Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕρώτηση στη Βουλή για τον καταλογισμό επιστροφής επιδόματος από εργαζόμενους του δήμου...

Ερώτηση στη Βουλή για τον καταλογισμό επιστροφής επιδόματος από εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ερωτάται ο υπουργός Εσωτερικών για τον καταλογισμό σε εργαζόμενους του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου επιστροφής επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

«Στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου της ΠΕ Θεσσαλονίκης διενεργήθηκε πριν από λίγους μήνες, έλεγχος από την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων Δ.Υ.Ε.Ε. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην υπ’ αριθ. 8770/27-03-2020 προσωρινή έκθεση αποτελεσμάτων του έκτακτου αυτού διαχειριστικού ελέγχου, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι δήθεν σε εργαζόμενους του Δήμου καταβλήθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς να πληρούνται σωρευτικά οι νόμιμες προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, από το διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το Τμήμα Μισθοδοσίας κατέβαλε, για το χρονικό διάστημα 2012 – 2016, επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζομένους του Δήμου, βασιζόμενο στις βεβαιώσεις των οικείων Προϊσταμένων, στις οποίες αναγράφονταν η έκφραση “αποκλειστική εργασία” αντί του ορθού “πλήρη και αποκλειστική εργασία” των εργαζομένων.

Ο αριθμός των εργαζομένων στους οποίους κρίνεται ότι θα γίνει καταλογισμός είναι περίπου 180 και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν είναι περίπου 700.000€.

Είναι γνωστό πως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που, είτε εκτελούν επικίνδυνα για την υγεία τους καθήκοντα, είτε εργάζονται σε περιβάλλον που εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους.

Με δεδομένο ότι κρίσιμη προϋπόθεση από το νόμο για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι το αντικείμενο απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου, ο συνήθης χώρος παροχής της υπηρεσίας τους και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση και όχι η “βεβαίωση” του οικείου Προϊστάμενου, η οποία συνιστά απλώς επιβεβαίωση των πραγματικών δεδομένων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για να μην προχωρήσει καταλογισμός για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κληθούν να επιστρέψουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου;»

Την ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Ζητάνε από εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν για βαριά και ανθυγιεινή εργασία!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ