Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΝα διευρυνθούν οι ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό

Να διευρυνθούν οι ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό

Επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης με την οποία ζητάει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό να αφορούν κι αυτές που έχουν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που αναγράφονται στην απόφαση των υπουργείων και όχι μόνο αυτές που έχουν τους συγκεκριμένους ΚΑΔ ως κύρια δραστηριότητα. Επίσης η Ομοσπονδία ζητάει και τη διεύρυνση των ΚΑΔ, αφού είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού και όχι μόνο αυτές που ανακοινώθηκαν από τα υπουργεία. Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας είναι η παρακάτω:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Διαβάζοντας το Δελτίου Τύπου που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών με τίτλο: “Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού”, μας δημιουργήθηκαν εύλογες απορίες για τον τρόπο επιλογής των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) αλλά και για την ένταξη στα μέτρα στήριξης μόνο των επιχειρήσεων που έχουν ως κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάποιον από αυτούς που αναγράψατε. Ως αποτέλεσμα αυτών, αποφασίσαμε ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας την κατάσταση και έχοντας γνώση για το πώς και το πόσο πλήττονται διάφοροι κλάδοι, να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή.

Είναι οπωσδήποτε απαραίτητο, τα μέτρα στήριξης να εφαρμοστούν για αυτούς που έχουν του Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναγράφετε, όχι μόνο ως κύριους αλλά και ως δευτερεύοντες. Το γεγονός ότι μία επιχείρηση μπορεί να μην έχει κάποιον από τους εν λόγω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ως κύριο, δε σημαίνει ότι δεν πλήττεται και ότι δε χρήζει στήριξης. Εφόσον η επιχείρηση ασχολείται με έναν κλάδο που επηρεάζεται από τη δεδομένη κατάσταση, επηρεάζεται σίγουρα και επιχείρηση! Επομένως θα πρέπει να απαλειφθεί, η πρόβλεψη για “Κύριο ΚΑΔ” και τα μέτρα να εφαρμοστούν είτε για κύριους είτε για δευτερεύοντες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Επιπλέον κρίνουμε πως χρειάζεται και περαιτέρω μελέτη του ποιοι κλάδοι πλήττονται. Μεσίτες, λογιστές, ιατροί είναι μόλις κάποιες από τις ειδικότητες των οποίων οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δεν έχουν συμπεριληφθεί, παρότι επηρεάζονται και ως εκ τούτου απαιτείται εκ νέου προσεκτική έρευνα και ανανέωση των δημοσιευμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Θεωρούμε πως αυτό είναι το πλέον λογικό και δίκαιο να γίνει, ειδικά εφ’ όσον έχουν συμπεριληφθεί στο Δελτίο Τύπου Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αφορούν επιχειρήσεις που δεν πλήττονται άμεσα και πρωταρχικά αλλά δευτερευόντως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ