Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΝέες ρηξικέλευθες οικονομικές προτάσεις ανάκαμψης στον κ. Πρωθυπουργό

Νέες ρηξικέλευθες οικονομικές προτάσεις ανάκαμψης στον κ. Πρωθυπουργό

Το παρακάτω δελτίου τύπου λάβαμε και δημοσιεύουμε από «Μεγάλες Επιχειρήσεις και Ενώσεις Πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας»:

«Προς τον κ. Πρωθυπουργό,

τους Οικονομικούς Υπουργούς ΥΠΟΙΚ, ΥΠΑΝΕΠ, ΥΠΕΝ και

όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Προτεινόμενα επίκαιρα ουσιαστικά οικονομικά μέτρα

 Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Μετά την Σύνοδο Κορυφής και τις συζητήσεις στη Βουλή προτείνονται οικονομικά μέτρα.

Να προταχτούν out of the box αναπτυξιακές λογικές, να απομακρυνθούν ότι και όποιος μας πάει πίσω- νέα δάνεια, χωροταξία, αναπτυξιακός, επενδύσεις!

Να δούμε την αλήθεια των ζημιών και της ύφεσης κατάματα και αν δεν μας φτάνουν τα αποθέματα ενισχύσεων, να προχωρήσουμε στη πρόταση Draghi με διαγραφές τουλάχιστον του πλασματικού εσωτερικού χρέους- προσαυξήσεις, πανωτόκια σε ληξιπρόθεσμα δημοσίου/ ταμείων και τράπεζες. Υπολογίζουμε ότι  είναι ±170 δις € από τα συνολικά ±350 δις € ή 2 ΑΕΠ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητήσατε στο Συμβούλιο Αρχηγών 24/04/20  επιδοτήσεις και όχι δάνεια. Σας συγχαρήκαμε! Κατά ένα μέρος έγινε δεκτό.

Η ύφεση προβλέπεται πάνω από 10%. Θα κυμανθεί στο ±15% (World Bank, IMF, OECD, UBS, Morgan Stanley), ήτοι ~30 δις για το 2020 και άλλα 20 δις € για το 2021, ήτοι συνολικά 50 δις €.

Το χρέος θα εκτοξευτεί στο 220% του ΑΕΠ.

Είναι ανάγκη η διαγραφή των εσωτερικών “πλασματικών”  χρεών. Όπως φαίνεται επιδοτήσεις μεγάλων ποσών δεν προβλέπονται από την ΕΕ. Να μην συναινέσουμε σε νέα κρατικά δάνεια. Το 2% του ΑΕΠ που προβλέπεται για τις υγειονομικές επιπτώσεις, είναι ανεπαρκές!

Οι τράπεζες στο εσωτερικό με την νέα κρίση θα δυσκολευτούν. Ο Ηρακλής για τις τράπεζες, δεν μας σώνει. Να μην γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση (όπως μέσω ΤΧΣ) χωρίς “δικαίωμα ψήφου” του Δημοσίου στα ΔΣ των τραπεζών. Ήδη οι τράπεζες είναι σε ξένα χέρια. Θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κόστος από το  ελληνικό κράτος?

Οι τράπεζες δεν μπορούν να εξυγιανθούν με συνεχόμενες εκποιήσεις δανείων και μάλιστα σε πολύ ποσοστά του κεφαλαίου. Δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα τα “ίδια” τα δάνεια, δεν υπάρχει χρηματοδοτική αγορά για συναλλαγές ή εκποιήσεις. Δεν ξανάγινε στον κόσμο, ούτε στους πολέμους!

Αν δεν πάρουμε ριζικά μέτρα, θα είναι αναγκαίο ένα “νέο μνημόνιο” ή “χαλαρή συμφωνία” με μειώσεις μισθών και άλλων μέτρων λιτότητας. Τα αδιέξοδα είναι μπροστά. Τα λουκέτα και η ανεργία θα εκτοξευτούν! Χρειάζεται ενίσχυση της προσφοράς και της ζήτησης. Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας και οι άνεργοι.

Δεν αρκούν οι αναστολές φόρων και υποχρεώσεων δόσεων δανείων, ενώ θα πρέπει  κυρίως να επιδοτηθούν οι  ζημίες.

Οι λεγόμενοι “συνεπείς” δανειολήπτες είναι μόνο το ~30% του συνόλου.      Προτείνουμε να μην αθροίζονται σαν οικονομική αρωγή, οι όποιες ενισχύσεις, οι αναστολές υποχρεώσεων και οι υποσχέσεις δανείων, … στα 24 δις €.

Δεν επιδέχεται η χώρα νέα δάνεια. Τα funds αν δεν εισπράξουν από εκποιήσεις, θα ζητήσουν πίσω τα προβλεπόμενα ποσά. Στις ΗΠΑ έδωσαν free χρηματοδότηση εμπροσθοβαρώς στις επιχειρήσεις για μισθούς, ενοίκια και utilities!

Οι Ιταλοί, Ισπανοί και οι Γάλλοι διαμαρτύρονται για το κόστος και τις επιπτώσεις.

Οι Γερμανοί υπολογίζουν το έλλειμμα στα 300 bil Euro for 2020 στα / 3.9 trillion gdp/yr = 8% του ΑΕΠ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν άμεσα και εμπροσθοβαρώς το 10% του ΑΕΠ, ήτοι ~2.1 τρις $, για ανεργία και ανεπίστρεπτα δάνεια.

Οι αναστολές εκποιήσεων 3 μηνών, δεν λύνουν  το πρόβλημα. Δημιουργείται πίεση στραγγαλισμού σε όλα τα ληξιπρόθεσμα και τα δάνεια ~350 δις €, ήτοι 2 ΑΕΠ, με το νέο πτωχευτικό. 

To ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι δεν χρειαζόμαστε δάνειο ή επιδοτήσεις, ότι οι τράπεζες θα ανταποκριθούν με εκποιήσεις των δανείων μέσω πτωχευτικού!

Υπάρχει αντίφαση. Να μην υπάρχει σύγκρουση της χώρας με τα funds? Να αντιμετωπίσουμε την κρίση με λύσεις που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις, να μην κυλήσουμε σε καταστροφικές λύσεις, λουκέτα, ανεργία περαιτέρω φτωχοποίηση! Να δοθούν θετικές λύσεις.

Με εκτίμηση,

Κ. Ζήσης, Χ. Μπόγιας, Μ. Ναξιάδης, Ε. Νικολαΐδου, Ν. Φιλίππου

e-mail: info@philippousa.gr , http://neoreumaneoorama.blogspot.com/, twitter: PHILIPPOU_NIKOLAOS, fb: Νίκος Σπ. Φιλίππου

Προηγηθείσες  συνοπτικές προτάσεις

Ελλοχεύει οικονομικός Αρμαγεδδών. Με πλειστηριασμούς δεν σώνεται η χώρα.

Οι 471 Μεγάλες Επιχειρήσεις και Ενώσεις Πολιτών και το Think Tank Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα, μετά τις πρώτες προτάσεις, υπέβαλλαν νέες  επικαιροποιημένες προτάσεις. Μέχρι σήμερα λήφθηκαν μέτρα σωστής κατεύθυνσης. Η χώρα δεν έχει οικονομικό βάθος αποθεμάτων και παραγωγής. Καθίσταται απαραίτητη η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χωρίς δάνειο (new money ή άτοκο μακροχρόνιο) και η διαγραφή ιδιωτικών χρεών στο εσωτερικό (ως Μνημόνιο 2015).

 Συνοπτικά προτείνονται:

  1. Διεθνή και νέα κρίση: για τις επιπτώσεις πρέπει να εκτιμηθεί εμπροσθοβαρώς το μέγεθος της και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για ανέργους και επιχειρήσεις. Να αντιμετωπιστούν αναπόφευκτα μέτρα όπως η “διαγραφή” νέων ζημιών και οφειλών.  Η πρόταση Draghi για διαγραφές υπαρχόντων χρεών έχει βάθος και ουσία. Το Ευρωομόλογο έχει δυσκολίες. Το 2% του ΑΕΠ που προβλέπεται είναι ανεπαρκές.   Συμπληρωματικά,  δύναται να χρησιμοποιηθεί  η ΕΚΤ ή το ESM  να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα (δίκη νέου χρήματος) με μακρόχρονες λήξεις,  με επιτόκιο 1%  και για  ποσά που κοστολογούνται σε κάθε χώρα. Και με αυτό το εργαλείο το 2% δεν επαρκεί.
  2. Ελληνικές παθογένειες: Για τις αναγκαίες ανατροπές στη χώρα μας, προτείνουμε να μην συνεχίσουμε με τις άτολμες λογικές του παρελθόντος. Να διαγραφεί πλήρως το πλασματικό και καταστροφικό εσωτερικό χρέος από τις καταχρηστικές προσαυξήσεις 300-500% – εξωλογιστικών στα ληξιπρόθεσμα δημοσίου και ταμείων (240 δις €) και από υπερημέριες και πανωτόκια στα κόκκινα δάνεια (110 δις €). Όλα μαζί είναι 2 ΑΕΠ της χώρας! Να υιοθετηθούν ανατροπές για τον πραγματικό επαναπατρισμό καταθέσεων ύψους ~40 δις €, τις επενδύσεις σε καθεστώς  fast track με ΦΕΚ ή ΠΔ σε 60 ημέρες χωρίς άλλες διαδικασίες, την εξάλειψη όλων των  φορολογικών και  χωροταξικών εμποδίων. Όχι στις κατασχέσεις, κάθε μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα. Όχι στα λουκέτα- μετεγκαταστάσεις και την ερήμωση της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν πουθενά τέτοια εμπόδια. Υλοποιούνται σε ένα μήνα και μελέτη σε μία εβδομάδα!

Έτσι θα ανακουφιστεί η οικονομία.

Αναλυτικά

 Προτάσεις προς τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και τους Υφυπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Και πάλι συγχαρητήρια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες σας. Τα πρώτα μέτρα δείχνουν σωστή κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό να υπερβούμε τις εκάστοτε θεωρητικές και πελατοκεντρικές δεσμεύσεις.

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η πρόταση Draghi αναφέρεται στις διαγραφές των ιδιωτικών χρεών με ταυτόχρονη αύξηση του δημόσιου χρέους. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνει καταστροφή κεφαλαίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ομόλογα όσα δις ευρώ χρειάζονται,  για την Ελλάδα και κάθε χώρα. Το 2% για τα υγειονομικά δεν επαρκή σε καμιά περίπτωση!

Η έκδοση Ευρωομολόγου έχει δυσκολίες στον καταμερισμό των ζημιών και τον κίνδυνο συνοχής της ΕΕ. Παρά την όποια απόφαση τα ποσά είναι μικρά.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Ήδη εκτιμήθηκαν με σχετική ακρίβεια η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι ~10-15% και ~50 δις € σε 2 χρόνια.

Ανεργία: Οι 1.500.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να προσεχθούν.

Η ενίσχυση των 530 ευρώ να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται πραγματικά και όλους τους άνεργους.  Διαφορετικά, η ανασφάλεια θα οδηγήσει το κοινό στις τράπεζες. Μόνο η ασφάλεια όλων των εργαζομένων και επιχειρήσεων θα αποτρέψει τις απολύσεις ή τα λουκέτα.

Να μην αναζητηθούν άλλα δάνεια, παρά μόνο για επενδύσεις. Οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ είναι επαχθείς και τις δικαιούνται οι ενήμεροι πελάτες, δηλ. το 30-35% μόνο, με όποιες εγγυήσεις, με 8% επιτόκιο ή διατήρηση των θέσεων εργασίας για μεγάλο διάστημα.

Οι ζημίες ειδικά αυτής της κρίσης, τα δάνεια και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις σε δημόσιο και τράπεζες (κεφάλαιο και τόκοι) να μην παραταθούν, αλλά να διαγραφούν πλήρως. Από που θα βρουν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να πληρώσουν, αφού θα έχουν υποστεί ζημίες ανεπίστρεπτες. 

Η χώρα  κινείται οριακά, χωρίς μεγάλα αποθέματα, με εξωτερικό χρέος 320 δις και εσωτερικό χρέος περ. 240 ληξιπρόθεσμα και άλλα 110 πραγματικά κόκκινα δάνεια, ήτοι 350 δις ευρώ. Η μείωση του ΑΕΠ κατά προσωρινή εκτίμηση προβλέπεται να είναι 50% για 1 μήνα και 25% για 2 μήνες, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 15-20 δις ευρώ για το 2020 και με το 2021 συνολικά ~50 δις€. Να μην αγνοηθεί το μέγεθος αυτό.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ MICROECONOMICS ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ 170 ΔΙΣ €, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ

Nα κουρευτούν άμεσα και οριζόντια στις καρτέλες τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία που βαρύνονται με 300-500% εκβιαστικές και καταχρηστικές προσαυξήσεις, από εξωλογιστικούς προσδιορισμούς και πρόστιμα.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ 2015.

Τα κόκκινα δάνεια να εκκαθαριστούν οριζόντια από πανωτόκια και τόκους υπερημερίας- είτε στις τράπεζες, είτε σε funds.

Τα νέα καθαρά ποσά από ληξιπρόθεσμα και δάνεια να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις με 1% επιτόκιο. Θα εισπράξουμε 3-5 δις ευρώ/χρόνο!

Να επιστραφούν οι καταθέσεις στις τράπεζες από το εξωτερικό και τα σεντούκια, χωρίς κατασχέσεις και φόρους πια. Εκτιμάται ότι 40 δις είναι εφικτά! (Εξαιρούνται οι εγκληματικές ενέργειες λαθρεμπορίου, ναρκωτικών και trafficking).

Να επιτραπούν αφορολόγητες (ή με φόρο 1%) οι καταθέσεις χωρίς πόθεν έσχες σε επενδύσεις, ιδρύσεις εταιρειών, αυξήσεις κεφαλαίων και αγορά ακινήτων. Θα κερδίσουμε 20-30 δις ευρώ. Με τους πλειστηριασμούς (χωρίς οριζόντιο κούρεμα πανωτοκίων και υπερημεριών) για ελάχιστα ποσά χρημάτων θα χάσουμε τη δομή της οικονομίας!

Για τις επενδύσεις να καθιερωθεί ένας και μοναδικός Υπουργός Επενδύσεων με έναν Υφυπουργό και έναν Γεν. Γραμματέα: με όλες τις αρμοδιότητες αδειών σε καθεστώς fast track- max. 2 μηνών! Όλες οι επενδύσεις να δημοσιεύονται σε ΠΔ ή ΦΕΚ, να γίνονται δεκτά τα MOU’s, να μειωθεί το κόστος υποβολής φακέλου.

Να αρθούν, επιτέλους, όλες οι χωροταξικές και καταστροφικές διατάξεις για τη δυτική Θεσσαλονίκη από τους παράνομους χάρτες ερήμωσης με πρόφαση τη Σεβέζο και τις απειλές μετεγκαταστάσεων – λουκέτων σε 3-4.000 επιχειρήσεις παραγωγής σε όλη την ΠΚΜ. Υπάρχει απόλυτη κοινωνική σύμπνοια! Με τέτοια γεγονότα να μην υπάρχουν νέες νάρκες! Η χώρα βούλιαξε από αυτά που κάναμε και δεν διορθώσαμε!

Με εκποιήσεις δεν σώνεται η χώρα.

Η χώρα υφίσταται εκβιασμούς, πιέζεται, αλλά τώρα μπορεί να κάνει σύννομες ανατροπές για να σωθεί παρά τις αντιξοότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ