Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚατατέθηκε στη Βουλή η επιστολή των Δημάρχων Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου...

Κατατέθηκε στη Βουλή η επιστολή των Δημάρχων Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου για το ΤΙΤΑΝ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η επιστολή των Δημάρχων Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, Παύλου Μελά κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη και Ωραιοκάστρου κ. Παντελή Τσακίρη με την οποία ζητείται από το υπουργείο να μην παραχωρηθεί άδεια στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ για καύση απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων. Η επιστολή των δημάρχων είναι η παρακάτω:

«Κυρίες, Κύριοι βουλευτές,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας ότι επίκειται από μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου “ΤΙΤΑΝ” κατά τρόπο που να επιτρέπει στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να προχωρά σε καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

Τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θεωρούμε ότι θα ήταν πέρα ως πέρα αδόκιμη ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα ολόκληρη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσπαθώντας να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι διαδικασίες, εξάλλου, προωθούνται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαδικασία διαβούλευσης.

Θα θέλαμε, μάλιστα, να σας κάνουμε γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται η πιθανότητα να κινηθούν διαδικασίες, ώστε να δοθεί μια τέτοιου τύπου αδειοδότηση στον Τιτάνα, τον Οκτώβριο του 2019, τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου αντέδρασαν με σχετικά ψηφίσματά τους, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους σε κάθε ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία.

Δεδομένης της προφανούς κρισιμότητας και σημασίας του θέματος, σας καλούμε από τη θέση που κατέχετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε μια τέτοια απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης να σταματήσει εν τη γενέσει της.

Πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα της κοινωνίας την οποία εκπροσωπείτε και σας ζητούμε να το στηρίξετε μέσα από τη θεσμική σας ιδιότητα.

Τελούμε εν αναμονή των δικών σας ενεργειών».

Την επιστολή των τριών δημάρχων κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ