Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΠρωτοβουλία κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

Πρωτοβουλία κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ και κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας παίρνει ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί σε συνέλευση όλους τους κατοίκους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και κυρίως στους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά στον πολιτισμό και τον αθλητισμό στο προαύλιο της έδρας του συλλόγου επί της οδού Παναγίας Κρεμαστής 18β την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 στις 7:00 το απόγευμα. Το κάλεσμα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» είναι το παρακάτω:

«Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ» ΚΑΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΛΕΙ  ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/06/2020 ΩΡΑ 19:00 ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ

Ο σύλλογος Πόντιων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» πιστός στους καταστατικούς σκοπούς του, θέτει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία των κατοίκων της περιοχής που δραστηριοποιείται, ως προϋπόθεση για την λειτουργία του. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη ρύπανση, ενώ η δυτική Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα ο Δήμος μας είναι πρώτοι από τους πρώτους. Για το λόγο αυτό,  απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους και κυρίως στους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με σκοπό να σταματήσουμε ατμοσφαιρική ρύπανση και την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Εν μέσω πανδημίας, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ,  η κυβέρνηση μέσω του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, προχώρησε η προσπάθεια νέας αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς μια νέα αδειοδότηση καύσης θα έρθει να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας!

Η καύση των RDF/SRF έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων  μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες  και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων. Δεν θα ανεχθούμε να γίνουν θάλαμος αερίων οι γειτονιές μας! Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να εφαρμόσει την καύση σκουπιδιών, κάτι το οποίο έχει καταφέρει με την αδειοδότηση του 2014. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας του Ομίλου να μειώσει το κόστος παραγωγής του για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του.

Τα κέρδη τους δεν είναι πάνω από τις δικές μας ζωές, την δική μας υγεία!

Οι επιδιώξεις του Ομίλου κινούνται στις ράγες του νομοθετικού πλαισίου, ευρωπαϊκού και εθνικού, που νομοθέτησαν και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Αυτοί που έστρωσαν το έδαφος για την καύση, είναι αυτοί που τώρα μιλάνε για «διαβούλευση» και «τραπέζια διαλόγου» προκειμένου να μας βάλουν στην άκρη και να μας «κόψουν» τον αέρα! Δεν θα τους περάσει!

Η δύναμη βρίσκεται στην δική μας ενότητα, στον δικό μας αγώνα! Τώρα είναι η ώρα για μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Τώρα ο αγώνας δυναμώνει! Είμαστε κατά της καύσης χωρίς «όρους και προϋποθέσεις».

Ο κάθε σύλλογος, ο κάθε φορέας και σωματείο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις, να οργανώσουμε πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών, να γίνουμε ζωντανά κύτταρα διεκδίκησης!

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την δυσοσμία, είναι προκλητική η απουσία ουσιαστικού ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη στιγμή που ακόμα και η μελέτη του ΑΠΘ, που συγχρηματοδοτήθηκε απ’ τα ΕΛΠΕ, διαπιστώνει την αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο. Επιμένουμε σ’ αυτή τη σημαντική επισήμανση γιατί  το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στην ενοχλητική δυσοσμία και στην πολύ υψηλή συγκέντρωση μερκαπτανών που εκλύονται απ’ τη μονάδα αφυδάτωσης λάσπης, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Δημοτική Ενότητα του Κορδελιού και στην ανοιχτή μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων του εργοστασίου. Η δυσοσμία πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, όμως δεν πρέπει να κρυφτεί ο πολύ πιο σοβαρός κίνδυνος του δυνητικά καρκινογόνου βενζολίου που φαίνεται να αποτελεί το 10% των αρωματικών υδρογονανθράκων που μετρήθηκαν. Με βάση τα στοιχεία, η σχετική περιβαλλοντική επιβάρυνση προσεγγίζει τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης, που έχουν όμως οριστεί για 8ωρη εργασία και όχι συστηματική, συνεχή έκθεση του τοπικού πληθυσμού.

Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ακόμα υλοποιήσει ούτε καν τα μέτρα που συμφώνησαν τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα πρόσθετα συστήματα δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων, τα έργα αναβάθμισης της κατεργασίας υγρών απόβλητων και την Ανάκτηση Απαερίων Πυρσού.

Αντίθετα προχωράνε σε μια νέα επένδυση 400 εκατ. ευρώ για μια νέα δραστηριότητα υψηλής όχλησης, της ELPEDISON, χωρίς να έχουν λύσει τα προηγούμενα προβλήματα που δημιούργησαν. Δεν έχουμε λοιπόν καμία εμπιστοσύνη στην τήρηση των όποιων περιβαλλοντικών όρων εκδοθούν για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Για όλους αυτούς τους λόγους διεκδικούμε:

Να σταματήσει τώρα η νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ. Nα σταματήσει τώρα η όποια καρκινογόνα καύση σκουπιδιών!

– Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

– Με τον ίδιο τρόπο να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών και να πραγματοποιηθεί  επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό. Άμεσα να στελεχωθεί πλήρως το  Κέντρο Υγείας Εύοσμου ενταγμένο στο σύστημα Υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη.

– Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού, ώστε να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό,.

– Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του λαού.

– Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία.  Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για την ρύπανση από το ΑΠΘ.

– Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

– Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.  Εκτός από τις οσμηρές ενώσεις να γίνει έρευνα και για  τις υπόλοιπες εκλυόμενες ενώσεις που παράγονται από την βιομηχανική δραστηριότητα πχ  το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το όζον, ο μόλυβδος τα βενζόλια και τα αιωρούμενα σωματίδια».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ