Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ»

«ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ»

Την παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ» εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού Ευόσμου:

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στις 6/3/2019, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να μην δέχεται ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα “χορηγίες” από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), έδειξε ότι οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Οι εκλογές του προηγούμενου έτους ανέδειξαν νέο Δήμαρχο με παλιά ελαττώματα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη στάση που κρατά για τη δυσοσμία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, μιας και από τον  εξόφθαλμο εναγκαλισμό με τα ΕΛΠΕ δύσκολα διακρίνεις διαφορές ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου και στη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Εύκολα θα μπορούσε ο Δήμος να εκπροσωπεί την εταιρία ή το αντίστροφο.

Και η σημερινή διοίκηση αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης, άνοιξαν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιριών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου και των νομικών προσώπων του Δήμου γενικά. Οι κάτοικοι του Κορδελιού και του Ευόσμου γνωρίζουν καλά  ότι οι όποιες χορηγίες από τα ΕΛΠΕ αλλά και από άλλες μεγάλες εταιρίες, πέρα από ότι είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη τους, σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις που δημιουργούν με τη δραστηριότητά τους.

Στις 29/4/2020 η Οικονομική Επιτροπή καλείται να αποδεχθεί δωρεά ενός αυτοκινήτου από τον Όμιλο ΕΛΠΕ, για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας της υπηρεσίας του Δήμου “Βοήθεια στο Σπίτι”, ερχόμενη σε αντίθεση με την Ομόφωνη Απόφαση ΔΣ 109/2019 περί μη αποδοχής χορηγιών από την εν λόγω εταιρία. Κατ΄ουσίαν η διοίκηση προσπαθεί να θέσει σε αχρηστία αυτήν την απόφαση και να υποκαταστήσει την ευθύνη και την αποστολή του κράτους με χορηγίες επιχειρηματικών συμφερόντων που έρχονται να κάνουν τη δουλειά τους ενδεδυμένα το μανδύα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επίσης, ας σκεφτεί o λαός της περιοχής μας,  ότι τα “δωράκια” με διάφορες μορφές από  τις μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις είναι λεφτά δικά μας, είναι χρήματα που αφαιρέθηκαν από τη λαϊκή τσέπη και που έρχονται τώρα με θράσος να τα εμφανίζουν ως χορηγίες μπροστά στα μάτια μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό.  

Οι κάτοικοι της περιοχής εκτός από την υποβάθμιση της παιδείας, της υγείας και του βιοτικού επιπέδου από την αντεργατική-αντιλαϊκή και φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, έχουν ένα επιπλέον καθημερινό μείζον πρόβλημα, τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Με τη Θεσσαλονίκη να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη ρύπανση, η δυτική Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα ο Δήμος μας είναι πρώτοι από τους πρώτους. Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε αυτήν και στην προηγούμενη διοίκηση, καταθέτοντας ψηφίσματα στο Δήμο, αλλά και επερωτήσεις στην Περιφέρεια και στη Βουλή, ζητώντας να παρθούν πρωτοβουλίες. Η επίλυση όμως και αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων. Χρειάζεται να γίνει αίτημα πάλης και διεκδίκησης των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που γεννά την αιτία των προβλημάτων τους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.   

Καλούμε τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους, να απαιτήσουν:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Να υποβληθούν στις ενδεδειγμένες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. Όλες  οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων. 

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας για να ζούμε χωρίς ρύπανση και δυσοσμία. Για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ανθρώπινο περιβάλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ