγομαι από το Κιλκίς. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου γεννήθηκαν στον Πόντο. Είμαι δεύτερης γενιάς πρόσφυγας. Ήμουν υπάλληλος του ΟΣΕ. Εργαζόμουν με πτυχίο ηλεκτρονικού στην ασύρματη επικοινωνία των τρένων με τους σταθμούς.

Αγκίδα: Με τους ποντιακούς συλλόγους τι σχέση είχατε;

Κώστας Τερζόπουλος: Ασχολήθηκα 16 χρόνια με τον Ποντιακό Σύλλογο του Ελευθερίου Κορδελιού. Ήμουν 12 χρόνια πρόεδρος και 4 χρόνια αντιπρόεδρος. Ήμουν επίσης ιδρυτικό μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και εκλέχτηκα στο διοικητικό της συμβούλιο για δύο θητείες. Στον Σύλλογο του Ελευθερίου Κορδελιού ήμουν από το 1998 μέχρι το 2013. Εκλέχτηκα το 1998. Το 2000 ανέλαβα πρόεδρος. Κατά την περίοδο της προεδρίας μου εκδίδαμε εφημερίδα. Εκδώσαμε ένα βιβλίο με 280 ποντιακά τραγούδια γραμμένα στο πεντάγραμμο. Καταγράψαμε 46 χορούς σε dvd, το οποίο κυκλοφόρησε και βάση αυτού διδάχτηκαν ορισμένοι χοροί που δεν ήταν ευρέως διαδεδομένοι. Δημιουργήσαμε 3 cd με παραδοσιακά τραγούδια μαζί με τη χορωδία μας. Ανεβάσαμε 3 ή 4 θεατρικά. Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι κατά την περίοδο της προεδρίας μου χτίσαμε δύο ορόφους στο ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου Ποντίων. Όταν ανέλαβα υπήρχε το ισόγειο, τέσσερις κολώνες και η πλάκα ενός ορόφου. Ένα άλλο σημαντικό έργο κατά την περίοδο της θητείας μου ήταν το μνημείο της γενοκτονίας. Οι πέτρες που είναι αριστερά και δεξιά του μνημείου εισήχθησαν από τον κύριο Σολωμονίδη από την Κασταμονή του Πόντου, ενώ τα μάρμαρα από το λατομείο της Σμύρνης.

Αγκίδα: Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού έχει δικό του κτίριο;

Κώστας Τερζόπουλος: Ναι. Το ιστορικό του κτιρίου είναι το εξής. Η δεύτερη γενιά Ποντίων προσφύγων που ήρθαν από τη Ρωσία το 1938 ίδρυσαν το 1950 έναν Σύλλογο στο Βαρδάρη. Το 1953, βλέποντας πολύ μπροστά, έκαναν έναν συνεταιρισμό στο Σύλλογο, ήρθαν και αγόρασαν εδώ τρία χωράφια -αφού χωράφια ήταν η συγκεκριμένη περιοχή- τα ρυμοτόμησαν και τα έδιναν στα μέλη τους με 1.500 δραχμές τα 200-300 μέτρα. Αυτή η περιοχή λοιπόν ήταν χωράφια που τα αγόρασε ο συγκεκριμένος Σύλλογος και τα έδινε σε τιμή κόστους στα μέλη του. Από αυτά τα οικόπεδα κράτησε δύο οικόπεδα και ο Σύλλογος. Σε ένα από αυτά τα οικόπεδα χτίστηκε το ισόγειο του Συλλόγου Ποντίων Κορδελιού, το οποίο θεμελιώθηκε επί δημάρχου Παπαδόπουλου.

Φιλοδοξία μου ήταν ο δεύτερος όροφος να γίνει ξενώνας για να φιλοξενούμε χορευτικά από άλλες περιοχές, καθώς επίσης να παραχωρούμε τον ξενώνα και σε άλλους συλλόγους του δήμου ή στο δήμο ώστε να φιλοξενούν κι εκείνοι χορευτικά από άλλες περιοχές. Φιλοδοξία μου επίσης ήταν να προταθεί ο Σύλλογος και να λάβει το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο έχουν λάβει μόνο πέντε σύλλογοι. Δυστυχώς η θητεία μου δεν ανανεώθηκε και δεν έγιναν αυτά τα πράγματα.

Αγκίδα: Το λέτε με κάποια πικρία αυτό…

Κώστας Τερζόπουλος: Ο Σύλλογος δεν με τίμησε για την τόσο μεγάλη προσφορά μου. Φτάσαμε να έχουμε 400-450 χορευτές στη θητεία μου. Γυρίσαμε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είχε μεγάλη απήχηση ο Σύλλογος τότε. Όταν παρέλαβα τον Σύλλογο είχε 30 φορεσιές και όταν έφυγα είχε 230 και ξέρετε πόσο ακριβές είναι οι φορεσιές.

Μετά την αποχώρησή μου από τη θέση του προέδρου η Χρυσή Αυγή καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας. Μετά την αποχώρησή μου ο Σύλλογος γενικώς πήρε την κάτω βόλτα.

Αγκίδα: Με τα του δήμου από πότε ασχοληθήκατε;

Κώστας Τερζόπουλος: Το 1998 έβαλα για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με τον κύριο Καϊτετζίδη. Το 2002 ξαναέβαλα υποψηφιότητα με τον κύριο Καϊτετζίδη. Το 2002 αν κερδίζαμε τις εκλογές θα είχα εκλεγεί. Το 2006 έθεσα υποψηφιότητα με τον κύριο Αμανατιάδη. Και πάλι θα είχα εκλεγεί αν κερδίζαμε τις εκλογές. Το 2010 έθεσα υποψηφιότητα με τον κύριο Φάνη Παπαδόπουλο. Βγήκα πρώτος σε σταυρούς. Στις εκλογές του 2014 έθεσα υποψηφιότητα με τον κύριο Σούλα στο Τοπικό ψηφοδέλτιο του Ελευθερίου Κορδελιού και εκλέχτηκα.

Αγκίδα: Θέσατε ψήφισμα στο Τοπικό Συμβούλιο για το περιβάλλον;

Κώστας Τερζόπουλος: Ναι, έθεσα. Είχα πει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου ότι προτίθεμαι να θέσω το πρόβλημα της δυσοσμίας. Ετοίμασα λοιπόν το ψήφισμα και το έθεσα στο Τοπικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι πρέπει να καταγραφεί η άποψη του Τοπικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου για τη δυσοσμία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, κύριος Μεσθανέας, δήλωσε ότι δεν συζητά το ψήφισμα που κατέθεσα γιατί δεν εξέφραζε τις απόψεις της διοίκησης! Ήταν όμως υποχρεωμένος να το βάλει σε ψηφοφορία, γιατί δεν αποφασίζει εκείνος αλλά το συμβούλιο. Στο τέλος έκανε μία δική του πρόταση ζητώντας να καλέσουμε το δήμαρχο και τη διαπαραταξιακή που συγκροτήθηκε, προκειμένου να μας ενημερώσουν. «Δηλαδή θα καταγγείλουμε την κυβέρνηση;» με ρώτησε κάποια τοπική σύμβουλος, η οποία μάλιστα δεν ανήκε στη διοίκηση! Τελικά καταψηφίστηκε η πρότασή μου. Όπως έγραψα και σε μια ανάρτησή μου στο facebook «λυπάμαι για έναν πρόεδρο που αυτοσχεδιάζει κι ένα συμβούλιο φοβισμένο κι άτολμο. Ο κύριος Μεσθανέας απάντησε με ανάρτησή του ότι τα πρακτικά με διαψεύδουν, αλλά τα πρακτικά αντίθετα με επιβεβαιώνουν και μπορείτε εύκολα να τα βρείτε γιατί έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.

Αγκίδα: Στην ίδια συνεδρίαση θέσατε κι άλλο ζήτημα;

Κώστας Τερζόπουλος: Την ίδια μέρα ήρθε προς έγκριση κανονισμός λειτουργίας θρησκευτικών εμποροπανηγύρεων. Στην εισήγηση αναφερόταν ότι κάθε μικροπωλητής δίνει 10 ευρώ την ημέρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Από τα τρία πανηγύρια που αναφερόταν η εισήγηση μαζεύεται ένα σημαντικό ποσό. Πρότεινα λοιπόν εγώ, επειδή οι πολιτιστικοί σύλλογοι, λόγω της κατάστασης, δεν λειτουργούν, δεν επιχορηγούνται από το κράτος, δεν έχουν έσοδα, αυτά τα έσοδα από τις εμποροπανηγύρεις να τα διαθέσουμε στους πολιτιστικούς συλλόγους του Ελευθερίου Κορδελιού. Η πρόταση αυτή δεν ήταν ουσιαστικά δικιά μου. Πήγαμε στα Σούρμενα να χορέψουμε και μας φιλοξένησαν στη Γλυφάδα. Δεκαπέντε σύλλογοι καλεσμένοι για τριήμερο με έξοδα πληρωμένα από το αντίτιμο που πληρώνουν οι μικροπωλητές στο δήμο και το οποίο διατίθεται στους πολιτιστικούς συλλόγους. Η προσφορά του δικού μας δήμου στους συλλόγους ποια είναι; Να πάει ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι στις εκδηλώσεις των συλλόγων και να παίρνουν το μικρόφωνο αλλά όχι μόνο να μην τους επιδοτούν αλλά να τους ζητούν να πληρώσουν κι από πάνω; Ούτε αυτή η πρότασή μου δεν ψηφίστηκε από το συμβούλιο. Δεν το ψήφισε ούτε άνθρωπος στο συμβούλιο που ασχολείται με τον πολιτισμό.

Αγκίδα: Είχατε ενστάσεις και για κάποιες δράσεις του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου και κάποιων συμβούλων;

Κώστας Τερζόπουλος: Ο κύριος Μεσθανέας πήρε δύο άτομα της παράταξής του και το χλοοκοπτικό και πήγε και καθάρισε μια παιδική χαρά. Μάλιστα έκανε δημοσίευση στην ιστοσελίδα του δήμου γι’ αυτήν την πράξη. Τον καταγγείλαμε όλοι σύσσωμοι επειδή δεν υπήρχε απόφαση του συμβουλίου για να κάνει τέτοιο πράγμα και έπειτα επειδή πήγαν να αυτοπροβληθούν. Εκλεχτήκαμε για να προτείνουμε λύσεις και να δίνουμε λύσεις κι όχι για να κάνουμε τους εργάτες πρασίνου. Δυστυχώς ο πρόεδρος το ξαναέκανε και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αγκίδα: Δεν είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία του Συμβουλίου.

Κώστας Τερζόπουλος: Όχι. Η λειτουργία του πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ