Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗ«Το Κτήνος στο Φεγγάρι» διαδικτυακά σήμερα από το Θέατρο «Πορεία»

«Το Κτήνος στο Φεγγάρι» διαδικτυακά σήμερα από το Θέατρο «Πορεία»

Στην επέτειο των 20 του χρόνων και λόγω της συγκυρίας που κρατάει τον κόσμο εγκλωβισμένο στα σπίτια του, το Θέατρο «Πορεία» πήρε την πρωτοβουλία να προβάλλει, δωρεάν, μέσα από την ιστοσελίδα του, 12 επιτυχημένες παραστάσεις από το αρχείο του.

Κάθε μέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση. Σήμερα προβάλλεται «Το Κτήνος στο Φεγγάρι» του Richard Kalinoski, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

« – Με τι μοιάζουν οι Τούρκοι;

– Μοιάζουν με τους Αρμένηδες…

 – Μοιάζουν με τους Αρμένηδες και τους σκότωναν;»

«- Μα εγώ πήγα να κλέψω.

 – Ξέρω πως είναι να πεινάς και να πρέπει να κλέψεις».

«Η πρώτη ανάσα πάνω στη γη από πού ξεκίνησε; Είναι η ανάσα περιπέτεια;»

Κι αυτές οι τρύπες στη φωτογραφία είναι απλές τρύπες που πρέπει να συμπληρωθούν ή τα κομμένα κεφάλια αυτών που έμειναν πίσω και που ούτε ο χρόνος μπορεί να τα βάλει στη θέση τους; Αλλά είναι κάτι δυνατό που ακόμα και κομμένα κεφάλια βάζει στη θέση του.

«Ποιος νικά σ’ αυτήν τη μάχη για το ποιος πέθανε με τον χειρότερο τρόπο;»

«Υπήρχαν αίματα στους τοίχους, στα ταβάνια, στον αέρα».

«Τα κομμένα κεφάλια της οικογένειάς μου στο σχοινί της μπουγάδας».

«Θυμάμαι πεντακάθαρα κάποιες από εκείνες τις μέρες. Η καθεμία είναι σαν φωτογραφία τσαλακωμένη αλλά ολοζώντανη μέσα μου…»

Ένα γραμματόσημο στη συλλογή και ένα νόμισμα στη φόδρα του σακακιού, κληρονομιά από γονείς που τους κατάπιε μια γενοκτονία ή η κοινωνία.

Μια συγκλονιστική και συγκινητική παράσταση, ένα μάθημα ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης, ένα λουλούδι που ανθίζει πάνω στους τάφους και στις στάχτες και το λουλούδι λέγεται παιδί και μάλιστα ένα ξένο παιδί που όμως δεν είναι ξένο γιατί όλα τα παιδιά του κόσμου είναι παιδιά μας.

Δημήτρης Φωτιάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ